Brugse gemeenteraad roept betonnering Assebroekse Meersen een halt toe

De bewoners van de Sint-Trudostraat in Assebroek protesteren met succes tegen een nieuwe verkaveling in de meersen. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse gemeenteraad heeft dinsdagavond de verkavelingsaanvraag voor de bouw van 91 woningen en acht garages in de Sint-Trudostraat in Assebroek afgewezen.

Het Brugs stadsbestuur kantte zich tegen de bouw van de woningen in weilanden die aansluiten bij de groene gordel rond Brugge, vlakbij de Assebroekse Meersen. Dinsdagavond heeft de voltallige gemeenteraad zich hierbij aangesloten. Daarmee geven stadsbestuur en gemeenteraad gehoor aan het protest van een aantal buurtbewoners, die een petitie opgezet hebben tegen de nieuwe verkavelingsaanvraag.

“Deze verkaveling zou in een groene zone komen. We hebben met het stadsbestuur al altijd ernaar gestreefd om deze groene zone niet te ontwikkelen. Deze weilanden sluiten ook aan bij de Groene Gordel rond Brugge en maken er zelfs een belangrijk onderdeel van uit. Deze groenzone moet voor ons dan ook absoluut groen blijven”, benadrukt urbanisatieschepen Franky Demon.

Natuurgebied

“De Assebroekse Meersen is een waardevol natuurgebied. Heel wat buurtbewoners komen er wandelen, fietsen en in de winter kan er zelfs geschaatst worden. Ontspannen in de natuur dichtbij huis is voor veel mensen een must om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Ik blijf er dan ook verder voor ijveren om de Assebroekse Meersen als groenzone te behouden”, aldus Franky Demon.

Oppositieraadsleden Geert Van Tieghem (N-VA) en Andries Neirynck (Groen) waren, het volmondig eens met de visie van het stadsbestuur: “De betonnering van de Assebroekse Meersen moet stoppen, aan de andere kant van de straat komen er al 148 sociale woningen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier