Burgemeester Jean-Marie Dedecker hekelt beveiliging snelwegparking Mannekensvere

De parking in Mannekensvere blijft een groot pijnpunt. © BP
Redactie KW

Het plan van Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) om de komende jaren de snelwegparkings extra te beveiligen, vindt alvast geen genade in de ogen van de Middelkerkse burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD). “Die vier draadjes aan de parking in Mannekensvere houden nog geen kip tegen.”

De vorige Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) was van plan om de snelwegparkings in twee verschillende categorieën op te delen: voor kort en lang parkeren. Zijn opvolgster Lydia Peeters opteert daarentegen voor drie verschillende types: parkings voor pendelaars en toeristen, voor vrachttransport en voor dubbel gebruik. De vrachtwagenparkings krijgen hogere beveiliging en nu blijkt dat ook de parking van Mannekensvere onder de nieuwe categorie vrachtwagenparking valt. Brugs Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) liet onomwonden weten dat ze de timing van de plannen veel te vaag vindt en wijst in de strijd tegen de aanhoudende mensensmokkel, op de noodzaak van een versnelde aanpak van de West-Vlaamse parkings, niet in het minst de snelwegparking van Mannekensvere.

Waar De Vreese haar kritiek nog voorzichtig formuleert, haalt burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) van Middelkerke het zware geschut boven wanneer het om de beveiliging in Mannekensvere gaat. “Kijk, zoiets maakt mij razend. De minister staat hier gewoon uit haar nek te lullen en kent geen jota van haar dossier. Zij is zelfs nog nooit ter plaatse geweest in Mannekensvere. Had ze dat gedaan, dan had ze tenminste geweten dat er daar helemaal geen parking is voor vrachtwagens. Het enige stukje waar ze eventueel zouden kunnen staan, slechts groot genoeg voor een vijf- à tiental vrachtwagens, is al maanden afgesloten op last van mezelf en van provinciegouverneur Decaluwé. Het probleem dat zich in Mannekensvere daarentegen wel stelt, is het Texaco tankstation daar. Vrachtwagens houden er logischerwijze halt om te tanken. Mensensmokkelaars brengen de transmigranten in busjes en bestelwagens daar naartoe om hen de kans te geven op een vrachtwagen te springen. En die vier prikkeldraadjes die de overheid vorig jaar liet spannen, zullen dat echt niet tegenhouden. Ze houden zelfs geen kip tegen”, zegt Dedecker.

Tientallen per dag

Verder volgens de Middelkerkse burgemeester houden de smokkelaars er verschillende scenario’s op na om de transmigranten tot in Mannekensvere te krijgen. “En dat zijn er tot tachtig per dag”, gaat Dedecker verder. “Dit is allemaal heel goed georganiseerd. De transmigranten bereiken op verschillende manieren de parking. Ze worden afgezet in Mannekensvere en je ziet er dan tientallen langs de autosnelweg lopen. Ook leegstaande caravans zijn een dankbaar doelwit om er transmigranten in onder te brengen. Anderen komen met het openbaar vervoer vanuit Frankrijk en reizen dan tot in Adinkerke om van daaruit naar Nieuwpoort te trekken. Ik heb vernomen dat mensensmokkelaars, noem ze gerust de maffia, in Duinkerke zelfs gebouwen optrekken waar ze de transmigranten tijdelijk huisvesten voor ze naar ons land overgebracht worden. Bij onze zuiderburen zijn de snelwegparkings niets minder dan versterkte bastions. In Frankrijk zijn ze trouwens niet te spreken over de povere maatregelen die bij ons worden genomen.”

Camera’s tankstation

Dedecker wil dus dringend afdoende maatregelen om de stroom transmigranten naar Mannekensvere in te dijken. “Er moeten onder meer dringend ANPR-camera’s geplaatst worden. Verder hebben wij aan de uitbaters van het Texaco tankstation het verzoek gericht om de politie rechtstreeks te laten aansluiten op hun reeds aanwezige camera’s en daar zijn ze toe bereid. Deze epidemie moet echt stoppen, zo niet laat ik zelfs het tankstation sluiten mocht dat nodig blijken. De mensensmokkelaars worden almaar driester”, waarschuwt een boze burgemeester. (Dany Van Loo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier