Bruno Cauwelier geen kandidaat meer bij verkiezingen in Staden

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

Gemeenteraadslid Bruno Cauwelier (57) is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen geen kandidaat meer. Bruno wou graag de derde plaats op de Open VLD-lijst, maar kreeg die uiteindelijk niet.

“Ik begon mij politiek te engageren toen ik ruim 18 jaar geleden terug in Westrozebeke kwam wonen”, vertelt Bruno. “CD&V raakte net als de andere partijen moeilijk aan kandidaten waarop ik me bij de partij aangeboden heb. Ik zette die stap omdat Westrozebeke me na aan het hart ligt en omdat ik me voor Westrozebeke wilde engageren. Bij mijn eerste deelname aan verkiezingen in 2000 werd ik verkozen tot OCMW-raadslid, maar door een misverstand kon ik toen niet zetelen. In 2006 werd ik opnieuw verkozen en zetelde ik ook zes jaar lang als OCMW-raadslid. Ik werd door CD&V evenwel aan de kant gezet nadat ik samen met twee andere CD&V’ers tegen een punt in de OCMW-raad gestemd had. De twee anderen bonden uiteindelijk in toen het punt opnieuw op de raad kwam. Ik bleef evenwel bij mijn standpunt en kreeg in 2012 te horen dat er voor mij geen plaats meer op de lijst was omdat er betere kandidaten dan ik gevonden werden.”

“Ik heb hen toen verteld dat ik zeker kandidaat zou zijn op een andere lijst. Uiteindelijk was dat op de lijst van Open VLD en werd ik verkozen tot gemeenteraadslid. Nu krijg ik echter opnieuw van hetzelfde laken een broek”, stelt Bruno.

Nieuwe kandidate

“Ik heb in mijn hele politieke loopbaan nooit iets gevraagd. Omdat Open VLD dankzij mij toch een zetel had bijgewonnen in de gemeenteraad, vroeg ik om dit keer de derde plaats op de lijst te krijgen. Ik ving evenwel bot. Iedereen mocht bij Open VLD een voorstel doen rond zijn plaats op de lijst, maar de top drie en de twee lijstduwers bleken al lang vastgelegd nog voor de groep ‘ontwerp kieslijst’ zich over het ontwerp van de lijst boog. De derde plaats ging uiteindelijk naar een nieuwe kandidate uit Westrozebeke die nog niets bewezen heeft en die ook niet bekend is in Westrozebeke. De officiële uitleg was dat ik niet altijd op alle vergaderingen van de partij aanwezig was en dat ik niet altijd kwam opdagen op activiteiten van de partij, maar zo zijn er wel meer binnen Open VLD Staden. Politiek is overigens geen hobby voor mij, mijn werk en mijn activiteit als amateurwielrenner zijn dat wel. Ik heb dan ook een vermoeden dat er vriendjespolitiek in het spel is. Als het hen enkel om mijn stemmen te doen is om aan de macht te blijven dan pas ik liever voor de verkiezingen.”

“Eerste drie plaatsen en lijstduwers lagen vooraf al vast”

Bruno zegt ook een aanbieding gekregen te hebben van een andere partij, maar hapte niet toe. “Ik heb het gehad met politiek en denk niet dat ik ooit nog op een lijst ga staan”, aldus Bruno. “Ik stap ook uit Open VLD. Vanop de achtergrond blijf ik de zaken voor Westrozebeke wel in het oog houden. Daarvoor hoef je niet in de politiek te zitten. Langs deze weg wil ik alle mensen bedanken die mij al die jaren gesteund hebben.”

Unaniem

Lokaal Open VLD-voorzitter Joeri Deprez ontkent dat er sprake is van vriendjespolitiek.

“Bruno heeft inderdaad plaats drie gevraagd”, bevestigt de voorzitter. “Elke kandidaat mocht een voorstel doen rond zijn plaats op de lijst. De groep ‘ontwerp kieslijst’, die bestaat uit vertegenwoordigers van de lokale liberale verenigingen, mensen uit het bestuur die geen kandidaat voor de lijst waren en onafhankelijken, besliste unaniem om de derde plaats niet aan Bruno te geven. Het lokale partijbestuur bekrachtigde dit unaniem. Ik heb aan Bruno zelfs nog het voorstel gedaan om hem in mijn plaats de 20ste plaats als medelijstduwer te geven, maar dat heeft hij geweigerd. Het feit dat hij weinig aanwezig was op partijactiviteiten heeft hem inderdaad hoogstwaarschijnlijk zijn derde plaats gekost.”

(BCH)