Liesbeth Homans beveelt een onderzoek naar de lessen Arabisch die het OCMW van Gistel organiseert voor onder meer vrijwilligers, maatschappelijk werkers en politieagenten. Ze wil ook weten of het in andere gemeenten gebeurt. "Ik verwerp dit initiatief, vanuit al mijn bevoegdheden en vanuit mezelf als persoon", zei ze in het parlement na een vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Ze vindt het slecht voor de integratie en vermoedt inbreuken op de taalwetgeving.

Bart Halewyck noemt de zaak schromelijk overroepen. "Een ambtenaar die al eens 'merci' of 'voila' gebruikt zou dan ook een inbreuk plegen op de taalwetgeving", zegt hij. "Als iemand je niet begrijpt, tracht je die te helpen."

De lessenreeks is volgens hem wegens groot succes al aan een tweede reeks toe. "Wie ze heeft gevolgd kan enkele basiswoordjes Arabisch, daarmee kan je geen gesprek voeren en dus ook geen inbreuk plegen. Het gaat er gewoon om mensen op hun gemak te stellen."

"Wij zijn maar een plattelandsgemeente, met weinig Arabisch sprekende mensen", besluit de CD&V'er. "Ik kan me niet voorstellen dat er geen gelijkaardige cursussen worden gegeven in de grote Vlaamse steden."

(BELGA)

Liesbeth Homans beveelt een onderzoek naar de lessen Arabisch die het OCMW van Gistel organiseert voor onder meer vrijwilligers, maatschappelijk werkers en politieagenten. Ze wil ook weten of het in andere gemeenten gebeurt. "Ik verwerp dit initiatief, vanuit al mijn bevoegdheden en vanuit mezelf als persoon", zei ze in het parlement na een vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Ze vindt het slecht voor de integratie en vermoedt inbreuken op de taalwetgeving.Bart Halewyck noemt de zaak schromelijk overroepen. "Een ambtenaar die al eens 'merci' of 'voila' gebruikt zou dan ook een inbreuk plegen op de taalwetgeving", zegt hij. "Als iemand je niet begrijpt, tracht je die te helpen."De lessenreeks is volgens hem wegens groot succes al aan een tweede reeks toe. "Wie ze heeft gevolgd kan enkele basiswoordjes Arabisch, daarmee kan je geen gesprek voeren en dus ook geen inbreuk plegen. Het gaat er gewoon om mensen op hun gemak te stellen.""Wij zijn maar een plattelandsgemeente, met weinig Arabisch sprekende mensen", besluit de CD&V'er. "Ik kan me niet voorstellen dat er geen gelijkaardige cursussen worden gegeven in de grote Vlaamse steden."(BELGA)