Bijeenkomst Vlaams Belang Jongeren in Brugge zonder incidenten

Vlaams Belang Jongeren Brugge in Charlie Rockets. © Davy Coghe
Redactie KW

Hoewel er vooraf op sociale media heel wat heisa over was, bleef het opmerkelijk rustig tijdens het openingsevenement van de Brugse Vlaams Belang Jongeren in bar en jeugdherberg Charlie Rockets. Enkele politiemensen in burger hielden discreet een oogje in het zeil.

Uitbater Karel Hessels, partner van Brugs N-VA gemeenteraadslid Nele Caus, had zijn café annex hostel Charlie Rockets ter beschikking gesteld voor het startevenement van Vlaams Belang Jongeren Brugge. Dat deed nogal wat stof opwaaien op sociale media.

Geschokte reacties op locatie van evenement

Veel mensen vonden het opmerkelijk en schokkend dat een evenement van een uiterst rechtse partij net in een jeugdherberg zou plaats vinden, aangezien een jeugdherberg jonge, meestal ruimdenkende mensen van overal ter wereld ontvangt. Her en der werd ook de vraag gesteld hoe het buitenlandse publiek zou reageren op de aanwezigheid van deze Vlaams Belang Jongeren. Ook stelde men de vraag of dit niet tot incidenten zou leiden.

Daarnaast riep het feit dat de zaak in handen is van de partner van een N-VA gemeenteraadslid vragen op. Raadslid Nele Caus liet echter verstaan dat ze zelf niet betrokken was in de beslissing om de Vlaams Belang Jongeren te ontvangen voor hun startevenement. Ze distantieerde er zich duidelijk van. Uitbater Karel Hessels gaf mee dat hij de organisatoren zou vragen het rustig te houden. Hij wou niet dat de aanwezigen haatboodschappen zouden verspreiden.

Politie in burger

Het evenement zelf verliep op een rustige manier. Wie op voorhand niet wist dat er een zich van Vlaams Belang zou beginnen, kon dat ter plekke niet merken. Er waren nauwelijks vlaggen of partijlogo’s te zien. Ook de traditionele leuze ‘eigen volk eerst’ werd niet gescandeerd.

De politie was er op voorhand niet helemaal gerust in, waardoor er in de omliggende straten combi’s rondreden. Tijdens het evenement waren er enkele politiemensen in burger aanwezig. Of die politie-aanwezigheid de oorzaak was van het rustige karakter van het evenement, is niet zeker.

Uithalen naar de “culturele elite”

Uiterlijke kenmerken van extremisme waren er niet te zien. Tijdens de toespraken waren er wel onder meer uithalen naar “de subisidieslurpende linkse, culturele elite” te horen. Vlaams parlementslid Filip Brusselmans had het vooral gemunt op de subsidies die “moslimverenigingen” krijgen. Hij stelde dat hij aanvankelijk goede hoop had dat de N-VA minister van cultuur Jan Jambon daar flink in zou snoeien, maar stelde vast dat dit onder druk van CD&V en N-VA sterk werd afgezwakt.

Ook de betogende culturele sector, die opkomt tegen het inperken van de subsidies, moest het ontgelden. “Ik bemerkte een stinkende walm wan werkloze, wiet rokende mannen en vrouwen“, zei hij over de betoging van de protesterende acteurs en kunstenaars. Brusselmans gaf mee dat hij kandidaat-voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren is. Daarna nam Vlaams parlementslid Sam van Rooy het woord.

“Geen subsidies voor weinig gelezen auteurs”

Ook Sam van Rooy had het over de cultuursubsidies. Hij citeerde zijn jeugdheld en schrijver Marc De Bel, die zich onlangs in de media had afgevraagd waarom weinig gelezen auteurs subsidies zouden moeten krijgen. Van Rooy stelde dat hij zelf in het verleden twee jeugdboeken heeft geschreven, daarvoor nul euro subsidie kreeg en er ook geen zou wensen.

Verder had hij het nog over “islamitische ghetto’s in de steden”, waar Joden geen keppeltje durven dragen en vrouwen niet in een kort rokje durven rond lopen. Hij gaf tot slot mee dat hij hoopvol gestemd was over de toekomst van zijn partij. “Wij hebben een kiespotentieel van boven de dertig procent. Bij de volgende verkiezingen moeten wij samen met N-VA tot een meerderheid komen in Vlaanderen”, klonk het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier