Burgemeester Tommelein maakt de coronabalans op voor Oostende

Burgemeester Bart Tommelein biedt zijn inwoners een luisterend oor. (foto PM)
Gillian Lowyck

De coronacrisis hakte er stevig in bij Bart Tommelein (Open VLD) als burgemeester. Hij werd niet alleen zélf geveld door het virus, het was ook alle hens aan dek voor het stadsbestuur. Er zal onder meer een nieuw meerjarenplan gemaakt moeten worden. “Maar ik vrees vooral voor de gevolgen van het virus op het sociale vlak”, zucht hij.

De burgemeester lanceert nu een nieuw initiatief waarbij Oostendenaars hem elke zaterdag om 11 uur live vragen kunnen stellen via zijn Facebook- en Instagrampagina. “Het is door de coronacrisis dat dit er nu komt”, vertelt hij. “Mensen ontdekten massaal het gemak van Zoom, Skype, Facebook live, … Het is door mijn goede vriend Walter De Donder, burgemeester van Affligem en ook beter bekend als dé Burgemeester (lacht) dat ik op het idee kwam. Hij deed het al met succes en ik wilde het ook eens proberen. De eerste twee keren waren zodanig succesvol dat ik besloten heb om het op regelmatige basis te organiseren.”

Rechtstreeks

De eerste Facebook live waren er meer dan 483 opmerkingen, de tweede vragenronde mocht op 319 vragen rekenen. Er worden telkens 10.000 tot 20.000 mensen bereikt. “Ik kan niet alle vragen beantwoorden, maar dan nemen mijn medewerkers later contact op met die personen, om ze toch een antwoordje te bezorgen”, vertelt Bart Tommelein. “Wat opvalt, is dat er vele mensen vragen stellen die op een andere manier makkelijker te beantwoorden zijn. Wanneer mag ik op het strand bijvoorbeeld of gaan de avondmarkten door? Als ze naar de website van de stad Oostende surfen, zouden ze meteen een antwoord krijgen. Maar blijkbaar hechten mensen belang aan het feit dat ze hun vraag rechtstreeks aan de burgemeester kunnen stellen. Ik verwijs ook vaak door naar de schepenen.”

Maar er worden niet alleen vragen gesteld over het strand, ook enkele prangende onderwerpen komen meerdere keren naar voor. Alles rond afval, bijvoorbeeld. “Klopt, we gaan dan ook waarschijnlijk een vragenronde organiseren over specifieke onderwerpen. We moeten komen tot één globaal nummer waarbij mensen op een makkelijke manier kunnen melden dat er een probleem is. Dat bestaat al, maar is totaal onbekend. We willen dan ook één nummer in het leven roepen voor álle problemen. Het nummer van de noodlijn, dat in het leven is geroepen tijdens de coronacrisis, is 0800 1 8400. Heel gemakkelijk! Dat gaan we behouden.”

Vragenuurtje

Ook mobiliteit is een onderwerp dat vaak ter sprake kwam, bijvoorbeeld de files aan de Torhoutsesteenweg. “In het bestuursakkoord zit een heel belangrijk luik rond mobiliteit”, gaat de burgemeester verder. “Dat is inderdaad een prangend probleem waar heel veel mensen mee zitten. Ik wil daar gerust een discussie over voeren. Maar het is allemaal zo simpel niet, want dat is een gewestweg en het is een belangrijke invalsweg in Oostende. Dat probleem is ook niet van vandaag hé. Dat is al van in de tijd dat ik nog in de oppositie zat, ondertussen al héél lang geleden (lacht).”

We willen één nummer in het leven roepen voor álle problemen

Niet enkel via de digitale weg zal de Oostendenaar vragen kunnen stellen. Binnenkort komt er ook een vragenuurtje in de gemeenteraad; iets waar al lang sprake van was en waar in de vorige legislatuur geen consensus over te vinden was. “We zullen een vragen-uurtje organiseren voor de gemeenteraad. We moeten alleen nog bepalen hoe we het precies zullen organiseren. Sowieso zullen mensen een aantal handtekeningen moeten verzamelen vooraleer ze hun vraag kunnen stellen in de gemeenteraad. We mogen ook nooit vergeten dat er heel wat mensen zijn die niet op sociale media zitten.”

Armoede

Het coronavirus zal een enorme impact hebben op de stad. “Klopt, we zullen het meerjarenplan moeten aanpassen want het is ondertussen achterhaald. Investeringen zullen blijven doorgaan. We hebben wel een pak minder inkomsten. De hotels zijn drie maanden dicht geweest, wat betekent dat er in die maanden geen toeristenbelasting is binnen gekomen. Dat is zeer moeilijk voor Toerisme Oostende. Aan de andere kant vielen er dan ook wel wat uitgaven weg. Maar wat me nog veel meer zorgen baart, zijn de sociale gevolgen van deze crisis. Ik heb schrik dat heel wat mensen in de armoede zullen terechtkomen. Dat heeft mijn grootste aandacht op dit moment”, aldus de burgemeester.

“We moeten lagere drempels invoeren voor mensen die het moeilijk hebben. We hadden natuurlijk al een armoedebeleidsplan. Nu gaan we daar nog een versnelling hoger schakelen. We krijgen daar van de hogere overheid middelen voor. Tegen het eind van deze maand stellen we een relanceplan voor”, stelt hij.

Voorzitter

Niet alleen op vlak van communicatie heeft het virus een grote impact gehad. Ook voor Bart Tommelein persoonlijk zorgde corona voor een ommezwaai. “De relatie met mijn twee jongste kinderen is helemaal anders dan een paar maanden geleden. De voorbije jaren was ik heel vaak weg van thuis. Nu zat ik in mijn bubbel.”

Tijdens de crisis was Bart Tommelein kandidaat-voorzitter voor Open VLD. Het was uiteindelijk Egbert Lachaert die de verkiezing won. “Naarmate de coronacrisis vorderde, had ik eerlijk gezegd minder en minder motivatie om dat nationaal voorzitterschap effectief op te nemen. Het is natuurlijk jammer wanneer je verliest, maar het was toch dubbel. Ik voelde me ook wat opgelucht. Want nu heb ik meer tijd voor familie en vrienden. Teleurgesteld? Ja, het moment dat ik de uitslag hoorde maar dat is heel snel voorbijgegaan. Er komen zoveel mooie dingen in de plaats. Mijn hoofdbezigheid is sowieso de stad Oostende. Ik heb dat beloofd toen ik burgemeester werd en ik ga nu met nog veel meer motivatie en overtuiging werken voor mijn grote liefde, de stad Oostende. Als ik voorzitter was geweest, zou ik dat gecombineerd hebben. Maar ik besef nu dat dat heel moeilijk zou geweest zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier