Bruggelingen eisen volgens PVDA meer betaalbare woningen

Meer betaalbare woningen en de armoede bestrijden. Dat zijn de politieke prioriteiten van 407 Bruggelingen, die deelnamen aan een enquête die PVDA Brugge de voorbije maanden organiseerde.


PVDA wil in onze provincie in vier steden deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen : Brugge, Kortrijk, Oostende en Menen. “In die steden hebben we een achterban en rekenen we erop om verkozenen te halen die kunnen wegen op het beleid”, zegt Jouwe Vanhoutteghem, die lid is van de dagelijkse leiding van PVDA West-Vlaanderen.

Het aantal leden van deze extreem-linkse partij is de voorbije jaren verdubbeld tot 800 leden. De partij wil voor de zomer een programma opstellen en bevraagt hierdoor de bevolking. In Oostende, Kortrijk en Brugge werden 1600 enquêtes opgehaald.

Armoedebestrijding

“Tot nu toe is enkel de enquête in Brugge volledig verwerkt”, zegt Mieke Van Hoorde (te zien op bijgaande foto), die de lijst zal trekken in de Breydelstad. 407 Bruggelingen hebben de vragenlijst ingevuld. 58% van hen vindt dat het lokale beleid in de eerste plaats de nood aan betaalbare woningen moet aanpakken. 42% is van oordeel dat armoedebestrijding de topprioriteit moet zijn.

In navolging van de resultaten van die enquête wil PVDA in Brugge van die twee thema’s speerpunten maken in haar campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Volgens Jouwe Vanhoutteghem staat ook in Kortrijk betaalbaar wonen als voornaamste aandachtspunt, in Oostende prijkt het op twee na armoedebestrijding.

Weense woonwals

“Steden kunnen een impact hebben op de betaalbaarheid van de huurmarkt. De Oostenrijkse hoofdstad kan met haar Weense woonwals als voorbeeld gelden. De wachtlijsten op de sociale hurmarkt zijn te lang, Brugge moet leegstaande stadspanden, maar ook kerken en kloosters herbestemmen als sociale woningen”, luidt het bij PVDA.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.