Burgemeester Els De Rammelaere: “Ik ga voor een positief en ambitieus Tielt”

Els De Rammelaere. © Foto a-RN
Lieven Vancoillie

Hoe voelt het om de eerste, vrouwelijke burgemeester van Tielt te zijn? Om met haar kartel N-VA&Open VLD én coalitiepartner SP.A-Groen een bestuursmeerderheid te vormen en voor het eerst machtspartij CD&V in de oppositiehoek te duwen? Om leider te zijn van een regenboogcoalitie, die het af en toe hard te verduren heeft? Om de eerste burger van de stad te zijn? We vroegen het aan Els De Rammelaere in haar kabinet op het stadhuis. “Ik ga voor een positief, constructief en ambitieus Tielt.”

Burgemeester Els De Rammelaere schenkt die ochtend een kop sterke koffie, terwijl we vragen om eens terug te keren naar die euforische zondagmiddag, op de tweede zondag van oktober zal het intussen zes jaar geleden zijn. “Ik ben nog altijd heel blij dat we toen die coalitie hebben gemaakt. Het was een euforisch moment, ja. Het gaf op de eerste plaats een voldaan gevoel: na sterk campagne te hebben gevoerd, kunnen zorgen voor een ommezwaai.”

Was die overwinning totaal onverhoopt?

“Je doet mee om te winnen, hé. Wie het anders zegt, die liegt. Toen we een meerderheid konden maken, dacht ik onmiddellijk: ‘We gaan proberen’. Met SP.A-Groen vonden we een geschikte partner. In die begindagen was het leuk en goed, maar CD&V ging onmiddellijk in de tegenaanval om SP.A toch over de brug te krijgen. Wat niet is gelukt.”

Hoe moeilijk was het om als grote winnaar uit de kiesstrijd te komen, maar tot januari 2012 nog schepen te zijn in een overgrote CD&V-coalitie?

“Moeilijk, heel moeilijk. Het was de periode dat er geen colleges meer waren…”

Moest je even bekomen?

“Onmiddellijk na de verkiezingszondag zijn we gestart met hard werken. Aan tafel zitten, bekijken wat de prioriteiten zijn, overeenkomsten uitwerken, de verdeling van de mandaten… Alles moest gebeuren in de aanloop naar. Onze absolute, grote prioriteit was het op orde zetten van de stadsfinanciën. Daar zijn we met brio in geslaagd. Aan een goed financieel beleid hangt alles vast. Als je dat niet in orde hebt, kan je ook de rest vergeten. Het gaat om de halvering van de schuld en het niet aangaan van nieuwe leningen. En toch zorgen dat de dienstverlening gewaarborgd kan blijven.”

(lees verder onder de video “Iedereen burgemeester: wie verovert de sjerp?”)

https://www.youtube.com/watch?v=gdm2lTsIcS4

De coalitie had het af en toe zwaar: het wegblijven van Pascale Baert van de gemeenteraad, de tackle van CD&V’er Hedwig Verdoodt op schepen Birger De Coninck, de oprichting van Iedereen Tielt…

“De aanval die Birger De Coninck te verwerken kreeg, was het laagste, het allerlaagste, wat ik al in de politiek heb gezien. Dan zeg je: ‘Oei, waar gaan we naartoe ?'”

Men spreekt nu van Antwerpse toestanden…

“Ik maak geen vergelijkingen, nee. Dat was op de man spelen. Iemands privéleven onderuit halen, doe je niet. Birger was iemand met wie ik goed kon samenwerken.”

Er was ook de oprichting van Iedereen Tielt, die afscheurde van Open VLD. Verzwakte dat de meerderheid, uw stadskartel N-VA&Open VLD?

“Dat is een resultaat van persoonlijke conflicten die al lang bestonden. Dat zat er al lang aan te komen. De vraag was alleen: ‘Wanneer komt het naar buiten ?’ Er was al een eerdere poging ondernomen met Tielts Toekomst.”

“Als burgemeester ben je er voor iedereen, van welke kleur dan ook”

Je hebt al maanden geleden de nieuwe campagne met het stadskartel opgestart.

“De campagne is al bezig van de dag na de verkiezingen. Als je nu nog moet starten, ben je te laat. Je moet daar als politicus voortdurend aan werken. Je hoort bij de huisbezoeken op straat waar de mensen mee bezig zijn. Of totaal niet mee bezig zijn. Ik stel vast dat de politiek mensen niet meer wakker houdt. Er zijn weinig mensen bezig met de politiek. Dat is wel duidelijk. Men is vooral bezig met de dingen rondom hen en dat is ook heel normaal: het verkeer in de straat, parkeren, de snelheid. Ik weet niet of de interesse voor politiek afgenomen is. Het is al altijd zo geweest dat een groot deel van de bevolking daar echt niet mee bezig is.”

De politiek kwam de laatste tijd in een negatief daglicht. Wat er de voorbije weken en maanden in Antwerpen is gebeurd, is niet goed voor het imago van de politiek. Dat straalt af op iedereen. De mensen krijgen een negatieve perceptie. Er is een sfeer gecreëerd waarin je je als politicus bijna moet verantwoorden dat je betaald wordt om je job te doen. Er zijn politici die hard, heel hard werken. Die negatieve spiraal laat helaas sporen na op iedereen. Dat blijft bij de burgers hangen: ‘Dat het allemaal zakkenvullers zijn’. En zo.”

Vind je voldoende tijd om campagne te voeren?

Mijn job is niet echt aan politiek doen. Mijn job is een stad besturen. Dat is los van alle politiek. Als burgemeester ben je er voor iedereen, van welke kleur dan ook. Het burgemeesterschap heb ik niet onderschat, maar het is veel intensiever dan bijvoorbeeld federaal volksvertegenwoordiger.”

7 dagen op 7, 24 uren op 24.

“Het stopt niet, nooit. Het is heel intensief en direct. Overal ben je burgemeester, ook als je gaat winkelen. Thuis ben ik partner en moeder. Als ik buitenkom, ben ik burgemeester. Ik moet echter geen knop omdraaien of zo. Dat gaat automatisch. Je groeit in die rol. Je kan maar hard werken en je best doen.”

Els De Rammelaere.
Els De Rammelaere.© Foto a-RN

Hoe is het gevoel op straat?

“De mensen stellen het op prijs dat we langskomen. Luisteren is belangrijk. Ze vertellen spontaan wat zij belangrijk vinden.”

De verkiezingszondag nadert. Voel je de druk toenemen?

Er worden mensen zenuwachtig, ja. Maar het is eigen aan de politiek dat er om de zoveel jaar verkiezingen zijn. Dat weet je.”

Welke campagne verwacht je?

Ik hoop dat het een propere campagne wordt. Dat het over de inhoud gaat.”

Hoe groot is de ambitie?

“Ons werk is niet af. We willen er graag een vervolg aan zetten. De Neringenstraat, de Sint-Amandstraat, de collegesite… Ook het cultuurcentrum zal nog verder aangepakt moeten worden. Er is nog werk op de plank.”

De coalitie had ook veel tegenslag.

“Dat weet je als je aan beleid doet. En als je met veel oude gebouwen zit, dat er hier en daar wel eens iets fout kan lopen.

In de vorige legislaturen (met CD&V) is op dat vlak ook (te) weinig gebeurd.

“Tja, er is al die tijd niets in gebeurd. Anders was het al opgelost. We zijn ook de coalitie die er effectief iets aan doet.”

Vier op de tien kiezers weet nog niet op wie ze gaan stemmen?

“Het toont aan dat weinig mensen bezig zijn met de verkiezingen. Het geeft weer dat mensen daar niet altijd bij stilstaan. Wie er hele dagen in zit of mee bezig is wel. Ik denk dat dit van alle tijden is, nu en dan helaas extra gevoed met een nationaal politiek schandaal. We zitten nog in de overgang van de oude naar de nieuwe politieke cultuur.

Wat betekent dat concreet?

“De oude politiek was meer van: ‘We regelen dat wel, dat komt wel in orde’. Onze jongere generatie denkt anders. We doen alles volgens de regels.”

Moet je dan als gemeentebestuur niet zelf de burgers meer bij het beleid betrekken, door gemeenteraden te houden in Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle?

“Jij zit er elke maand. (lacht) Is het zo interessant?”

Nee, schaf die maar af. (lacht) Moeten wij naar grotere (fusie)gemeentes?

“Om het bestuurbaar te houden naar administratie toe, denk ik van wel. De wetgeving wordt strikter, moeilijker. De specialisatiegraad neemt alsmaar verder toe. Er wordt veel meer geëist. Met de intergemeentelijke samenwerking Midwest vangen we een en ander goed op.

Wat gedacht van het eerdere idee: een fusie van Tielt, Meulebeke, Wingene en Pittem?

“Ik denk dat niemand daar wakker van ligt. Als de burger er baat bij heeft, ok dan. En op termijn zal het ervan komen, of het wordt opgelegd.”

Er is een Midwest hulpverleningszone, dan een Midwest politiezone, een Midwest…

“Dat is wel groot 16 gemeenten als fusie? Ik denk het niet, maar wie weet.”

“Ik kan Veerle blind vertrouwen, met haar hoge dosis dossierkennis”

Hoe schat je Iedereen Tielt in?

“Daar doe ik geen uitspraken over. Over geen enkele andere partij. Ik oordeel niet. Dat zal de kiezer doen. Met ons kartel zijn we ervan overtuigd dat we er meer uithalen dan dat we elk apart opkomen. Dat is een van de redenen waarom we doorgaan. Met Veerle Vervaeke werkt het wel, dat matcht.”

Wat is de chemie tussen jullie beiden? Twee vrouwen…

“Dat is niet altijd een garantie dat dit werkt. Het draait om respect, elk in zijn domein. Ik kan Veerle blind vertrouwen, met haar hoge dosis dossierkennis. Het draait om haar expertise. We moeten voortdoen zoals we bezig zijn. Ik geloof in de kracht van ons verhaal: dat we goed bezig zijn in Tielt. Dat is ook wat ik ervaar op de huisbezoeken.”

Zijn er voorakkoorden in de maak, een coalitie met twee wordt moeilijk.

De versnippering is nog groter. Het zal vlug schakelen worden op de verkiezingszondag.”

Nu al?

“We zijn met van alles bezig, hé. (lacht) Iedereen trouwens. Wie begaan is met zijn vak, doet dat.”

Zijn de media dan ook te veel met politiek bezig?

“De pers focust daar te vaak op.”

En op het negatieve, zoals je eerder liet ontvallen.

“Ja, ik heb dat al gezegd. Ik blijf daar bij.”

Spuw je gal…

“Als er een conflict is, wordt dat uitvergroot. Of wakkert de pers dat aan. Soms zit mij dat hoog, ja. Zoals toen er weer problemen met loskomende kasseien waren op de Markt. Het is wel onze schepen Veerle Vervaeke die heeft gezien dat het niet goed was en die de aannemer erop gewezen heeft. We moeten daarin vanuit de stad meer zelf communiceren. Pro-actiever communiceren.”

Communicatie is een ander probleem.

“We werken eraan. We communiceren al veel meer dan vroeger. We hebben nu ook een coördinator communicatie en dienstverlening in dienst genomen. We zetten er dus nog meer op in. Het kan altijd beter, ja. We hebben ook een administratie die daar niet echt mee bezig is. Ze doen hun werk, maar sommigen leggen nog onvoldoende de link naar communicatie. Daarin worden ze nu bijgestaan.”

Jij bent wel bezig met Facebook, Twitter, Instagram…

“Ja, inderdaad.. Wat je zelf communiceert, heb je beter in de hand. Anders krijg je de indruk dat je jezelf voortdurend moet verdedigen. Een filmpje van de verplaatsing van de Shermantank moet onmiddellijk op Facebook, geen drie dagen later. Dat heeft te maken met mensen, met procedures. Dat wordt nu verder bijgeschaafd en bijgestuurd.”

Burgemeester Els De Rammelaere knipt het lintje door.
Burgemeester Els De Rammelaere knipt het lintje door.© Wouter Meeus

Wat is voor jou het thema van de komende verkiezingen?

“Dat ga ik nu niet zeggen. Dat zal later in onze campagne blijken. Hét thema is nog niet beslist, dat is de inzet van verdere gesprekken. Veiligheid is één punt. Op alle vlakken, zeker.”

De zuidwestelijke ringweg lijkt geen prioriteit meer voor Vlaanderen.

“Nu niet, ook in de vorige legislatuur niet toen CD&V-minister Hilde Crevits aan zet was.”

We hebben geen enkele Vlaamse of federale vertegenwoordiger in Brussel meer.

“Dat is spijtig voor wat betreft de relaties met de kabinetten. Het is daarom belangrijk vanuit de lokale partijen de contacten te hebben. We hebben daardoor de budgetten kunnen vrijwaren voor de Ringlaan, anders waren ze weg naar andere steden. De Zuiderring is duidelijk geen prioriteit voor Vlaanderen, ook niet voor het Agentschap Wegen en Verkeer, die zich daarvoor onder meer baseert op tellingen.”

Verlangen we dan te veel, eisen we te veel?

“Ik denk dat we als Tielt juist veel te weinig ambitieus zijn. In Tielt leeft er een veel te bescheiden mentaliteit. We mogen als Tieltenaar trotser zijn. Dat zijn we vaak te weinig. Ik ga voor een positief, constructief en ambitieus Tielt.”

Is men in andere West-Vlaamse steden zoveel preuser, trotser?

“Wat zei Ann De Craemer weer over die typische mentaliteit? Zwijg, en doe voort.”

Je roept op om meer ambitieus te zijn?

“Ja, en trots te zijn op wat we doen en op wie we zijn. Op economisch vlak hebben we in Tielt wereldspelers. Ik vraag me af of dat wel voldoende bekend is in onze eigen stad? We moeten daar als stad ook meer op inzetten.”

“Er moet de volgende jaren een volledige overschakeling naar led gebeuren”

De leegstand in de Kortrijkstraat blijft een pijnpunt.

“Tielt is niet alleen, dat is in de meeste steden zo.”

Een van de redenen is online winkelen. Koop je zelf veel op het internet?

“Nee, ik doe dat bewust niet. Ik probeer zoveel mogelijk in Tielt te winkelen. Als de Tieltenaar dat al niet meer in zijn stad doet en die loopt zelf weg… Ja, vrouwen zijn nog goed bedeeld in Tielt. Voor mannen ligt dat iets moeilijker. Winkels moeten ook inspelen op de hedendaagse noden: door naast de gewone zaak ook online actief te zijn. Die combinatie moet haalbaar en rendabel zijn. Er is inderdaad nog werk aan de winkel. We moeten Tielt – onder meer met Unizo – nog meer als belevingsstad promoten.

Dat zegt men al maanden. Die werkgroep is nog nooit bijeen geweest. Een zoveelste ballonnetje.

“Dat moet je aan de bevoegde schepen zeggen. Ik heb het over een ander project met Unizo. Waarbij zij samen met handelaars en de stad werken rond kernversterking. En die vergaderingen zijn zeker doorgegaan. Ik hoop dat we daaruit ook de tools zullen krijgen om het te verbeteren.”

Wat stellen jullie dan voor?

“Dat zal je zien in ons programma.”

Wat met het doven van de straatlichting?

“De meningen lopen uiteen. We waren vroeger heel erg verwend, nu zitten we in een andere situatie. Vanuit het milieu, onderhoud en verbruik zijn we met Tielt ingestapt in het regiomasterplan van Eandis. De lichten worden tijdens de week gedoofd van 23 tot 4.30 uur. We kregen daar diverse opmerkingen over tijdens onze huisbezoeken: mensen die in ploeg werken, die pas laat thuis komen, zich onveilig voelen… Allen hebben hun specifieke verhaal. We bekeken hoe we daarop een antwoord kunnen bieden, zowel op korte als op langere termijn. Vooreerst hebben we Eandis al gevraagd om de branduren aan te passen. Het doven willen we verlaten naar 24 uur. Ook het aansteken van de lichten willen we een halfuur vervroegen, van 4.30 naar 4 uur. Dat is dus een doofregime van 24 tot 4 uur dat we zo snel mogelijk willen invoeren. Daarnaast kan er al ledverlichting voorzien worden in de straten waar er nu werken bezig zijn (Kistestraat, Krommewalstraat, Bedevaartstraat) en die nog op het programma staan (voetpaden onder meer Hoogstraat, Vijverstraat). Er moet de volgende jaren een volledige overschakeling naar led gebeuren. Dat is een investering die hoe dan ook moet gebeuren. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar omdat de huidige armaturen niet meer vervangen kunnen worden. Die omschakeling naar led willen we graag combineren met slimme lichten die werken op zonne-energie met detectoren. Die gaan dus pas aan wanneer er beweging is. Ledverlichting kan gedimd worden.”

Veel succes en bedankt voor de openhartige babbel.