Blankenberge stelt plannen van nieuw zwembad met vier baden voor

© GF
Redactie KW

Het stadsbestuur heeft dinsdagavond in sporthal d’Hoogploate de plannen voor het nieuwe zwembad voorgesteld. Het toekomstig complex met een groot sportbad, een instructiebad en twee kinderbadjes moet over een goeie twee jaar de deuren kunnen openen. De stad kiest voor een publiek-private samenwerking waarbij er meteen ook een nieuwe sporthal zal worden gerealiseerd.

“Het dossier zat na de verkiezingen muurvast, maar we hebben in alle stilte voortgewerkt en zijn blij dat we eindelijk knopen hebben kunnen doorhakken. We hebben ons daarbij ook laten informeren door verschillende belanghebbenden, sportclubs en de jeugdraad. Nu het dossier volledig technisch en juridisch afwerken en we kunnen in aanbesteding”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jurgen Content (S.PA).

De grote verrassing is dat het stadsbestuur via een publiek-private samenwerking meteen ook een nieuwe sporthal laat realiseren ter vervanging van D’Hoogploate. “Diverse belijningen zullen het mogelijk maken om verschillende zaalsporten – zaalvoetbal, volleybal, basketbal en badminton – te beoefenen. Een uitschuifbare tribune met plaats voor 200 personen, moet de beleving van bijvoorbeeld basket nog eens zo aangenaam maken”, zegt Content. In het bijgestuurde ontwerp is ook rekening gehouden met de vereiste minimumafmetingen voor de waterpolowedstrijden. “En ook de gevechtssporten zijn we niet vergeten. Op het eerste verdiep, met inkijk vanuit de cafetaria zal zich de mattenzaal bevinden met aparte kleedkamers en bergruimte”, aldus nog schepen Content.

Recreatieve wens

Het sportbad (25m x 21m) met zout water en instructiebad (15m x 10m) krijgen allebei een beweegbare bodem. De twee kinderbadjes worden 40cm en 25cm diep. En verder is er ook nog een glijbaan en whirlpool voorzien. “Daarmee voldoen we in zekere zin ook aan de recreatieve wens want de zwemmers zullen in de whirlpool kunnen genieten na een sportieve inspanning.” De plannen worden nu verder verfijnd om ze tegen eind dit jaar vergunningsklaar te maken. Half ’20 zou het project in aanbesteding gaan.

Nieuwe insteek

Binnen de vorige legislatuur is er ook heel wat te doen geweest rond het kostenplaatje voor het nieuwe zwembad. “Wij hebben voor een nieuwe insteek gekozen die voor de stad interessanter en financieel haalbaarder is”, zegt schepen Content.

Het stadsbestuur kiest immers voor een PPS-constructie. “Zo’n publiek-private samenwerking biedt een aantal voordelen: we ruilen gronden met bouwmogelijkheden om de bouwkost van het zwembad te dekken. De winst die de ontwikkelaar moet maken, zal dan gedragen worden door de wooneenheden en zit niet verwerkt in een ‘verkoopprijs’ van het zwembad. Verder denken we dat de bouwsnelheid op die manier ook positief beïnvloed wordt: het residentiële project kan dan immers maar opgestart worden eens het nieuwe zwembad er staat, en dus kan er ook pas na de bouw van het zwembad winst gemaakt worden. Ik denk dat dat motiverend zal werken om geen vertragingen op te lopen tijdens de bouw”, legt Content uit. Om de bebouwing op de oude zwembadsite mogelijk te maken, moet het bestaande RUP worden aangepast. Dat gebeurt na de afbraak van het bestaande zwembad en de bouw van het nieuwe complex.

Zwembad voor het eerst ter sprake 13 jaar geleden

Anders dan de voorziene kost van om en bij de 10 miljoen euro in het vroegere ontwerp, wordt het nu dus een budgetneutraal project voor de stad. Het bestuur krijgt daarnaast ook voor bijna een miljoen euro aan toelagen: de originele subsidie van 500.000 euro werd verlengd, daarbovenop krijgt de stad van de Vlaamse overheid een extra subsidie van 400.000 euro voor de realisatie van de nieuwe sporthal. “Dat nieuws kregen we op de valreep maandagavond”, klonk het op de infovergadering.

Het oude zwembad dateert al van ’76. “En van het nieuwe was voor het eerst sprake in 2006. Er is dus twee legislaturen over gediscussieerd geweest, blij dat het nu eindelijk vooruit kan”, zegt ook burgemeester Daphné Dumery (N-VA). Volgens haar is het moeilijk in te schatten wanneer de eerste spadesteek gegeven kan worden. “Maar we willen het project zeker in 2020 toewijzen, en dan zou eind ’22 haalbare kaart moeten zijn voor een voorlopige oplevering.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier