Blijft Bewust 12 samen in De Haan?

Trekt Bewust nog met dezelfde groep naar de verkiezingen? Op de foto Kurt Beirens, Peter Breemersch en Paul Meyers. © LB
Redactie KW

Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in De Haan zijn de kaarten nog niet geschud. Bewust 12 haalde in 2012 met een nieuwgevormde groep overtuigend 14 zetels en dus ook de absolute meerderheid. Vijf jaar later is het nog niet zeker in welke vorm en met welke mensen de groep opnieuw zal opkomen. Enkel Groen en N-VA/SAMEN hebben al een lijsttrekker.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Bij Bewust 12 zijn de plooien nog altijd niet gladgestreken nadat er eerder dit jaar een breuk was door het ontslag van de bestuurssecretaris van de gemeente. “Ik heb nog geen zicht op wat ik zal doen. Er wordt nog onderhandeld en we wachten op een gesprek met de burgemeester om Bewust bij elkaar te houden. Het is algemeen geweten dat er een kink in de kabel zit, maar het is aan de burgemeester om de eerste stap te zetten”, vindt schepen Marleen De Soete.

Burgemeester Breemersch bevestigt dat hij nog volop bezig is met de lijstvorming. “Er is zeker nog een intentie bij de meerderheid van de mensen om samen op te komen. Ik hoop dat er duidelijkheid is tegen eind november.”

Trekt Christine Beirens?

De N-VA van De Haan-Wenduine en SAMEN, de groep van onafhankelijken, besloten enige tijd geleden al om hun samenwerking voort te zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Wilfried Vandaele trekt de lijst en is kandidaat-burgemeester. “De gemeenteraads- en OCMW-raadsleden van N-VA en SAMEN vormen de ruggengraat van de lijst, versterkt met een reeks interessante, nieuwe kandidaten. Na het uiteenvallen van Bewust krijgen we heel wat vragen om samen te werken. We wachten voorlopig tot het stof gaat liggen. Onze groep hangt goed aan elkaar, we bekijken samen welke versterking we meenemen om naar de verkiezingen te trekken. Het is geen gemakkelijke oefening omdat de vijandigheid tussen sommige politici onderling groot is”, zegt Wilfried Vandaele.

“We wachten voorlopig tot het stof gaat liggen” – Wilfried Vandaele

Christine Beirens trok in 2012 nog de lijst van LB/SAMEN/N-VA, maar ook hier is nog geen beslissing gevallen. “We zijn nog niet zeker of we alleen opkomen. Er zijn nog gesprekken bezig”, laat de voormalige burgemeester (LB) weten.

Kartel SP.A/CD&V

Bij de kleinere partijen is enkel Groen al naar buiten gekomen met lijsttrekker Marleen Maes en lijstduwer Co Danneels. SP.A heeft nog geen lijst gevormd. De socialisten trokken samen met CD&V naar de kiezer bij de vorige verkiezingen, maar met slechts één zetel was het kartel geen succes. CD&V komt binnenkort samen om te bekijken hoe de partij naar de verkiezingen trekt. “De kans dat we terug met SP.A opkomen is zeer klein“, vertelt voorzitster Nele Huysentruyt. “Het contact is al kort na de vorige verkiezingen verwaterd.” De partij heeft geen zetel in de gemeenteraad, maar is wel actief bezig met het beleid. De partij hield in juni een enquête en kreeg 250 ingevulde lijsten terug. “Daaruit blijkt duidelijk dat mensen het huidige beleid en de ruzies beu zijn. Rond alle aangehaalde thema’s zullen we voor de korte en de langere termijn duidelijke standpunten en actieplannen uitwerken.”

(LB)