Brecht Vermeulen wordt opnieuw fractieleider van N-VA in Roeselare

Het team van N-VA net na de verkiezingsnederlaag: (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Bart Delaere, de man die N-VA (eindelijk) richting meerderheid in Roeselare moet lanceren, stapt volledig uit de politiek. Daardoor wordt Brecht Vermeulen opnieuw fractieleider. “We hebben veel tijd en energie in Bart geïnvesteerd en betreuren zijn beslissing. Maar als bedrijfsleider is dit te begrijpen.”

Begin oktober 2017 raakte het nieuws bekend dat Bart Delaere de nieuwe sterke man bij N-VA Roeselare zou worden. De 41-jarige ondernemer uit Beitem, die met zijn bedrijf Delektro een professioneel succesverhaal schrijft, moest als kandidaat-burgemeester de poorten van het stadhuis definitief open beuken. “We willen mee besturen, voor minder gaan we niet”, reageerde hij destijds in deze krant. “Als de kiezer het zo wil, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid en ga ik voor het burgemeesterschap.”

Als volledig nieuw gezicht deed Bart Delaere het allesbehalve slecht. Met 2.197 voorkeurstemmen haalde hij met voorsprong het beste resultaat van zijn partij, maar tegen de tsunami Kris Declercq was geen kruit opgewassen. De CD&V-burgemeester besloot een coalitie te vormen met Open VLD en SP.A en veroordeelde N-VA opnieuw tot zes jaar oppositie.

Bart Delaere zelf benadrukt dat het geen makkelijke beslissing was om de politiek definitief vaarwel te zeggen. “Ik had enorm veel zin om verder te doen in de politiek, maar soms moet je keuzes durven maken. Ik had met N-VA de bedoeling om de komende zes jaar mee te besturen en het beleid mee te bepalen. Met een jong en dynamisch team wilden we dingen veranderen en onze stad vers bloed geven. Dat is helaas niet gelukt. N-VA maakt weer deel uit van de oppositie en dat zet aan tot nadenken en tot het bekijken van alle kansen.”

“Zelfs al hadden we CD&V om een halve schepenzetel gevraagd, dan waren we er nog niet bij. Wij móchten niet doorbreken”

“Ik vroeg me af: ‘wat wil je zelf bereiken in de komende jaren? Waar kan je structureel iets veranderen?’ Ik ben iemand die graag een meerwaarde ziet wanneer ik me voor iets inzet. Het is dan ook nooit de bedoeling geweest om een mandaat op te nemen van zodra ik het gevoel had dat ik met dit mandaat geen meerwaarde kon bieden.”

“Vanuit de oppositie wordt dat heel moeilijk. In het bedrijfsleven zie ik echter de komende jaren veel meer uitdagingen, die mij dat noodzakelijke gevoel wel zullen geven.”

Korte pijn

Brecht Vermeulen, hét N-VA-boegbeeld in Roeselare, betreurt de beslissing van Bart Delaere. “Wanneer je veel tijd en energie in iemand investeert en die door meerdere oorzaken beslist om uit de politiek te stappen, doet dat uiteraard pijn”, zegt hij. “Bart was een schitterende voorzitter en heeft zich als lijsttrekker ook volledig gegooid. Maar toen hij ons vertelde dat hij niet zal zetelen als gemeenteraadslid, waren ook wij erg geschrokken. Aan de andere kant begrijp ik hem wel. Als bedrijfsleider ben je een andere omgeving gewoon. De politiek werkt nu eenmaal trager en hanteert een andere logica. Bart is een echte ondernemer en wil dan ook zelf de stuurknuppel in handen hebben. Vanuit de oppositie is dat niet mogelijk. En dan is het ook beter om voor de korte pijn te kiezen. Liever nu uit de politiek stappen dan binnen pakweg enkele jaren.”

Het feit dat N-VA niet tot de nieuwe meerderheid behoort, speelt een grote rol in dit verhaal, zegt Brecht. “Het blijft vreemd dat er een coalitie met drie, en niet met twee, partijen gevormd is. En wij, als tweede grootste partij van de stad, werden buitenspel gezet. Terwijl wij echt geen irrationele zaken hebben gevraagd. Zelfs als hadden we amper een halve schepenzetel gewild, dan was CD&V nog niet met ons in zee gegaan. Wij móchten niet doorbreken.”

Door het wegvallen van Bart Delaere zal Bart De Meulenaer, die de voorbije zes jaar al als gemeenteraadslid zetelde, diens plaats innemen. Brecht Vermeulen wordt dan weer fractieleider. “‘Met de zeven verkozen gemeenteraadsleden en onze nieuwe voorzitter ad-interim Chris Deneir hebben we al stevig vergaderd en daar ben ik als nieuwe fractieleider naar voor geschoven. Een taak die ik met veel passie zal uitvoeren.”

Bart Delaere blijft wel lid van N-VA. “Tot onze nieuwe bestuursverkiezingen in februari zetelt hij ook nog in het partijbestuur en hij zal ook nog enkele permanentiemomenten in ons secretariaat in de Zuidstraat voor zijn rekening nemen. Ook het materiaal van N-VA blijft bij zijn bedrijf opgeslagen. We nemen in de beste verstandhouding afscheid van elkaar.”

Terugkeer mogelijk?

Het voorzitterschap van N-VA Roeselare wordt ad interim overgedragen aan Chris Deneir, die tot nu ondervoorzitter was. Hij blijft tot februari voorzitter, “maar ik zal me dan geen kandidaat stellen om die rol verder te vervullen”, stelt hij. “Door mijn drukke job ben ik actief in het hele land en niet altijd even makkelijk bereikbaar. Iets wat een volwaardige voorzitter wel moet zijn. Daarom wil ik me straks weer tot een bestuursfunctie beperken.”

Chris zag Bart Delaere bij N-VA zijn entree maken als lid. “Hij maakte meteen indruk. Een gedreven man met zeer goeie ideeën. Toen hij een kleine drie jaar geleden voorzitter werd, heeft hij een stevige structuur neergezet en de juiste mensen op de juiste plaats gezet. Maar ik kan begrijpen dat hij ontgoocheld is dat we niet tot de meerderheid behoren. Ergens hoop ik wel dat Bart, na een bezinningsperiode, opnieuw tot het N-VA-bestuur toetreedt en weer een actieve rol zal spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier