Brigitte Himpens neemt na 20 jaar afscheid van politiek

Brigitte Himpens wordt opgevolgd door Wino Debruyne, die we achter haar zien. (foto Coghe)© Foto Coghe
Brigitte Himpens wordt opgevolgd door Wino Debruyne, die we achter haar zien. (foto Coghe)© Foto Coghe
Bieke Cobbaert

Brigitte Himpens (CD&V) heeft haar ontslag gegeven als gemeenteraadslid. Een nieuwe job bij de gemeente noopte haar om deze beslissing te nemen. “De twaalf jaren als voorzitter van de gemeenteraad waren voor mij de mooiste”, blikt Brigitte tevreden terug.

Brigitte Himpens (60) is een rasechte Loppemse die enkele jaren geleden neerstreek onder de kerktoren van Zedelgem-Dorp. Ze woont op een appartement in residentie Memling langs de Groenestraat. “Ik voel mij nog altijd een Loppemse, maar ik woon ook erg graag in Zedelgem”, begint Brigitte. Sinds deze week woont ze op wandelafstand van haar nieuwe werk. “Klopt, na mijn loopbaan bij de bank werkte ik twee jaar bij Fluvius. De termijn van dat tijdelijk contract kwam recent tot een einde. Wie mij kent, weet dat ik een nieuwe uitdaging niet uit de weg ga. Ik solliciteerde bij de gemeente voor de job van publieksgerichte, administratief medewerker. Nog sneller dan ik zelf kon inschatten, kreeg ik drie weken geleden het aanbod om een tijdelijke, deeltijdse job op de dienst bevolking te starten . Een job die ik dolgraag wou doen en zo dicht bij mijn deur, kon ik niet weigeren.”

Periode koesteren

Omdat deze job onverenigbaar is met haar mandaat van gemeenteraadslid, diende Brigitte haar ontslag in bij gemeenteraadsvoorzitter Charlotte Vermeulen. “Het was een weloverwogen keuze. Ik voerde mijn mandaten 20 jaar zeer toegewijd uit en kan tevreden terugblikken. De twaalf jaren als voorzitter van de gemeenteraad waren mijn hoogtepunt. Die fase zal ik het meest koesteren. Maar vanaf nu zal ik de burger vanuit een andere zetel ten dienste staan.”

Brigitte zette haar eerste stappen in de politiek in 2000. Na de verkiezingen werd ze in 2001 gemeenteraadslid voor haar partij, CD&V. “Ik was op dat moment voorzitter van Markant Loppem en had eens laten uitschijnen dat ik nog graag aan politiek zou doen. Wijlen reporter Herman Van de Voorde had dat opgevangen en zo is dat aan de oren van CD&V Zedelgem gekomen. Toen mij de vraag werd gesteld, heb ik geen moment getwijfeld .”

Eerste voorzitter

In 2007 werd Brigitte de eerste gemeenteraadsvoorzitter van Zedelgem. “Niet alleen van Zedelgem, maar van heel Vlaanderen was ik de eerste”, vervolgt Brigitte die deze functie heeft vervuld tot eind 2018. “Wijlen burgemeester Hilaire Verhegge zag mij in die rol. Ik ben nog opgegroeid met het idee dat je respect moet hebben voor je meerdere, dus heb ik niet geweigerd. En ik heb me dat geen moment beklaagd, deze taak was mij op het lijf geschreven. Al was mijn vuurdoop niet simpel. Als kersverse voorzitter kreeg ik meteen twee belangrijke dossiers voorgeschoteld: het stadion van Club Brugge en de sluiting van de gemeenteschool in Veldegem. Er was een massa publiek en zelfs de politie was aanwezig. Toch is alles goed verlopen, omdat ik de goede strategie hanteerde. Elke fractieleider mocht twee keer tussenkomen om zijn visie te verkondigen, niet meer. Als voorzitter was ik altijd neutraal en heb ik me opengesteld voor zowel de visie van de meerderheid als die van de oppositie.”

”Ik kon iedereen onder ogen komen en mijn tactiek was om vooral goed te communiceren. Iedereen kende mij als iemand die recht door zee was, maar ook als iemand die streng, maar rechtvaardig was.” Brigitte wordt in de gemeenteraad opgevolgd door Wino Debruyne. Ze blijft voorzitter van Harmonie Kunst en Vermaak, bestuurslid van de Kerkfabriek en het Centraal Kerkbestuur . “Ik wil al mijn kiezers bedanken en de mensen die me gesteund hebben, daar horen mijn kinderen en schoonkinderen zeker ook bij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.