Jambon reageerde op de beslissing van de burgemeester van Jabbeke, Daniël Vanhessche (CD&V), om de snelwegparking langs de E40 de komende maanden 's nachts gesloten te houden, ondanks overleg op het kabinet van de minister. Ook CD&V-burgemeester Dirk Claes liet dinsdag kritiek noteren op minister Jambon, over steun van de federale politie, maar ook op Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die bevoegd is voor de beveiligingswerken op de parkings.

De federale minister noemde het woensdag "een beetje raar" dat burgemeesters die volgens hem zelf jarenlang weinig hebben ondernomen in een "pre-electorale periode" plots aan de klaagmuur staan. Het valt volgens de minister op dat in de communicatie van de burgemeesters, vooral CD&V'ers, steevast wordt verwezen naar ministers Jambon en Weyts en naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, alle drie van N-VA.

Budget voor beveiliging

Hij verwijt sommige burgemeesters bijvoorbeeld dingen te zeggen die onjuist zijn. "Waar het nodig is, komt de federale politie in steun van de lokale politie om acties te voeren", luidde het.

Hij benadrukte dat de acties nog zullen worden opgevoerd, maar dat ze ook geregeld verplaatsen. Ook onderstreept Jambon dat minister Weyts budget heeft uitgetrokken voor de beveiliging van de parkings, via bijvoorbeeld hekken en camera's. "Parking na parking wordt aangepakt", verzekert Jambon.

(Belga)

"Kritiek is kort door de bocht"

In een reactie ontkent burgemeester Vanhessche dat er kieskoorts meespeelt bij zijn beslissing. "De druppel die de emmer deed overlopen, was het schietincident op de parking. Als er vuurwapens worden gebruikt, dan is dat een brug te ver", motiveert hij de sluiting. Hij noemt de kritiek van Jambon ook kort door de bocht. "Het gaat om federale bevoegdheid."