Na een aanslepende procedureslag, die in 2011 een stevige knauw kreeg toen de Raad van State het GRUP deels naar de prullenmand verwees, heeft de Vlaamse regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan goedgekeurd. "Deze legislatuur hebben we alles in het werk gesteld om dit dossier uit het slop te trekken. Om het in voetbaltermen uit te drukken: als stadsbestuur hebben we de voorbije jaren verschillende doelgerichte voorzetten gegeven. We zijn dan ook verheugd dat de Vlaamse regering de bal vandaag binnenkopt", aldus burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).

"Het is onze doelstelling om tijdens deze legislatuur het dossier procedureel rond te krijgen voor een nieuwe, moderne voetbalaccommodatie voor Club Brugge. Zo gaan de sterke merken Brugge en Club Brugge samen een mooie toekomst tegemoet", meent de burgemeester.

Maar ook voor de zeven ander deelgebieden is de beslissing belangrijk. "Behalve voor het stadiondossier biedt het GRUP ook concrete toekomstperspectieven voor heel wat andere deelgebieden die in het plan aan bod komen, zoals Chartreuse en de Spie. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook op het vlak van lokale en regionale bedrijvigheid belangrijke stappen voorwaarts zetten", zegt de burgemeester, die nu hoopt dat de vooropgestelde timing verder nageleefd kan worden.

Franky Demon

Ook bevoegd schepen Franky Demon is opgelucht. "Het heeft werkelijk bloed, zweet en tranen gekost om te geraken waar we nu zijn. Uren, dagen, weken, ja zelfs maanden van hard labeur heeft dit gekost, maar dit schept nu enorme groei- en toekomstmogelijkheden voor onze Brugse regio", aldus Demon. "Dit GRUP is essentieel voor de toekomst van het voetbal en biedt kansen voor bedrijven in Brugge en is tevens belangrijk voor het behoud van de groene long op Klein Appelmoes in Assebroek." Ook hij hoopt dat er geen procedures meer worden gestart tegen het GRUP, al is die kans wel reëel. Bovendien moet de Raad van State nog een advies formuleren. Dat gebeurt binnen de 30 dagen.

Een tevreden oppositie

Vanuit de oppositie klinken de stemmen eveneens tevreden. "Na jaren volgt nu een beslissing. Brugge kan nu economisch ontwikkelen en er wordt ook ruimte gemaakt voor een nieuw stadion. Het zal het noorden van Brugge op de kaart zetten. Brugge mag best ambitieus zijn en de economische kaart trekken. Tijd om jobs te creëren en jonge mensen hier een job te bieden", aldus Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Ook bij Vlaams Belang is er tevredenheid. De Brugse afdeling vraagt de stad Brugge alle partijen samen te brengen om in overleg te gaan en zo een nieuwe procedureslag te vermijden. De partij heeft voorts nog vragen rond de ontsluiting van het stadion. "De mogelijkheid die vandaag definitief gegeven wordt om het stadion tussen de N31 Expresweg en de Blankenbergse Steenweg te bouwen, moet nu ook worden gevolgd door een aantal noodzakelijke maatregelen van de Vlaamse overheid met betrekking tot de verkeersontsluiting."

Heel tevreden met deze ontwikkeling

Pol Van Den Driessche (N-VA) is enthousiast. "Nu kan er echt voortgang worden gemaakt met enkele belangrijke dossiers. Er werd een evenwicht gevonden tussen verschillende visies en bezorgdheden. Zo worden er in Klein Appelmoes en in de Chartreuse delen behouden als natuur- en parkgebied. In het deelgebied de Spie is er plaats voor recreatie. Dat alles is een goede zaak, want Brugge moet groen en leefbaar blijven", aldus Van Den Driessche, die ook mogelijkheden ziet om een goede link te maken tussen onderwijs en het aantrekken van nieuwe bedrijven om de braindrain te stoppen.

"We zijn tot slot oprecht blij dat er een doorbraak is voor de inplanting van het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge ter hoogte van de Blankenbergse Steenweg. Mee op onze vraag stemden de N-VA-ministers in de Vlaamse regering in met de plannen", beklemtoont hij. "Club Brugge heeft nood aan en recht op een eigen modern en groot stadion. Club is een sterk merk en een internationale ambassadeur van onze stad, naast onze cultuur-historische rijkdom, onze zeehaven, ons strand, onze gastronomie en zo veel andere troeven."

(Belga)