Brugse oppositiepartijen VB en N-VA vragen verhoging taksen voor nachtwinkels

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad ontspon zich op maandag 25 november een verhitte discussie over de taks voor nachtwinkels. Geert Van Tieghem (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB) vroegen om een verhoging van die taks, Raf Reuse (Groen) vond het fout om nachtwinkels te viseren.

Elke uitbater van een nachtwinkel in Brugge moet jaarlijks een taks van 1.500 euro ophoesten. Wie zo’n winkel opstart, moet 6.000 euro betalen. “Die taks dient verdubbeld te worden om een wildgroei aan nachtwinkels te vermijden”, zei Stefaan Sintobin. Geert Van Tieghem voegde er aan toe: “Een koetsier betaalt 7.000 per paard, dat is veel meer.”

Brugge huldigt nochtans al jarenlang het principe dat er geen nachtwinkel meer mag bijkomen in de binnenstad, als er binnen een straal van een kilometer al een nachtwinkel is. Volgens financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) is er sinds 2015 amper één nachtwinkel bij gekomen: “Het probleem is dat dagwinkels in een toeristische zone de hele nacht mogen open blijven.”

Raf Reuse (Groen) vond dat die taks stigmatiseert: “Het zijn ondernmingen zoals alle andere.”

Volgens Stefaan Sintobin (VB) moet Brugge een voorbeeld nemen aan Roeselare, waar dit veel beter gereglementeerd is en waar er ook strengere visuele normen zijn. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) stelde: “Brugge telt amper 36 nachtwinkels, er is dus geen probleem. We mogen inderdaad niet stigmatiseren. En trouwens, de verlichting van Wibra op ‘t Zand is veel meer hinderlijk dan die van de nachtwinkels.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier