Burgemeester Karlos Callens van Ardooie na de geruchten: “Gezondheid niet ter discussie!”

Karlos Callens is intussen verlost van de cyste in zijn keel en heeft enkele dagen zwijgplicht. (Foto RN) © (Foto RN)
Bert Vanden Berghe

Gezondheid is een niet onbelangrijk onderdeel van iemand met een druk bestaan. Burgemeester Francesco Vanderjeugd bewees vorige week hoe fragiel het kan zijn. Een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen moet de Ardooise burgemeester Karlos Callens (71) nu een kleine keeloperatie ondergaan, waardoor hij enkele dagen zwijgplicht krijgt. Zijn gezondheid staat naar eigen zeggen niet ter discussie, ook niet na de verkiezingen. “Ik blijf verder doen, zolang ik mij goed voel.”

Eerlijk: hij gaf liever geen interview. En we kunnen het de Ardooise burgervader niet kwalijk nemen, want niemand heeft zaken met zijn gezondheid, alhoewel hij altijd openlijk naar de buitenwereld en zijn omgeving gecommuniceerd heeft. Maar toch wil Karlos Callens, vlak voor een kleine ingreep en een maand voor de verkiezingen, de puntjes op de i zetten. Begin dit jaar werd hij geopereerd aan zijn prostaat en ook deze week staat een kleine ingreep aan zijn stembanden gepland, waardoor de geruchtenmolen in de gemeente op volle toeren draaide. Onterecht, dus.

“Ze laseren een kleine cyste weg van mijn stembanden. Die is ontstaan door een jarenlange belasting van mijn stem. Een paar maand geleden wilde ik het al laten wegnemen, maar toen paste het niet in de planning. Ik wil er nu toch werk van maken, omdat de heesheid in mijn stem steeds hoorbaarder is. Ik heb er geen last van of moet geen extra moeite doen, maar het is niet aangenaam voor de mensen als ik een speech moet geven.” Het gaat om een standaardoperatie, met als enig gevolg dat hij twee tot drie dagen absoluut moet zwijgen. Niet simpel voor iemand die overal en altijd bereikbaar is. “Daarna mag ik praten, maar eerder stil. Ik mag mijn stem niet forceren. Maar ik verwacht daar zo goed als geen problemen mee.”

stoppen met roken

Dat de gemeenteraadsverkiezingen nog een maand verwijderd zijn, baart hem ook allerminst zorgen, integendeel. In oktober is het in Ardooie vooral uitkijken wie een of twee zetels verliest, want tijdens de volgende bestuursperiode zijn er twee gemeenteraadsleden minder. Maar dat Karlos straks weer de sjerp van burgemeester mag omgorden, daar twijfelt zelfs de oppositie niet aan. Er werd immers veel gerealiseerd de afgelopen jaren, de gemeentebelastingen behoren tot de laagste in Vlaanderen, het verenigingsleven bloeit en de financiën zijn kerngezond.

“Ik voel me echt goed en ik sta weinig stil bij mijn leeftijd”

Karlos is letterlijk al zijn halve leven actief in de politiek, dertig jaar daarvan als burgemeester van Ardooie en Koolskamp. Steeds vaker krijgt hij de vraag hoe lang hij het nog gaat doen, maar steevast heeft hij hetzelfde antwoord klaar: zolang de mensen tevreden zijn én zijn gezondheid het toelaat. “En ik voel me ook echt goed. Ik ben vorige week nog gaan fietsen en ik rook al veel minder. Ik ga na mijn operatie ook proberen volledig te stoppen met roken. Maar voor de rest sta ik weinig stil bij mijn leeftijd. Ik voel me ook geen 71 jaar. En sowieso ben ik niet iemand die denkt dat het snel kan gedaan zijn, ik ben nogal optimistisch op dat vlak.”

opvolging

Dat er op politiek geen leeftijd staat, bewijst overigens zijn Open VLD-collega Jozef Browaeys uit Horebeke. De Oost-Vlaming wordt straks 80 jaar en werd drie jaar geleden nog gevierd omdat hij maar liefst 50 jaar zetelt als burgemeester. Als langst zittende burgemeester van het land komt hij straks evenwel niet meer op. Browaeys wordt naar alle waarschijnlijkheid opgevolgd door zijn dochter.

Leuk detail: Ook Ardooienaar Victor Van den Bussche was heel lang burgemeester – van 1854 tot 1887 – en werd daarna opgevolgd door zijn zoon. Cyriel Van den Bussche werd uiteindelijk de langst zittende Ardooise burgemeester, een record dat Karlos na de volgende termijn dus kan evenaren. Staat het dus in de sterren geschreven dat Pieter zijn vader Karlos zal opvolgen de eerstkomende jaren? In een recent interview met deze krant sprak Pieter zijn ambitie nog als volgt uit: “Ik geef altijd hetzelfde antwoord: zolang mijn vader dat goed, graag en wil doen, zal ik nooit zomaar zijn plaats innemen. Als het moment daar is, dan zien we wel.”

“Niet gaan slapen met je problemen, er wel mee opstaan!”

Burgemeester Karlos Callens toont begrip voor de beslissing van zijn collega-burgemeester Francesco Vanderjeugd die vorige week aangaf dat hij het even kalmer aan zou doen. “Als je een gevoelig persoon bent, kunnen sommige zaken inderdaad harder binnenkomen. Ik denk niet dat het zozeer te maken heeft met de leeftijd – ik was ook jong toen ik aan deze job begon. Maar het heeft veel te maken hoe je ermee omgaat. Ik ga niet slapen met mijn problemen. Maar ik sta er wel mee op. Belangrijk is dat Francesco nu rust neemt. Want de job van burgemeester is er niet makkelijker op geworden. De reglementering is strenger geworden, er moet met veel meer rekening gehouden worden en ook op communicatief vlak moet alles zo vlot mogelijk verlopen. Bovendien zijn mensen mondiger geworden en zijn er veel meer partijen die inspraak hebben. Het verandert zo vlug en je moet mee. En dat is niet altijd even gemakkelijk.” (BVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.