Bouwvergunning crematorium definitief bevestigd

Het crematorium Uitzicht. (Foto Uitzicht)
Axel Vandenheede

De stedenbouwkundige vergunning voor crematorium Uitzicht in Kortrijk is geldig en correct.

Dat heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen definitief bevestigd in een arrest van 9 juni 2015. Met dat arrest bevestigt de Raad de visie van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar uit 2012, die toen oordeelde dat het crematorium in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.

Stabiliteit

“Ondertussen is Uitzicht het meest gecontroleerde crematorium in België”, aldus directeur Jan Sabbe. “Onafhankelijke, externe meetbureaus hebben de voorbije vier jaar al een twintigtal meetcampagnes uitgevoerd. Nooit werd enige overschrijding vastgesteld van de nu al zeer strenge milieunormen. Bij elke milieu-inspectie bewijst Uitzicht dat er geen enkele vorm van overlast is, noch op vlak van emissies, noch op vlak van verkeer.”

Uitzicht is het meest gecontroleerde crematorium in België”

Stad Kortrijk besliste op de gemeenteraad van maandag trouwens om een een milieueffectenstudie voor Lange Munte op te maken. Daarbij zal onder meer het crematorium onder de loep worden genomen. Jan Sabbe: “Het initiatief van stad Kortrijk biedt, net als de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, perspectieven voor een duurzaam voortbestaan van het crematorium. Dit geeft de nodige stabiliteit en rust om onze dienstverlening in alle sereniteit verder uit te bouwen, ten dienste van families in moeilijke omstandigheden.”

Dialoog

Kurt Vanryckeghem, voorzitter van Psilon (de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen, red.) roept het actiecomité tegen het crematorium op om de krachten te bundelen. “We blijven ervan overtuigd dat er voor de buurt en de regio veel meer winst te halen is vanuit een open dialoog, in plaats van een voortdurend en zinloos juridisch gebekvecht.”

Het actiecomité Samen Sterk beraadt zich alvast, maar geeft zich nog niet gewonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier