Brandweer Fluvia heeft zorgen: “We hebben 65 beroeps nodig. We zijn nu met… 33”

Vrijwel alle beroepsbrandweerlieden van hulpverleningszone Fluvia tekenden maandagavond in het stadhuis van Kortrijk present om hun ongenoegen te laten blijken. © JVGK
Axel Vandenheede

De beroepsbrandweerlui van hulpverleningszone Fluvia trekken aan de alarmbel. “We zijn met veel te weinig en kunnen de veiligheid van de bevolking niet meer garanderen”, stellen de vakbonden. “De vraag is daarom niet óf een interventie ooit slecht zal aflopen, wél wanneer.” De zoneleiding laat intussen weten dat er in 2018 tien beroeps bijkomen.

De beroepsbrandweerlieden van Fluvia (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem) zijn al langer ongelukkig. Hun grote frustratie: ze stellen dat ze hun werk niet goed kunnen doen. “Twintig jaar geleden waren er in Kortrijk 56 beroeps actief”, aldus de afgevaardigde voor de brandweer bij vakbond ACOD. “Er werd toen met een permanentiesysteem van 48 uur gewerkt. Per ploeg stonden er in Kortrijk altijd tien, twaalf beroeps klaar.”

“Nog niet zo lang geleden telden we 48 beroepsbrandweerlieden in een 24 urensysteem. Ook dan bestond een ploeg uit tien personen en verliep alles vlot”, is te horen bij vakbond ACV. “Maar nu is dat helemaal anders…”

38 uur per week

De zoneleiding van Fluvia spreekt dat tegen. “Als we de balans opmaken, dan zijn er sinds 2015 16 operationele medewerkers bijgekomen: we gingen van 55 naar 71 personen. Onder meer door de aanwerving van vijf beroepsdispatchers en acht beroepsambulanciers.”

“De vraag is niet óf er ooit een interventie slecht zal aflopen, wél wanneer” – vakbonden brandweer Fluvia

“En toch zijn we maar met 33 beroepsbrandweerlieden”, kaatsen de vakbonden de bal terug. “Want om hen draait het: ambulanciers en dispatchers rukken niet uit om branden te blussen, beroepsbrandweerlieden zijn daarentegen óók ambulanciers. We hebben gewoon een pak extra beroepspersoneel nodig. Zeker omdat we sinds 1 april 2016 nog 38 uur per week mogen werken. Als je dat op jaarbasis bekijkt, heb je 65 beroepsbrandweerlieden nodig om de hulpverlening optimaal te laten verlopen. Dubbel zoveel volk dus als nu.”

De beroeps fungeren in de Kortrijkse brandweerkazerne in een systeem van dag- en nachtploeg. De dagshift duurt van 7 uur tot 23 uur en er zijn dan negen beroeps aanwezig. “Eén dispatcher, zes brandweerlieden en twee ambulanciers”, stellen de vakbondsafgevaardigden. “Als er dan een autopomp en een ambulance moeten vertrekken, is er niemand meer in de kazerne, want met de autopomp gaan zes personen mee. Met andere woorden: als er in Kortrijk een felle brand is en er moet ook nog eens een ladderwagen vertrekken, dan gaat dat niet… De vraag is dan ook niet of er ooit een interventie slecht zal aflopen, maar wanneer dat zal zijn.”

Ambulances buiten dienst

“Je mag met vier uitrukken met een autopomp. Maar dan mag je bepaalde handelingen niet uitvoeren tot er versterking is aangekomen. Dit jaar alleen al is een autopomp meer dan 80 keer met slechts vier beroeps moeten vertrekken. Dat zegt genoeg, niet? ‘s Nachts zijn er trouwens enkel zes beroepsbrandweerlieden aanwezig. De acht beroepsambulanciers die erbij gekomen zijn, willen nachtdiensten doen, maar ze mogen niet van de zoneleiding.”

Vincent Van Quickenborne in gesprek met Joris Vanraes van ACV.
Vincent Van Quickenborne in gesprek met Joris Vanraes van ACV.© JVGK

De zoneleiding stelt dat, als dat gebeurt, vrijwilligers en zelfs nog andere beroeps kunnen worden opgeroepen. “Daardoor kunnen we de veiligheid garanderen in heel de zone”, luidt het. De vakbonden zijn het daar niet helemaal mee eens. “We zijn blij dat er vrijwilligers naar de kazerne komen, maar soms hebben die niet dezelfde competenties. Iemand mag bijvoorbeeld niet met een ambulance uitrukken als hij daar niet voor gebrevetteerd is.”

Wat de ambulancedienst betreft valt op dat die tussen 23 uur en 7 uur niet wordt bemand door professionals. “Als de zoneleiding dat wil doen, moeten er nog vier beroepsambulanciers bijkomen. Maar dat zal niet gebeuren. Het gevolg is dat er soms ambulances buiten dienst moeten worden gezet omdat er geen ambulanciers zijn. In juli en augustus gebeurde dat meer dan 200 keer. Op zulke momenten moet er een ambulance uit bijvoorbeeld Menen of Ledegem komen. Die zijn niet alleen veel later ter plaatse, het slachtoffer mag zich ook nog eens aan een gepeperde rekening verwachten omdat de ambulance veel meer kilometers moet afleggen.”

“Niet alleen wij, beroepsbrandweermannen, vragen extra beroepspersoneel. We worden gesteund door de vrijwilligers. Dat toonde onze actie vóór de gemeenteraad in Kortrijk aan: toen waren er vrijwilligers aanwezig. Er is dus geen conflict tussen beide groepen”, besluiten ACOD en ACV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier