Burgemeester Rita Demaré (Hooglede): “Ik heb een groot sociaal engagement”

Hoogleeds burgemeester Rita Demaré bekleedt 21 mandaten, waarvan er slechts vijf bezoldigd zijn. “Ik heb gewoon een groot sociaal engagement”, zegt ze.

Rita Demaré is onbezoldigd voorzitter van REO Veiling, hier op de foto met directeur Paul Demyttenaere. (Foto a-SB) © STEFAAN BEEL

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

Rita Demaré (53) zetelt sinds 1 januari 2001 in de gemeenteraad voor CD&V. “Eerst twaalf jaar in de oppositie, nu al vier jaar als burgemeester”, zegt ze. “En pas toen ik burgemeester werd, kreeg ik voor het eerst een degelijke vergoeding. Ik besef dat ik een pak mandaten heb, maar die zijn bewust onbezoldigd. Ik zie het als een vorm van zelfontplooiing. En ik heb gewoon een groot sociaal engagement. Bovendien vind het ik belangrijk dat ik voor onze gemeente met veel instanties in contact sta.”

Rita becijfert dat ze wekelijks minstens vijftig uur aan de slag is als burgemeester. “Maar in die uren zijn ook al mijn mandaten verrekend. In ruil krijg ik mijn burgemeestersloon, wat neerkomt op 31.134,43 euro netto per jaar. Maar daarvan gaat nog eens zeven procent naar onze lokale CD&V-afdeling. Toch vind ik het voldoende voor het vele werk dat ik doe. Wie werkt, moet vergoed worden. Dat is simpel, maar het moet binnen de perken blijven.”

Vergroeid met REO Veiling

“En ik heb het nogal voor transparantie. Op straat mag iedereen me vragen wat ik verdien, daar maak ik geen geheim over. Ik doe het ook niet voor het geld, maar voor de Hoogledenaar.”

Van alle onbezoldigde mandaten heeft Rita Demaré het meest voldoening van haar voorzitterschap van de Roeselaarse REO Veiling. “Dat doe ik al sinds 2005 en ik voel me echt vergroeid met de instelling. Ik hou van de sector en leer er nog elke keer bij. Daar doe ik het uiteindelijk voor.”

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.