Brugge werkt aan een sociaal relanceplan

De Brugse N-VA fractie geeft het voorbeeld: zo kan je binnenkort veilig terrasen in Brugge. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge werkt aan een sociaal relanceplan, gezien corona meer mensen in de armoede duwt. En er zijn onderhandelingen met de plaatselijke horeca om de terrassen op een aantal Brugse pleintjes uit te breiden, eens de cafés en de restaurants weer open mogen. Dat verklaarde de Brugse burgemeester Dirk De fauw tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond.

Dirk De fauw (CD&V) gaf een actuele stand van zaken betreffende de coronacrisis in Brugge. Het triagepunt aan Daverlo blijft operationeel, als enige plaats waar de huisartsen uit de Brugse regio testen of iemand al dan niet positief is. “Gezien er de komende weken meer mensen zullen getest worden, blijft dit triagepunt druk bezocht. Stadspersoneel zorgt voor beschermingsmateriaal en voor een regelmatige ontsmetting van deze site”, stelde Dirk De fauw.

Ook mondmaskers voor leerlingen

De Brugse burgemeester wees er fijntjes op dat Brugge 105.000 mondmaskers bedeeld heeft, terwijl het nog altijd wachten is op de maskers die de federale regering besteld heeft. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid als centrumstad op en hebben ook mondmaskers bezorgd aan Jabbeke, Zedelgem en Beernem. Brugge is overigens een van de weinige gemeenten die in de scholen ook mondmaskers bedeeld heeft aan leerlingen tussen 6 en 12 jaar.”

Pas als fun shopping weer toegelaten wordt, zal Brugge de winkelstraten met groen aankleden, zodat winkelen een echte beleving wordt. “Nu is enkel nog functioneel shoppen toegelaten. Blijkbaar heet UNIZO Brugge dazt niet goed begrepen”, aldus Dirk De fauw, die onderhandelt met de Brugse horeca om de terrassen uit te breiden zodat klanten een veilige afstand kunnen bewaren. “Op de Markt en ‘t Zand, en ook op ‘de Platse’ in Sint-Andries zal dit geen probleem zijn, maar op het Simon Stevinplein nemen de normale terrassen alle ruimte al in beslag. En niet alle handelaars zijn ervoor te vinden om de laad- en loszones om te toveren tot terrassen.”

Armoede

Een sociaal relanceplan is in opmaak, omdat door corona de armoede stijgt. “Er melden zich sinds de uitbraak van corona 27% meer mensen bij het OCMW. Dienstencentra moeten uitgroeien tot echte wijkcentra. Al wie in nood verkeert, moet weten waar hij naartoe kan om hulp te krijgen. Er komen ook financiële steunmaatregelen voor de meest kwetsbare groepen”, stelde Dirk De fauw.

Ook de Stad moet 9 miljoen euro besparen, omwille van minder inskomsten. Tot ontgoocheling van raadslid Janos Braem (Groen) wordt de renovatie van de Biekorf-site on hold gezet tot de volgende legislatuur. Dirk De fauw verantwoordde die beslissing als volgt: “We hebben een keuze moeten maken. Het was geen optie om de bouw van de nieuwe beurshal stop te zetten of om de plannen voor een nieuwe expohal uit te stellen. Dan riskeerden wij eisen tot schadevergoeding. Trouwens, die projecten moeten opnieuw verblijfstoeristen naar Brugge lokken!”

Geert Van Tieghem (N-VA) vond dat het relanceplan voor de horeca en de winkels onvoldoende ver gaat: “6 miljoen euro is te weinig! Er dreigt een economisch bloedbad. De stad vergeet de marktkramers, de chocoladewinkels en de handelszaken in de Brugse rand.”

Zijn partijgenote Nele Caus zei dat de uitbreiding van de terrassen zich niet mag beperken tot de grote pleinen: “Laat ons met een ruime en vernieuwende kijk onderzoeken waar het mogelijk is om de vele pleintjes en straten gedurende de zomermaanden vrij te geven aan bewoners en bezoekers, steeds met inachtneming van de veiligheidsregels. Wij vragen dat het stadsbestuur straks, zodra de terrassen open mogen, een uitzonderlijke toestemming verleent aan uitbaters om méér publieke ruimte in te nemen. Beperkt in de tijd tot pakweg medio september. De horeca en andere zaken krijgen de kans om toch iets goed te maken van de grote, geleden verliezen.”

Blinden

Stefaan Sintobin (VB) hekelde het feit dat blinden quasi onmogelijk kunnen winkelen in de huidige situatie in de Brugse handelsstraten: “Waarom hiervoor geen stadswachten inschakelen? En waarom duurt het zo lang eer het shoppen op zondag geregeld wordt en een tijdelijke uitbreiding van het gratis ondergronds parkeren toegelaten wordt, om het winkelen te promoten en onze handelaars te steunen? En vergeet zeker Zeebrugge niet!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier