Burgemeester Mesen tegen schepen: “Ik hoop dat u terugkeert uit ideologie en niet voor het geld”

Het was een woelige gemeenteraad. We zien uiterst links Kristof Veramme, in het midden Sandy Evrard en de derde van rechts is Katelijn Poissonnier. © tg
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad van woensdagavond in Mesen gaf burgemeester Sandy Evrard (MLM) de overgelopen schepen Katelijn Poissonnier een stevige veeg uit de pan.

Wat voorafging: schepen van Jeugd en Cultuur Katelijn Poissonnier kreeg geen plaats meer op de MLM-lijst van burgemeester Sandy Evrard en liep over naar de oppositielijst Respect!, waarop ze verkozen raakte voor de volgende legislatuur.

Dat het eerste punt op de agenda van de gemeenteraad woensdag de kennisname was van de vervanging van een schepen deed dan ook vermoeden dat het om Katelijn Poissonnier ging gaan.

“Mevrouw Poissonnier werd vervangen van 10 tot 24 oktober door Darline Van Eeckhoutte (MLM)”, deelde Sandy Evrard mee. “Dat is het gevolg van een wettelijke bepaling die zegt dat je een schepen moet vervangen die twaalf weken of drie opeenvolgende schepencolleges afwezig was. Mevrouw Poissonnier is zestien weken afwezig geweest. De wet stipuleert ook dat wanneer de schepen terugkeert, ze ook opnieuw haar mandaat kan opnemen. De verloren dame is na zestien weken weer opgedaagd, dus jammer genoeg moet ik zeggen dat Darline geen schepen meer kan zijn. Ik verwacht dan ook dat de schepen opnieuw haar zaken en taken opneemt.”

Buitenspel

Na de sneer van Evrard nam Katelijn Poissonnier het woord: “5,5 jaar vonden de schepencolleges plaats op donderdag om 16 uur, maar vanaf 6 juli waren ze plots op vrijdag om 9 uur of woensdagmiddag, terwijl u weet dat ik dan moet werken. Ik werd gewoon buitenspel gezet”, zei Katelijn Poissonnier.

Burgemeester Sandy Evrard repliceerde dat in vakantieperiodes wel vaker een andere dag werd gekozen voor de schepencolleges. “Ik hoop dat u nu terugkeert uit ideologie en niet uit opportunisme en voor het geld. De schepencolleges zullen hoogstwaarschijnlijk op donderdag plaatsvinden, maar dat kan ook op een andere dag zijn. We zullen het zeker op tijd en stond laten weten.”

Kristof Veramme (MDM), die de lijst Respect! trok op 14 oktober, wierp nog op dat de gemeenteraad moet beslissen over de vervanging van een schepen. “Dat klopt mocht ze afgezet geweest zijn, maar dat is niet het geval”, repliceerde burgemeester Sandy Evrard. “Nee, mevrouw heeft een brief gekregen en hoorde dan pas een belletje rinkelen, of misschien beter de kassa. Ik hoop dat ze het nu niet vuil speelt en opnieuw haar kat zal sturen naar de schepencolleges, want wettelijk gezien zou ze dat nu wel kunnen zonder dat er voor haar gevolgen zijn.”

Onafhankelijk

Katelijn Poissonnier gaf aan dat ze dat niet zou doen, maar moest toch de kelk tot de bodem ledigen, want in de mededelingen volgde de volgende veeg uit de pan van de burgemeester. “Ik vind het verbazingwekkend dat we in de partij MLM noch brief of mail hebben gekregen waarin mevrouw Poissonnier haar ontslag indient. We zijn dan ook met het hele partijbestuur van MLM samengekomen en beslist om haar uit de partij te zetten. Dat is de eerste keer in de geschiedenis van de partij dat dit gebeurt. Mevrouw Poissonnier maakt dus geen deel meer uit van de MLM-fractie en moet voor de rest van de legislatuur als onafhankelijke zetelen”, sneerde Sandy Evrard.

(TOGH)