Brugse school MPI De Kaproenen wegens overmacht dicht: teveel leraars ziek

MPI De Kaproenen in heuglijker tijden : bij het afscheid Carine Loonis in december 2018.©Davy Coghe Davy Coghe
MPI De Kaproenen in heuglijker tijden : bij het afscheid Carine Loonis in december 2018.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het medisch pedagogisch instituut De Kaproenen in Brugge heeft al zijn leerlingen naar huis gestuurd. Wegens overmacht: er zijn teveel leraars ziek om les te kunnen geven. Dat meldde de Brugse burgemeester Dirk De fauw tijdens de gemeenteraadszitting.

Het gaat volgens de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) niet om een massale corona-uitbraak in het MPI De Kaproenen. De school is gesloten omdat er onvoldoende leerkrachten fit zijn om les te geven. Twee leraars zijn ziek, twee anderen hebben positief getest op Covid-19. Drie andere personeelsleden van de school zijn veiligheidshalve in quarantaine geplaatst.

Alle leerlingen van de stedelijke basisschool De Triangel zijn maandag getest. Daartoe kwam er vanuit Gent een testbus naar Brugge. Vrijdag volgt nog een tweede test in de school die wegens corona tot 1 februari gesloten is. Van de uitslag van die tweede test hangt af of de school nadien heropent.

Het Europacollege heeft alle fysieke lessen tot 1 maart opgeschort en een driekoppig Covid-team aangesteld. De voorbije week waren er twee meldingen voor geluidsoverlast, maar er werden geen lockdown feestjes meer vastgesteld.

Zes pv’s

In Brugge zitten er momenteel 286 personen thuis in quarantaine. De wijkagenten moeten nagaan of die quarantaine nageleefd wordt. Tot nu toe zijn er pv’s opgesteld voor inbreuken op de quarantaine.

Het aantal besmettingen in Brugge daalt: het gaat om 80 à 98 besmettingen per dag, in oktober waren het er nog 500, in december 175 per dag. Er zijn wel al 291 Bruggelignen beweken aan het virus.

Vaccinatiecentrum

Begin februari moet de ijspiste van het Boudewijnpark omgevormd zijn tot een voor iedereen toegankelijk vaccinatiecentrum, waar in tien lijnen 200 personen per uur kunnen gevaccineerd worden. “We hebben nog geen vaccins en zullen eerst proefdraaien met honderd vrijwilligers. Het centrum heeft nood aan 42 laptops en twaalf printers. Vlaanderen biedt ons een voorschot van 250.000 euro voor het operationeel maken van dit vaccinatiecentrum”, aldus Dirk De fauw.

Uitbraak in Prinsenhof

Eind deze week zullen de bewoners van alle Brugse woon-zorgcentra een eerste vaccinatieprikje gekregen hebben. Met uitzondering van het woon-zorgcentrum Prinsenhof, waar 32 bewoners en tien medewerkers positief getest zijn.