Brugge breidt premies uit om historische panden te restaureren

© belga
Redactie KW

Brugge heeft premies aangepast en uitgebreid om mensen die een historisch pand willen renoveren, te steunen. Dat meldt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). Zo komt er een aanvullende premie voor volledige gevelrenovatie waarvoor de stad een budget van 250.000 euro vrijmaakt. Ook wordt het voor eigenaars van een beschermd monument makkelijker om een premie te ontvangen.

Brugge wil zijn historische panden zo veel mogelijk behouden en daarvoor zijn heel wat restauraties nodig. Om eigenaars van historische panden te steunen bij die renovaties, zijn er enkele aanpassingen uitgevoerd aan de premies. Zo komt er een nieuwe premie als aanvulling op de subsidie Kunstige Herstelling, specifiek gericht op complexe en volledige gevelrestauratie.

Vanaf 1 september

De premie is zowel bedoeld voor restauratiewerken aan bestaand historisch buitenschrijnwerk als het vernieuwen van buitenschrijnwerk naar historisch model en bedraagt maximaal 6.000 euro. Het percentage voor de premie hangt af van het soort werken. De stad maakte voor de premie een budget vrij van 250.000 euro.

Het reglement zal ingaan vanaf 1 september 2020. “Wie vragen heeft over dit reglement kan terecht bij monumentenzorg@brugge.be”, geeft Demon mee.

Beheersplan

Eigenaars van beschermde monumenten zijn normaal verplicht om een beheersplan op te maken om in aanmerking te komen voor een erfgoedpremie. Daarom heeft de stad een beheersluik opgemaakt dat gelijkgesteld wordt aan alle beheersplannen van alle beschermde monumenten en alle beschermde stadsgezichten binnen de Werelderfgoedzone. Zo kunnen eigenaars van beschermde monumenten gemakkelijker een Vlaamse premie ontvangen voor de invulling en restauratie van hun pand.

De stad maakt daarvoor een budget van 200.000 euro vrij. “Met dit geld zullen twee projectmedewerkers ingeschakeld worden om het beheersluik op te maken”, verduidelijkt Demon. Zij zullen alle gevraagde informatie en fiches verzamelen op een digitaal platform tegen ten laatste 1 januari 2022. Dat platform moet eenvoudig consulteerbaar zijn en up-to-date gehouden worden voor eigenaars. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier