Burgemeester Lut Deseyn: “Dat eerste pittige jaar zijn we toch vrij goed doorgekomen”

Lut Deseyn kijkt terug op haar eerste jaar als burgemeester van Avelgem. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Dat ze een lastig jaar achter de rug heeft, steekt ze niet weg. En dat ze te weinig tijd voor familie en vrienden kon vrijmaken, erkent ze ook. Maar ze is content. En trots op haar ploeg. “Het eerste jaar is het moeilijkste en dat zijn we hier toch vrij goed doorgekomen”, zegt Lut Deseyn, één jaar burgemeester van Avelgem.

Voor een ontbijt had ze geen tijd, dus drinkt ze snel een kop koffie met een koekje tijdens het interview. Razendsnel, bezig met duizend-en-één zaken, altijd een blaadje papier bij de hand om een idee, afspraak of aandachtspunt te noteren. Lut Deseyn (48) leeft voor haar job, en dat mag je best letterlijk nemen. “Ik denk dat 95 procent van mijn tijd naar het burgemeesterschap gaat, die vijf andere procenten probeer ik te spenderen aan mijn gezin en familie. De vrijdagavond is heilig voor me. Onze dochter Jill (16), tweelingzus van Britt, komt dan thuis van internaat. Dat is een moment waar ik elke week naar uitkijk. Ik kom zelf uit een groot, warm nest en groeide op met vijf broers en zussen. Ik zie hen te weinig, dat besef ik, maar ik probeer betrokken te blijven en op de hoogte te zijn. Die familieband is heel belangrijk voor mij.”

Met Tandem

‘Tsunami’ Lut Deseyn liet bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 een bijzonder straffe score noteren, zowel met haar lijst Gemeentebelangen als persoonlijk. Na meer dan vier decennia CD&V-bestuur, waait er sinds vorig jaar een nieuwe, frisse wind door Avelgem. “Of onze gemeente een beetje in slaap was gevallen? Misschien kan je het zo wel stellen. Laat ons zeggen dat er misschien te weinig aan de toekomst werd gedacht. Maar oké, het verleden is wat het is. De CD&V-mandatarissen hebben ook heel veel goede zaken verwezenlijkt.”

Als kopstuk van Gemeentebelangen en persoon met de meeste stemmen wordt Lut de eerste vrouwelijke burgemeester van Avelgem. Ook een coalitie met Tandem, een gezamenlijke lijst van SP.A en Groen, staat snel in de steigers. “Ik vond het mijn plicht om mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Dat het niet evident zou zijn, wist iedereen. Maar we zijn er met een open blik aan begonnen, met respect voor elkaars standpunten. Dat vind ik wel belangrijk. Discussie is goed, overleg is essentieel. Politiek is geven en nemen, dat is de voorbije maanden gebleken. Dat is vrij goed gelukt. We zijn er sterker uitgekomen, iedereen voelt elkaar goed aan. Ik heb altijd gezegd: het eerste jaar met een nieuw bestuur is het moeilijkste. En als ik terugkijk, zie ik dat we het hier toch goed zijn doorgekomen. (lacht)

Lut Deseyn is de eerste vrouwelijke burgemeester van Avelgem. (foto OV)
Lut Deseyn is de eerste vrouwelijke burgemeester van Avelgem. (foto OV)

Dat eerste jaar begon met een ingezakt dak van het zwembad en twee grootschalige wegenwerken op de planning. “Met het zwembad gaat het ondertussen goed en ook de wegenwerken hebben we achter de kiezen. Natuurlijk moesten we daar plannen uitvoeren waar we zelf niet vanaf het begin bij betrokken waren. We zagen ook dat er hier en daar iets schortte. Ik had het gevoel dat veel plannen gemaakt worden door theoretici achter een bureau, terwijl je soms ook eens de praktijktoets moet doen. De werken aan het kruispunt aan de Colruyt bijvoorbeeld. De aannemer waarschuwde dat vrachtwagens hun draaicirkel daar niet zouden kunnen maken. Ik heb toen in een vergadering met AWV letterlijk de vraag gesteld: ‘Wie van ons reed al met een vrachtwagen?’ De aannemer was de enige die zijn hand opstak. Dat zei eigenlijk genoeg. Gelukkig hebben we dan nog kunnen ingrijpen.”

Windmolens

Lut Deseyn ziet het voorbije jaar naar eigen zeggen als een overgangsjaar. Grotendeels uitvoeren wat klaar lag en voorbereiden wat je zelf wil doen. “De lokale handel versterken is bijvoorbeeld een absolute prioriteit. Ik kom zelf uit een ondernemende familie en weet hoe belangrijk dat is voor het leven in een gemeente. Een kernversterkend plan voor alle kernen is een vereiste voor de komende jaren. Het moet aangenaam zijn om lokaal te winkelen, dicht bij huis, bij handelaars die je kent en die jou kennen. Maar ook aan mobiliteit – extra fietspaden – en klimaat – meer groen, ruimte voor windmolens creëren – willen we als bestuursploeg veel aandacht besteden. De bouw van de windmolens in Sint-Denijs en Bossuit hebben we samen kunnen tegenhouden. Gelukkig maar, want die zes turbines zouden dat landschap geen goed doen. Maar ik ben wel voorstander geworden van windenergie. Naar mijn idee kunnen er perfect komen langs de Schelde bijvoorbeeld. Zo lang ze maar ver genoeg van woningen staan.”

Fusiegesprekken

Als burgemeester vertolkt Lut de stem van het ‘verre’ Avelgem in tal van regionale samenwerkingsverbanden. Zelf is ze een grote voorstander van samenwerking, zolang de eigenheid voor een deel bewaard kan blijven. “Mijn collega Vincent (Van Quickenborne, red.) droomt van stadsregio’s, dat is algemeen geweten. Misschien is dat niet de ideale oplossing. Maar ik weet tegelijk niet of een gemeente zoals de onze met iets meer dan 10.000 inwoners op lange termijn houdbaar is. Officiële fusiegesprekken zijn er niet, al betekent dat niet dat ik met collega’s in Anzegem of Zwevegem bijvoorbeeld nooit van gedachten wissel. Ook een fusie met andere gemeenten is een mogelijkheid. Ik denk bijvoorbeeld aan Kluisbergen, over de provinciegrenzen heen. En waarom niet met de buren van Mont-de-l’Enclus? Al is dat op vandaag niet mogelijk met Wallonië.”

Haar lint draagt ze niet zo heel vaak.
Haar lint draagt ze niet zo heel vaak. “Ik sta liever tussen ‘t volk, heel gewoon”, glimlacht ze.© Olaf Verhaeghe

Als we vragen naar haar wensen voor 2020, denkt ze heel even na. “Ik ben niet verrast van wat er het voorbije jaar op me is afgekomen. Dat ik zou afzien, stond in de sterren geschreven. Wij hebben een heel ambitieus maar realistisch plan opgesteld, hopelijk kunnen we daar nu belangrijke aspecten van realiseren. Privé hoop ik vooral weer wat meer tijd te kunnen geven aan mijn familie en vrienden. Als je thuis een goede basis hebt, zit je goed in je vel. Ik haal al mijn energie uit de liefde van de mensen die me dierbaar zijn. Hoe lastig het soms is en hoe moe ik soms ben, de mensen rondom mij, elke Avelgemnaar eigenlijk, zorgen ervoor dat ik elke dag mijn job vol passie doe. En dat is het voornaamste voor mij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.