Blijft N-VA de grootste of neemt CD&V leiderspositie weer over?

Jos Remaut

Bij de vorige nationale verkiezingen in 2014 werd N-VA ook in West-Vlaanderen de grootste partij. Bij de provincieraadsverkiezingen vorig jaar was CD&V in alle districten weer de grootste. Wat wordt het voor 2019 ? Straks weten we het.

Bij de verkiezingen van 2014 ging N-VA spectaculair vooruit in onze provincie, terwijl CD&V enkele procenten moest inleveren. Met als gevolg dat N-VA afgetekend aan de leiding kwam met 28,50 % van de stemmen voor de Kamer en net geen 30 % voor het Vlaams Parlement. Voor het Vlaams Parlement was het verschil met CD&V wat kleiner, gezien de enorme score van Hilde Crevits, die met 112.557 voorkeurstemmen de absolute kampioen van West-Vlaanderen was. Maar in meer dan de helft van de West-Vlaamse gemeenten was N-VA de sterkste partij, zowel federaal als Vlaams.

Maar wat wordt het nu ? Hilde Crevits lijkt alvast uitstekend in de markt te liggen, na haar originele affichecampagne en haar kandidatuur om minister-president te worden, die in brede kringen op sympathie kan rekenen. Anderzijds zien we op de CD&V lijsten minder burgemeesters en gevestigde namen dan de vorige keer, en dat kan ook stemmen kosten.

Maar N-VA heeft het ook niet gemakkelijk gehad met haar lijstvorming in West-Vlaanderen : minister-president Geert Bourgeois gaat Europees en kan dus niet meer als lijsttrekker worden uitgespeeld. In zijn plaats komt de Izegemse burgemeester Bert Maertens, een stevig parlementslid maar nationaal nog geen klinkende naam. Ook op de federale lijst is er een nieuwe lijsttrekker : Sander Loones, die toch al wat naam kon maken toen hij eind vorig jaar kortstondig Minister van Defensie was.

N-VA koos er ook voor om op de tweede plaats telkens een gedegen maar nobel onbekende vrouw te plaatsen : een investering in de toekomst, die echter nu wel stemmen kan kosten. Verder heeft de partij het ook knap lastig in enkele grote steden als Brugge, Kortrijk en Roeselare. Of het binnenhalen van Jean-Marie Dedecker als lijstduwer voor de Kamer écht een grote bonus zal opleveren valt nog maar te bezien. Als hij een zetel haalt, dan zijn de kansen nog kleiner voor Brecht Vermeulen uit Roeselare, die de vorige keer als lijsttrekker ruim 37.000 voorkeurstemmen haalde, hard gewerkt heeft in het parlement en nu slechts op de 6de plaats staat.

Straks weten we meer, blijf ons volgen !

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten