Brugge wil nieuwe brandweerkazerne op betere locatie

Brugge wil, net als Oostende en Knokke-Heist, een nieuwe brandweerkazerne bouwen. Vooral de huidige kazerne langs de Pathoekeweg blijkt geen echte meerwaarde te zijn. Dat gaf burgemeester Dirk De fauw toe tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond.

Oppositieraadslid Yves Buysse (VB) bond de kat de bel aan: “Hoe zit het met de risicoanalyse van de Brugse brandweer? Ik heb uit goede bron vernomen dat niet het volledig Brugs grondgebied tijdig, binnen de tijdsspanne van twaalf minuten, kan bereikt worden door de brandweer. Er zouden plannen zijn om en nieuwe kazerne op een betere locatie te bouwen….”

Volgens burgemeester Dirk De fauw is het dekkingspercentage van de Brugse brandweer 97,20% van het Brugs grondgebied: “Het vreemde aan de jongste risicoanalyse is dat dit uitstekende cijfer gehaald wordt door de hulppost in de oude Walweinkazerne, de nieuwere kazerne aan de Pathoekeweg verhoogt dit percentage geenszins. Zelfs bij branden in de haven van Zeebrugge zijn de korpsen van Blankenberge en Knokke-Heist sneller ter plaatse. Bij branden in Brugge rukken doorgaans de pompwagens uit de oude kazerne uit.”

“Brugge behoort tot de brandweerzone 1, die in de nabije toekomst wil uitpakken met drie nieuwe kazernes: in Knokke-Heist, Oostende en Brugge. Knokke is van plan om vrij snel een kazerne te bouwen, die ze dan aan de zone zal verhuren. Oostende wil de nieuwe kazerne door de brandweerzone laten bouwen.”

Het probleem met Brugge is dat wij geen geschikte stadsgronden hebben om een nieuwe kazerne op een betere locatie te realiseren, we zullen dus private gronden moeten zoeken en kopen. Hoe dan ook, één nieuwe kazerne voor Brugge zou een serieuze besparing voor de zone betekenen. Met alle materiaal en manschappen op één domein zal ook de eficiëntie verhogen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.