Boomplantdag en vijftig jonge eisen: ook Kuurne in actie voor het klimaat

Olaf Verhaeghe

Op de gemeenteraad van Kuurne donderdagavond kwam de klimaatactie van het Spes Nostra Instituut nog even ter sprake. CD&V’er Willem Vanwynsberghe benadrukte het belang van inspraak voor jongeren, terwijl Els Verhagen van Groen vragende partij is voor een boomplantactie in de gemeente. Klimaatschepen Watteeuw onderschreef beide voorstellen.

“Scholieren en studenten komen de jongste weken massaal op straat voor het klimaat”, opende Els Verhagen namens Groen. “Ze eisen een sociaal, rechtvaardig maar vooral doordacht klimaatplan. In de regio werden al enkele heel concrete acties ondernomen: denk maar aan het klimaatbos in Kortrijk, het Roeselaarse burgerinitiatief waarbij gratis boompjes werden uitgedeeld. Ook Zwevegem stelde heel recent een ambitieus lokaal klimaatbeleid voor. Kan Kuurne mee op die kar springen en laagdrempelige, doch concrete acties organiseren? Ik denk bijvoorbeeld aan een boomplantactie in onze gemeente.”

Ook het jongste raadslid, Willem Vanwynsberghe (CD&V) nam het woord. “Spes Nostra nam twee weken geleden het initiatief om ook in Kuurne een klimaatmars te organiseren, in kader van hun educatief project. Ik vroeg me af wat het gemeentebestuur van die actie vond en hoe de eisen, vragen en bezorgdheden van de jongeren worden meegenomen in het beleidsplan. Jongeren hebben een stem, een mening. Sommige mensen zetten die al te snel weg als puberaal of naïef terwijl we net moeten luisteren naar de verzuchtingen. De jeugd is meer dan ooit met hun toekomst bezig, het is aan ons om hun stem serieus te nemen”, klonk het.

“Goed bezig”

Klimaatschepen Francis Watteeuw (SP.A) wees in zijn antwoord op het regionale klimaatplan van Leiedal dat in de vorige bestuursperiode in gang werd gezet. “We mikken tegen 2020 op 20 procent minder CO2-uitstoot en een verhoging van 11 procent wat hernieuwbare energie opwekken betreft. Op dit moment ziet het ernaar uit dat we met Kuurne die doelstellingen vlot gaan halen“, stelde hij. “Het zonnepanelenproject en de aanleg en uitwerking van het warmtenet dragen daar zeker aan bij. Wat de vraag naar een boomplantdag betreft: daar kan ik positief op antwoorden. We plannen zo’n actie in het najaar.”

De schepen erkent verder het belang van klimaatacties. Hij vindt het ‘hartverwarmend dat zoveel jonge mensen effectief bezig zijn met het klimaat’. “De leerlingen van Spes Nostra hebben 50 klimaateisen op bordjes in de voortuin van het gemeentehuis geplant. Een aantal zaken hebben we al vrij goed beantwoord – denk aan het doven van de openbare verlichting, de zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen of het renoveren in functie van energiezuinigheid-, maar we weten goed dat er nog werk aan de winkel is. Er zijn echter een paar punten waar wij als gemeente niet alleen het zeggenschap hebben. Voor het doortrekken van de Ring of het stimuleren van het openbaar vervoer hebben we de hogere overheid nodig. Toch is het onze betrachting om te blijven wegen op die dossiers. Telkens een ‘eis’ ingewilligd is, gaan we het bordje wegnemen. Sommige zullen er nog eventjes staan, maar we willen ze allemaal kwijt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier