Burgemeester Koksijde is bezorgd over coronapreventie in asielcentrum en laat daarom geen asielkinderen toe in Koksijdse scholen

Het asielcentrum in Koksijde. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Voor burgemeester Marc Vanden Bussche is het al enkele dagen zo klaar als een klontje: na overleg met de lokale schooldirecties zullen er geen asielkinderen naar de Koksijdse scholen mogen zodra daar gefaseerd weer zal worden lesgegeven. Het risico voor eenieders gezondheid is veel te groot wanneer kinderen zouden toegelaten worden die uit een asielcentrum komen waar wel degelijk coronabesmettingen en verscheidene overtredingen van de lockdownmaatregelen werden vastgesteld. De burgemeester heeft ook ernstige bedenkingen bij het feit dat een aantal asielzoekers die keet hadden geschopt gewoon op straat werden gezet.

Mieke Candaele, directeur communicatie en informatie Fedasil, betreurt de uitspraken en de beslissing van de burgemeester, en weerlegt een aantal feiten. Ze vindt het vooral jammer dat álle inwoners van het Koksijdse asielcentrum de dupe van de historie zijn geworden, omdat enkele asielzoekers de coronamaatregelen aan hun laars hebben gelapt.

“In al onze opvangcentra gelden strikte maatregelen inzake preventie, hygiëne en social distancing”, zegt Mieke Candaele. “Alle bewoners worden hierover permanent geïnformeerd en gesensibiliseerd. De overgrote meerderheid leeft deze maatregelen na, ook in Koksijde, want net als iedereen in dit land zijn deze mensen bang voor besmetting. Daarnaast heeft het centrum ook een aantal specifieke maatregelen genomen. Zo eten de bewoners in hun kamers en wordt er 3 keer per dag schoongemaakt. Er werden ook containers geplaatst om zieke bewoners in quarantaine te kunnen plaatsen.

Geen uitbraak in opvangcentrum

Sinds het lockdownbesluit van de burgemeester (8 april) mogen de bewoners het opvangcentrum niet verlaten, tenzij om te gaan werken. Het personeel en bewakingsagenten zien erop toe dat deze regel wordt nageleefd. Momenteel is er bij de 238 bewoners van het opvangcentrum één zieke persoon Covid+ getest die in quarantaine verblijft met zijn gezin en permanent wordt opgevolgd door de medische dienst. Er zijn geen andere personen met ziektesymptomen in het opvangcentrum. Je kan dus niet spreken van een uitbraak in het opvangcentrum.”

“Fedasil heeft een vademecum met alle coronamaatregelen en -instructies gemaakt voor alle opvangcentra. Dit wordt voortdurend aangepast aan de richtlijnen van de gezondheidsinstanties en verstuurd naar alle opvangstructuren, burgemeesters (ook die van Koksijde) en provinciegouverneurs. Elke burgemeester wordt permanent op de hoogte gehouden van de gezondheidssituatie in het opvangcentrum.”

“Wat het testen betreft volgen wij de aanbevelingen van Sciensano. Op dit moment is er voor opvangcentra geen enkele aanbeveling om iedereen te testen. Dat geldt ook voor de schoolkinderen. Er is geen enkele wetenschappelijke basis om aan te nemen dat asielzoekers of hun kinderen een groter gezondheidsrisico vormen dan andere inwoners van dit land. De bevoegde gezondheidsinstanties hebben recent nog bevestigd dat de maatregelen van Fedasil tot hiertoe succesvol zijn gebleken in het vermijden van grote uitbraken in de opvangcentra, en dat het risico op verspreiding vanuit deze centra naar de verdere bevolking beperkt is, door 1) het lage aantal gevallen, 2) de getroffen maatregelen, 3) de sensibilisering hierrond en 4) de controle en monitoring van de naleving hiervan.”

Geen omkadering

Burgemeester Vanden Bussche kan dit niet begrijpen. “Nog altijd zijn er 4 of 5 asielzoekers in quarantaine. Wij vragen gewoon om iedereen te testen, maar dat doen ze niet. Koksijdse kinderen die besmet zijn, moeten ook thuisblijven in quarantaine! Wij hebben aan alle Koksijdenaars die zijn teruggekeerd uit Italië gevraagd om zich te laten testen, en dat hebben zij allen gedaan.

Nu wijst Fedasil mij met de vinger en beschuldigt mij van discriminatie omdat ik geen asielkinderen in onze scholen wil toelaten. Maar in het opvangcentrum doen ze niks met de laptops die we hen hebben geschonken met de bedoeling dat de asielkinderen ze zouden kunnen gebruiken om bij te scholen. Ik vind het bijzonder jammer dat we moesten vaststellen dat er helemaal geen omkadering is geweest om zelfs maar te leren hoe de computers kunnen worden gebruikt. Er zou trouwens nog een bijkomend praktisch probleem zijn. Het schoolvervoer dat we normaal zouden kunnen voorzien, kan niet worden geregeld door de sociale afstandsregels.”

Rel met Pasen

Er zijn echter nog meer zaken vastgesteld die voor burgemeester Vanden Bussche niet door de beugel kunnen. “Mijn lockdownbesluit dat in voege trad op 8 april stelt duidelijk dat asielzoekers het centrum niet uit mogen, tenzij in uitzonderlijke omstandigheden, zoals om te gaan werken” zegt hij. “Dat kan dan enkel met een officiële legitimatie die ze altijd bij zich moeten hebben, ze dienen elke dag terug te keren en geïsoleerd te worden van de andere bewoners, én de gemeente moet hiervan op de hoogte worden gebracht. Er is gestart met Covid-testen op 8 april op 9 asielzoekers: daarvan waren er 5 (niet 1!) positief en 4 negatief. De asielzoekers in de containers werden niet getest.”

“Met Pasen ontstond er een rel: 4 personen die in quarantaine moesten verblijven, aanvaardden dit niet en sommigen hokten nog altijd samen in de eetzaal. Het kantoor van de directie werd kort en klein geslagen. De politie moest tussenkomen en maakte een proces-verbaal op. Enkele asielzoekers werden opgesloten in de cel. Als gevolg van deze feiten heeft Fedasil 4 families (18 personen) buiten gezet en ze zouden zich verspreid hebben naar 4 andere asielcentra. Zoiets kan niet door de beugel: op die manier verspreiden mensen die mogelijk coronabesmet zijn, het virus.

(Lees verder onder de foto)

Burgemeester Marc Vanden Bussche
Burgemeester Marc Vanden Bussche© MVP

“Ook waren er dreigementen om het asielcentrum in brand te steken. Na overleg met Fedasil, minister De Block en onze korpschef heeft Fedasil een 20-tal asielzoekers op straat gezet met maaltijdcheques. Die zouden dan richting Brussel zijn vertrokken, blijkbaar naar vrienden of familie? Hiermee overtreedt Fedasil de federale richtlijnen en ook de afspraken met onze gemeente. Geen enkele Belg mag momenteel naar vrienden of familie! Het is toch net de bedoeling dat iedereen zich zo weinig mogelijk verplaatst om de verspreiding van het covid-19-virus in te dijken?”

Niet op bezoek naar vrienden of familie

Mieke Candaele nuanceert de verhalen die circuleren over bewoners van het asielcentrum die bij vrienden of familie op bezoek mogen gaan: “Dat klopt niet, maar ze mogen er wél vast verblijven. Vroeger, voor de coronacrisis, mochten asielzoekers – mits toestemming van het opvangcentrum – het centrum enkele dagen verlaten om familie of vrienden te bezoeken. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is deze toestemming ingetrokken. Net om te vermijden dat verschillende silo’s van mensen met elkaar in contact zouden komen. Wel heeft de overheid onlangs een aanbeveling geformuleerd aan alle collectieve entiteiten om hun bewoners zoveel mogelijk te spreiden, als preventieve maatregel tegen de verspreiding van het virus. Dat geldt bijvoorbeeld voor gevangenissen, en ook voor opvangcentra voor asielzoekers.”

(Lees verder onder de foto)

Op het terrein van het opvangcentrum zijn extra containers gezet voor o.a. quarantainegevallen
Op het terrein van het opvangcentrum zijn extra containers gezet voor o.a. quarantainegevallen© MVP

“Ons land kampt al geruime tijd met een asielcrisis, waardoor de bezetting in onze opvangcentra is opgelopen tot meer dan 90%. Daarom, en om deze aanbeveling van de overheid te kunnen uitvoeren, hebben wij tijdelijk een systeem ingevoerd van maaltijdcheques. Bewoners kunnen ervoor kiezen om het centrum te verlaten en bij vrienden of familie te verblijven (zij krijgen dan maaltijdcheques, omdat zij wel recht behouden op materiële opvang). Op voorwaarde dat zij één vast verblijfsadres hebben, en dat zij dat adres ook meedelen aan de asielinstanties. Uiteraard moeten zij de richtlijnen inzake preventie en hygiëne blijven naleven. Alle asielzoekers kénnen deze richtlijnen.”

“De enige manier om meer ruimte te creëren in de opvangcentra is door de bezetting te doen dalen. Dat kunnen we momenteel alleen doen door ervoor te zorgen dat een aantal bewoners het opvangcentrum verlaten. Daarom hebben we deze tijdelijke maatregel ingevoerd. Voor alle duidelijkheid: de opvangcentra van Fedasil zijn open centra – in tegenstelling tot de gesloten centra van de Dienst Vreemdelingenzaken. De asielzoekers zijn legaal in ons land. Zolang hun asielprocedure loopt, hebben zij recht op opvang, maar dat is geen verplichting. Zij kunnen er ook voor kiezen om hier bij vrienden of familie te verblijven. En een aantal asielzoekers doen dat ook.”

Burgemeester Marc Vanden Bussche heeft toch zijn bedenkingen hierbij en vraagt zich af of “dit dan een oplossing is voor de hoge bezettingsgraad die enorm is opgelopen door de asielcrisis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier