Burgemeester Lippens blijft Nederlanders weren: “Hun coronamaatregelen trekken op niets”

Leopold Lippens koos nog voor de maatregelen van de overheid voor een lockdown in Knokke-Heist. (foto DM)
Hannes Hosten

Burgemeester Leopold Lippens wenst nog altijd geen Nederlanders in zijn gemeente. “Hun coronamaatregelen trekken op niets”, legt hij uit. “De vaste patiënten in ons ziekenhuis, die mogen wel komen. Maar ook dat moeten we in de toekomst eens bekijken. Zijn er dan geen ziekenhuizen in Nederland?”

Knokke-Heist besliste als eerste gemeente, nog voor de federale overheid, tot een bijna volledige lockdown tot 30 april. Die wordt nu goed nageleefd, zegt burgemeester Lippens. “Slechts enkele idioten, die ik aanzie als criminelen, leven de maatregelen niet na. Ze beseffen niet wat het probleem is. Zij worden uiteraard onmiddellijk geverbaliseerd.”

“De grenzen met Nederland zijn volledig geblokkeerd, behalve de doorgang naar Sluis. Maar die wordt gecontroleerd. We wensen hier geen Nederlanders. Nederland heeft de maatregelen verstrengd, maar het trekt nog altijd op niets. Je mag er nog altijd wandelen, markten blijven open, ze mogen samenscholen… Belachelijk! Ze zullen er zwaar voor boeten. Maar ook voor ons zal het enorme gevolgen hebben.”

“Niet naar onze kliniek”

Burgemeester Lippens stelde vorige week al dat de Nederlanders niet langer welkom zijn in zijn gemeente. Enkele dagen later nuanceerde hij met de boodschap dat vaste patiënten van het AZ Zeno wel nog hun arts mogen bezoeken. “Het AZ Zeno in Knokke-Heist heeft een contract met diverse Nederlandse ziekteverzekeraars en zal de bestaande afspraken uiteraard respecteren. Nederlanders kunnen vanzelfsprekend op de campus in Knokke-Heist nog altijd terecht voor bevallingen en dringende operaties”, klonk het . “Maar het is aangewezen dat Nederlanders die denken besmet te zijn, zich in het ziekenhuis van Oostburg aanbieden.”

Toch krabbelt Lippens niet echt terug. “We moeten de Nederlanders terugschroeven op eigen land”, vindt hij nu. “Ze gaan naar onze scholen, naar onze klinieken. De vaste patiënten, oké. Maar ook dat moeten we in de toekomst eens bekijken. Want wat betekent dat? Er zijn toch ook ziekenhuizen in Nederland?”

Andere wereld

“In drie, vier, vijf maanden tijd wordt het een andere wereld”, waarschuwt Leopold Lippens. “De politiek, het klimaat… Alles zal veranderen. Je zal niet meer voor 10 euro naar Spanje kunnen vliegen met Ryanair, dat zal 1.500 euro kosten. Mensen hebben geen geld meer, 25 miljoen mensen zullen hun job verliezen. Het kleine virus heeft draconische gevolgen. Maar misschien was het eens nodig.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.