Brecht Vermeulen (N-VA) blijft strijdvaardig na het verlies van zijn zetel in de Kamer

Brecht Vermeulen focust zich de komende jaren weer helemaal op de Roeselaarse politiek. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Hoewel Brecht Vermeulen met 12.516 voorkeurstemmen een uitstekend resultaat neerzetten, moet hij zijn zetel in de Kamer toch afgeven. Voor het Roeselaarse N-VA-boegbeeld komt het afscheid aan ‘Brussel’ niet onverwacht, “maar het is toch met spijt in het hart”, geeft hij toe. “Mijn werk was nog niet af. Nu focus ik me op Roeselare en het herstel van onze partij in eigen stad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 willen we weer pieken.”

Brecht Vermeulen, die op 17 juni zijn vijftigste verjaardag viert, profileerde zich de voorbije vijf jaar als een gedreven Kamerlid. Als voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken en de werkgroep politieke vernieuwing trok hij dagelijks van Roeselare naar Brussel, maar daar komt nu een eind aan. Bij de afgelopen verkiezingen raakte hij vanop de zesde plaats niet verkozen en moet hij de nationale politiek noodgedwongen (even) vaarwel zeggen.

“Dit is uiteraard jammer”, poneert hij. “Maar het nieuws kwam nu ook weer niet onverwacht. Toen bij de samenstelling van de lijsten duidelijk werd dat ik vanop de zesde plaats zou moeten strijden, wist ik al dat het moeilijk zou worden. Ik gaf mezelf tien procent kans om verkozen te raken. Verkiezingszondag heb ik dan ook in alle sereniteit en vol realisme beleefd. Maar het afscheid gebeurt met spijt in het hart. Ik beschouw mezelf als een politiek werkpaard. Letterlijk elke dag was ik in het federaal parlement te vinden. Voor mij ging er in 2014 toen ik verkozen werd een jongensdroom in vervulling. Ik kon van politiek mijn professioneel bestaan maken en er volledig op focussen. Daar komt nu een einde aan. Maar ik kan mezelf niks verwijten. Ik heb de voorbije campagne afgewerkt alsof ik bovenaan de lijst stond. Niks was me te veel. En met de vier Roeselaarse N-VA-kandidaten op beide lijsten Justine Pillaert, Bart Stragier en Siska Rommel hebben we een uitstekend team gevormd.”

Brecht Vermeulen, hier met Theo Francken, aan het werk als commissievoorzitter Binnenlandse Zaken. (foto Belga)
Brecht Vermeulen, hier met Theo Francken, aan het werk als commissievoorzitter Binnenlandse Zaken. (foto Belga)© BELGA

De soms lange verplaatsingen van en naar Brussel zal Brecht niet missen, zegt hij. “Maar de contacten die ik er gelegd heb wel. Ik leerde er zeer veel waardevolle mensen kennen en had een directe link met tal van (inter)nationale organisaties. Die rechtstreekse link valt nu weg. De traagheid van het nationale politieke systeem is dan weer niet te benijden. Een wereld van verschil met het lokale niveau. Hier kan je zaken sneller in gang zetten.”

Nieuwe job zoeken

Of Brecht Vermeulen zich bij de volgende federale en Vlaamse verkiezingen in mei 2024 opnieuw kandidaat zal stellen, laat hij nu nog in het midden. “Volgens mij zullen we trouwens binnen twee jaar opnieuw naar de stembus moeten trekken. De politieke verschillen in beide landsdelen zijn gewoon te groot geworden. Maar ik weet nu nog niet hoe mijn professionele toekomst er straks zal uit zien. Feit is dat ik op zoek moet naar een nieuwe job. Volgende week start ik met solliciteren en liefst ga ik opnieuw in de bouw- of immosector aan de slag. Ik was twee jaar directeur projectontwikkeling bij Durabrik en twintig jaar directeur van de sociale bouwmaatschappij De Mandel. Of ik voor een uitdaging in de privéwereld of bij de overheid zal kiezen, moet ik nog bekijken. Maar liefst had ik nog een termijn als Kamerlid gezeteld. Mijn werk is allesbehalve af. De komende vijf jaar zou ik vol gas kunnen geven en een volwassen oogst verzorgen. Nu moet ik genoegen nemen met een jonge oogst.”

Ik had graag nog een termijn in de Kamer doorgebracht. Mijn werk is er allesbehalve af

Zijn politieke passie zal Brecht de komende jaren als fractieleider vanop de oppositiebanken van de Roeselaarse gemeenteraad etaleren. “Hier is werk genoeg aan de winkel”, zegt hij. “Acht maanden geleden was CD&V heer en meester in Roeselare, nu is Vlaams Belang de grootste partij. Er zijn de voorbije maanden niet spectaculair meer vreemdelingen in Roeselare komen wonen, maar de problematiek leeft wel. Mensen zien de grote steden verkleuren, iets wat ook in ons eigen Roeselare al gebeurt. Door op het Vlaams Belang te stemmen willen ze de negatieve gevolgen van die trend weren. Er werd gestemd met het buikgevoel, niet met het verstand. En dat heeft N-VA kiezers gekost, hoewel bijvoorbeeld Theo Francken bergen werk heeft verzet. Alleen kon hij zijn beleid niet helemaal doorduwen. Er moest immers rekening gehouden worden met drie andere regeringspartners.”

“Vanuit de oppositie willen we onze partij opnieuw laten groeien en zorgen dat we er tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 opnieuw staan. Dan moet N-VA weer pieken. In oktober 2018 hebben we foute keuzes gemaakt, dat is duidelijk. Dat hoofdstuk hebben we volledig afgesloten. Nu timmeren we met nieuwe mensen en jong talent aan de toekomst. Het Vlaams-nationalistische gevoel leeft nog altijd sterk. Wij moeten met N-VA – in Roeselare, maar eigenlijk overal – voor een goeie thuis zorgen. Voor alle 62.000 Roeselarenaars.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier