Burgemeester van Oostrozebeke Karl De Clerck stapt volledig uit politiek

Burgemeester Karl De Clerck is aan zijn laatste maanden bezig als burgervader van Oostrozebeke. (Foto CLY)
Redactie KW

Politiek Oostrozebeke verliest alweer een van zijn jonge bestuurders. Huidig burgemeester Karl De Clerck geeft er de brui aan. Hij stapt uit de politiek wegens de tegenvallende verkiezingsuitslag voor hem en zijn partij.

In 2012 boekte Karl De Clerck een immens hoge score bij de gemeenteraadsverkiezingen. In onderling overleg werd met toenmalig burgemeester Jean Marie Bonte de afspraak gemaakt om na drie jaar de burgemeesterssjerp over te nemen. Een overeenkomst die feilloos werd uitgevoerd.

Drie jaar later zijn de rollen nu echter omgekeerd. De verkiezingsscore van Karl De Clerck halveerde en de burgemeester moest lijdzaam toezien hoe Luc Derudder van op de plaats van lijstduwer het meest aantal voorkeurstemmen van de partij Oostrozebeke.nu in de wacht sleepte. En dus wordt die straks de nieuwe burgemeester. “Pas op: ik gun het de nieuwe burgemeester van harte, maar ik moet toch toegeven dat ik dat niet zag aankomen”, opent een ietwat teleurgestelde maar zeker niet verbitterde burgemeester.

Monsterscore

Karl De Clerck nam voor de eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 op vraag van toenmalig burgemeester Jean Marie Bonte. Hij veroverde meteen een zitje in de gemeenteraad, en vanaf 2009 werd hij ook voorzitter van de gemeenteraad. De volgende verkiezingen werden voor Karl dan een enorm succes. Hij behaalde een monsterscore van meer dan 1.200 stemmen, wat meteen ook uitzicht gaf op de burgemeesterssjerp. In afspraak met de toenmalige burgemeester Bonte was hij de eerste drie jaar schepen en drie jaar later mocht hij de burgemeesterssjerp omgorden.

“Ik moet toegeven dat het burgemeesterschap voor mij een enorme ervaring was. Ik heb er ook heel veel tijd in gestopt. Ik combineerde de functie van burgemeester met die van bedrijfsleider. De job heeft me enorm veel voldoening geschonken en ik heb meteen ook een breed sociaal netwerk kunnen opbouwen. Alleen moet ik toegeven dat de combinatie met een gezinsleven niet altijd gemakkelijk was. Vergeet niet dat je als burgemeester ook heel veel weekendverplichtingen hebt, maar al bij al kijk ik zeker niet met rancune terug op die periode. Hoe dan ook, de kiezer heeft altijd gelijk en er was een afspraak dat wie het meeste stemmen haalde mijn opvolger zou worden. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niet meer interesseerde. Integendeel, ik had er graag nog zes jaar bijgedaan.”

Familiemens

“Met mijn huidige score bij de verkiezingen ben ik zeker weer verkozen en ik kan zelfs nog eerste schepen zijn, maar ik denk dat ik Luc Derudder als nieuwe burgemeester een enorme dienst bewijs door er niet meer bij te zijn. Ik ben echt niet van plan om een schoonmoedersrol te gaan spelen en hem voortdurend op de vingers te kijken. In het verleden stonden mijn gezin en bedrijf op de tweede plaats, nu gaan ze weer volop mijn aandacht krijgen. Nu kan ik ook weer een beetje meer familiemens zijn. Ik blijft echter geïnteresseerd in het reilen en zeilen van mijn dorp en zal alles blijven volgen. Ik heb Luc ook gezegd dat ik altijd klaar zal staan om hem met raad en daad bij te staan. Ik moet wel toegeven dat ik nooit had gedacht dat het dossier van de verkeerslichten zo’n impact zou hebben. Dit heeft mij heel veel stemmen gekost.”

Oud-burgemeester Jean-Marie Bonte : “Verrassend en pijnlijk”

Het spreekt vanzelf dat de enorme klap die de lijst van burgemeester Karl De Clerck moest incasseren ook de vroegere burgemeester niet onberoerd laat. “De uitslag is voor mij verrassend en ook pijnlijk”, zegt hij.

“Ik wist wel dat we een paar zetels konden verliezen na het opstappen van Danny Verstraete, onze sterke man op de Ginste. Wij konden daar niet meteen zo’n stemmenkanon in de plaats zetten, wat de oppositie wel deed met Greetje Desmet. Een tweede factor was het onverwachte overlijden van Tineke Teerlynck in december 2015. Tineke was enorm belangrijk in het schepencollege tot 2016. Zij volgde de dossiers perfect op en had daarenboven een gezonde blik op het sociaal leven in Oostrozebeke. Een derde factor lag bij het vertrek van mezelf, na duidelijke afspraken met Karl. Al die elementen samen hebben meteen gezorgd voor een verlies van duizend stemmen bij de jongste verkiezingen. Dat zijn duizend mensen die hun vertrouwen niet meer aan onze groep gaven.”

“Het kan best zijn dat ook de kwestie van de verkeerslichten de ploeg parten heeft gespeeld, maar als dat zo is, ben ik van oordeel dat dit element onze lijst ten onrechte heeft benadeeld. Vergeet niet dat de gemeente liefst vijf infomomenten heeft georganiseerd, waarop iedereen zijn ongenoegen kon ventileren. Ik was in die tijd zelf medeverantwoordelijk voor dit dossier. Er werd zeker voldoende gecommuniceerd met de bevolking. Wel zijn er op een bepaald moment leugens verspreid rond de financiële toestand van de gemeente, die niet gezond zou zijn. Wat helemaal niet het geval is. Daarnaast moet je toch toegeven dat we in de voorbije zes jaar toch mooie projecten hebben gerealiseerd, zoals de speelsite op de Ginste, herinrichting Rozenbergstraat, het netter maken van groenzones, wandelpaden en herinrichting begraafplaatsen. Ik begrijp echt niet waarom de bevolking onze groep zo heeft afgestraft.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier