Brugs duo gaat voor voorzitterschap Groen om het daarna… af te schaffen: “Meer basisdemocratie”

Er heeft zich een derde duo aangemeld voor het voor- en ondervoorzitterschap bij Groen. Christophe Steyaert, ondervoorzitter van Groen in Brugge, stapt in de voorzittersrace. Hij doet dat samen met zijn levenspartner Charlotte Storme, gemeenteraadslid in Brugge. Zij is kandidaat-ondervoorzitter.

Eerder dit jaar kwam Christophe Steyaert in het nieuws voor zijn inspanningen rond meer recyclage (zie link onderaan). © Davy Coghe

Er doen dus drie kandidatenduo’s mee aan de strijd om het voorzitterschap bij Groen. Op het Toekomstcongres van 19 oktober valt de beslissing. Afgelopen zaterdag leek het nog alsof er twee kandidatenduo’s een gooi deden naar het voorzitterschap en ondervoorzitterschap bij de Vlaamse groenen. Naast het duo Björn Rzosk-Rina Rabau had ook huidig voorzitter Meyrem Almaci zich opnieuw kandidaat gesteld, samen met haar running mate Dany Neudt.

Maar nu blijkt dat er zich een derde kandidatenduo heeft aangemeld. “Er is geoordeeld dat de kandidatuur ontvankelijk is en binnen de juiste termijn is aangemeld”, klinkt het. Het gaat om Christophe Steyaert, Brugs ondervoorzitter Groen. Hij stapt in de voorzittersrace samen met Brugs gemeenteraadslid Charlotte Storme. “Zij zullen later hun project aan de leden voorstellen“, klinkt het.

Voorzitterschap afschaffen

Brugs gemeenteraadslid Charlotte Storme (kandidaat nationaal ondervoorzitter): “Christophe en ik stellen ons in duo kandidaat, met de bedoeling om het voorzitterschap bij onze partij Groen af te schaffen. We ijveren ervoor dat de partij een vlakke structuur krijgt, zodat we het principe van basisdemocratie ten volle kunnen laten gelden. Nu moeten alle Groen-leden bij de voorzittersverkiezing kiezen tussen twee valabele kandidaten. Ze zijn alle twee evenveel waard en hebben elk hun rol.”

Charlotte Storme zetelt voor Groen in de Brugse gemeenteraad.
Charlotte Storme zetelt voor Groen in de Brugse gemeenteraad.© Groen Brugge

“En toch moeten we een keuze maken, dat is verliezen. Er zijn al experimenten in de bedrijfswereld, waar sommige ondernemingen een vlakke of platte bedrijfsstructuur hebben. Daar hebben de medewerkers evenveel te zeggen als de CEO. Dat zorgt voor meer betrokkenheid onder het personeel. Als je dat principe toepast bij Groen, wordt de basis meer betrokken bij de besluitvorming.”

Meer basisdemocratie

Christophe Steyaert, IT’er in het Brugse Sint-Lodewijkscollege, levensgezel van Charlotte en ondervoorzitter van Groen Brugge (kandidaat nationaal voorzitter): “We ijveren voor meer basisdemocratie, nu wordt er teveel energie gestoken in de strijd om het voorzitterschap. We nodigen de kandidaten uit om samen te zitten en samen te werken aan de echte problemen. Er zijn er genoeg, in de wereld en lokaal. Voorzittersverkiezingen gaan altijd om macht en ego, dat zien we in veel organisaties. Het zorgt voor stress. We hopen dat de partij lessen trekt uit ons initiatief, zodat de voorgestelde methode kan groeien en toegepast worden.”

“Of er voldoende draagvlak is voor echte basisdemocratie? Ik denk het wel, op Facebook zie je dat er veel interesse voor is”, zegt Christophe Steyaert.© Davy Coghe

“Of er voldoende draagvlak is voor echte basisdemocratie? Ik denk het wel, op Facebook zie je dat er veel interesse voor is. Dit systeem wordt al met succes toegepast in het Engelse stadje Frome. En we doen het officieus ook al bij de lokale partijafdeling van Groen in Brugge. Iedereen kan er zijn ding doen en zijn gedacht zeggen. Als Brugs ondervoorzitter heb ik trouwens ook in onze lokale afdeling voorgesteld om het Brugs voorzitterschap af te schaffen.”

Eerder dit jaar kwam Christophe Steyaert in het nieuws voor zijn inspanningen rond meer recyclage.

(BELGA/SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.