Burgemeester De Panne wil strandmaatregelen baseren op corona-enquête

Redactie KW

De kustburgemeesters zijn het onderling nog niet eens over hoe ze deze zomer een veilige strandvakantie kunnen garanderen. Burgemeester van De Panne Bram Degrieck wil de strandmaatregelen baseren op de resultaten van een doelgerichte enquête die hij dit weekend heeft gelanceerd.

“Als kustgemeente moeten we aantonen hoe we deze zomer alles zullen monitoren en op welke manier er met social distancing zal worden omgegaan” stelt Bram Degrieck. “Geen makkelijke opdracht. We weten immers nog niet hoe de zomer er zal uitzien of hoe het virus zal evolueren. Blijft de curve laag zoals nu, of zal er een stijging komen? Niemand die het weet. Maar we moeten nu wel beslissen hoe we het zullen doen.”

“Better safe, than sorry”

“De ene burgemeester wil superstreng zijn, de andere ziet daar minder noodzaak toe”, gaat Degrieck verder. “Dat maakt dat een uniforme aanpak over heel de kust niet haalbaar is. Ergens ben je dus als burgemeester verplicht om je buikgevoel te volgen. Je moet maatregelen nemen om te vermijden dat het slechtst mogelijke scenario zich op jouw strand zou afspelen. Niemand wil een Ischgl-burgemeester worden: door te laks of te laat op te treden een broeihaard worden van nieuwe besmettingen. Persoonlijk zou ik komende zomer liever te streng zijn, dan te laks. Liever reacties van vele boze burgers en bezoekers over me heen krijgen, dan achteraf het gelag te betalen. Better safe, than sorry, niet?”

“Volgende week is ons circulatie- en inrichtingsplan klaar voor het strand en drukke plaatsen. We hebben voor het strand een aantal scenario’s klaar, waaronder één piste die best wel speciaal is. Het systeem is ‘zelfregulerend’: de strandbezoekers bepalen zelf wanneer het strand té vol is. We hebben er een efficiënt, supersimpel en laagdrempelig concept voor uitgedokterd. Volgende week vrijdag beslissen we of we het zullen doen of niet. Ik kan er nog niets over vertellen, eerst moeten we intern beslissen.”

Online enqûete

“Belangrijk is of er draagkracht is voor strenge maatregelen bij onze inwoners en tweedeverblijvers”, vindt Degrieck. “Daarom peilen we met een enquête en 10 concrete, korte vragen naar de draagkracht voor maatregelen op het strand. Dit is geen afwimpeling van verantwoordelijkheid. Die zal ik wel nemen, wees maar gerust. Maar een door zijn inwoners gesteunde burgemeester is er twee waard.”

Iedereen kan de enquête invullen via https://nl.surveymonkey.com/r/ND2S3DQ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier