Burgemeester reageert op heisa rond werken aan Westdijk

Redactie KW

Na de open brief van raadslid Franky De Jonghe (SP.a) over de vele werken in Moerkerke reageert burgemeester Jan de Keyser op de heisa.

Na de open brief van raadslid De Jonghe vroegen we de burgemeester om een reactie en hoe hij is omgegaan met de late communicatie van de Vlaamse Waterweg. “Alles heeft met verkeerde communicatie te maken “, meent hij: “Ondertussen is alles al doorgepraat”.

Burgemeester de Keyser schetst het probleem: “De Vlaamse Waterweg plant de heraanleg van het jaagpad langs het kanaal tussen Beernem en Steenbrugge. De belangrijkste aanleiding is de slechte staat van de jaagpad.”

“De vrees van de eigenaar, de Vlaamse waterweg, is ook dat ze bij eventuele fietsongelukken verantwoordelijkheid kunnen gesteld worden omwille van mogelijks onzorgvuldig beheer van de weg.”

“Een heraanleg zorgt voor een comfortabele en veiligere fietsroute langs het kanaal, een drukgebruikte fietsverkeersas, zowel voor woon-werk-verkeer als voor toerisme. Dit zal dus de Westdijk een stuk comfortabeler en aantrekkelijker maken.”

Erg late communicatie

“Vrijdag werden de diensten, in de loop van de dag, via een signalisatieaanvraag in kennis gesteld van de juiste opstartdatum van de werken. Het aanvankelijke werk was gepland in het voorjaar, maar door de coronaperikelen werden die uitgesteld. Per direct, weliswaar op de vooravond van het Pinksterweekend, hebben we onze bezorgdheid geuit naar de Waterweg om de beperkte tijd tussen bekendmaking en uitvoering van werken én hebben we meer toelichting gevraagd over de timing.”

Fout op werfbord

“Waterwegen plaatste vrijdag ook een werfbord ter hoogte van het kanaal die de miscommunicatie in de hand werkte. Daarop stond dat het jaagpad van 8 juni tot 15 augustus 2020 niet zou kunnen worden gebruikt. Dit was dus onjuist ! Toen we zaterdag daarover kennis namen hebben we dit meteen gemeld. Ondertussen kwamen er wat vragen binnen van bezorgde bewoners en vertelden we dat we dinsdag in dialoog gaan en er dan meer duidelijkheid komt.”

“Mijn mening is daarin altijd duidelijk: geen grote analyses maken vooraleer het dossier duidelijk is. Ondertussen verspreidde een raadslid een Facebookbericht waarmee de ruis nog groter werd én de foute communicatie van waterwegen nog werd uitvergroot. Maandagavond heb ik dan ook alle raadsleden transparant geïnformeerd over dit item. Zoals vrijdagavond reeds gepland stond is er dan dinsdagochtend overleg geweest met Waterwegen. De miscommunicatie werd erkend en verontschuldigingen daaromtrent werden geuit.”

Concrete planning

“Wat is nu de juiste info? Van 8 tot 26 juni kan het jaagpad niet gebruikt worden. Het huidige wegdek wordt verwijderd en er wordt nieuwe fundering aangebracht. Van 26 juni tot einde bouwverlof (2 augustus) kan het jaagpad wel gebruikt worden. Na het bouwverlof, in de week van 3 tot 7 augustus wordt de toplaag aangebracht.”

“Waarom moet dit nu gebeuren, is de vraag die nu wordt gesteld? De Waterweg heeft hier dit jaar budget voor voorzien. Als dit werk, gezien de druk die er al is op Moerbrugge, uitgesteld zou moeten worden, dan zal het in de toekomst lastig zijn om dit nog te kunnen uitvoeren.”

“Willen we het huidige budget aangrijpen om het fietscomfort te verhogen, dan hadden we dus geen of weinig keuze. Het is nu of wachten tot veel later. De huidige timing brengt zo weinig mogelijk hinder met zich mee. We hebben aangedrongen op een snelle uitvoering. Maar wat is wel belangrijk? Door het nu te doen, hebben we tijdens de zomermaanden een bruikbaar en veilig fietspad. Weliswaar op een drietal dagen na in augustus voor de toplaag. Maar even belangrijk: bij de algemene heropstart van de scholen en het werkleven in september is het jaagpad weer in perfecte staat. “

(PH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.