Brugge wil in augustus uitpakken met plan om toerisme leefbaar te houden

Stefan Vankerkhoven

Toerismeschepen Philip Pierins wil in augustus uitpakken met een plan om het toerisme in Brugge leefbaar te houden. Dat kondigde hij dinsdagavond aan tijdens de gemeenteraad.

“In twee jaar tiijd is het dagtoerisme met 36% toegenomen. Ook de excursionisten, dat zijn de toeristen die in een andere stad logeren en slechts enkele uren naar Brugge komen, zijn fiks vermeerderd: met 147%. Zij vormen nu al een tiende van het totaal aantal toeristen dat Brugge bezoekt“, zegt Philip Pierins.

Welke tools de stad in de nabije toekomst wil hanteren, ter aanvulling van de hotelstop en de vakantiewoningenstop, wou Philip Pierens nog niet kwijt: “In augustus plan ik hierover een vergadering voor alle gemeenteraadsleden en al wie geïnteresseerd is in toerisme.”

“Ik wil wel duidelijk stellen dat het niet zo is dat dagjesmensen niet meer welkom zijn. Maar we promoten dagtoerisme niet meer.”

De toerismeschepen verwijst wel naar de Franse stad Bordeaux, waar zware boetes, tot 80.000 euro, opgelegd worden aan wie op illegale wijze vakantiewoningen uitbaat.

Promotie?

Volgens Stefaan Sintobin promoten Westtoer en Toerisme Vlaanderen wel nog het dagtoerisme naar de Vlaamse kunststeden, waronder Brugge: “En recent werd de opening van het Gruuthusemuseum gepromoot.” Hij hekelt dat de stad nu de cruisetoeristen viseert, terwijl er recent een cruiseterminal gebouw gerealiseerd werd in Zeebrugge.

Raadslid Nele Caus (N-VA) vindt dat Brugge alles op een hoopje gooit : “Er zijn verschillende soorten dagtoeristen. Men spreekt enkel over enkele honderden meters in Brugge waar het druk is in topweekends. Op andere plekjes in andere periodes zijn er weinig mensen en hebben sommige hotels amper 10% bezetting.

Wat het wintertoerisme betreft laken zowel Stefaan Sintobin als Nele Caus het feit dat twee publiekstrekkers, de ijssculpturen en de ijspiste, zonder overleg met de handelaars afgevoerd werden…. Philip Pierins: “De handelskringen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de werkgroepen over het wintergebeuren. De ijspiste wordt vervangen door een klimaatvriendelijke kunstpiste aan het Minnewater en er komt een duurzaam lichtconcept in de winter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier