Brugs oud-volksvertegenwoordiger Fernand Vandamme overleden

Fernand Vandamme © BENNY PROOT
Redactie KW

De Brugse oud-volksvertegenwoordiger Fernand Vandamme is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt goede kennis Pol Van Den Driessche. Vandamme sukkelde de jongste maanden met zijn gezondheid.

Fernand Vandamme was de zoon van oud-burgemeester Pierre Vandamme. Hij zou zelf ook een rijke politieke carrière uitbouwen. “Zo bracht hij in 1976 (in Brugge) een einde aan een 100-jarige CVP-meerderheid. Hij was de grote inspirator achter het kartel van de Volksunie en Christen-Democraten, een afsplitsing van de CVP”, aldus Van Den Driessche.

Hij werd in 1982 met de partij Brugse Democraten zelfs schepen in Brugge. In die tijd had Vandamme er al een carrière opzitten als CVP-volksvertegenwoordiger, van 1961 tot 1977 met een onderbreking van 1965 tot 1968. “Hij was non-conformistisch, Vlaamsgezind en heel consequent”, zegt Van Den Driessche.

Vandamme was ook een anti-roker, en zorgde ervoor dat “sigaretten roken kan de gezondheid schaden” op de sigarettenpakjes kwam te staan vanaf 1975. “Hij durfde er zelf ook geregeld opmerkingen over te maken tegen anderen. Zelf was hij heel sportief, begaan met zijn gezondheid, een natuurmens en alles wat met natuurbeleving samen gaat. Zo ging hij vaak naar de sauna, op een moment dat dat helemaal nog niet ingeburgerd was”, aldus Van Den Driessche.

Vandamme schreef nog maandelijks een brief met zijn kijk op de politiek. “We zullen hem dan ook met grote dank eren tijdens de komende Guldensporenviering”, besluit Van Den Driessche.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier