Door computerproblemen laten de resultaten uit Diksmuide lang op zich wachten. N-VA verliest op federaal niveau 7,6 procent: van 26,4 in 2014 naar 18,9. Vlaams Belang, dat bij de eerste officieuze uitslagen richting 30 procent leek te gaan in Diksmuide, blijft uiteindelijk hangen op 23,8 procent. SP.A, met de Diksmuidse schepen Bieke Moerman op de derde plaats, haalt 16,7 procent, een achteruitgang van 1,7 procent. CD&V zakt dan weer van 23,7 procent naar 19,3. Andere resultaten in Diksmuide: Groen 4,9 procent (-0,1) en PVDA 2,9 (+1,6).

Voor het Vlaams parlement ziet de uitslag er iets anders uit. CD&V blijft op dit niveau de grootste partij in Diksmuide met 25,4 procent, een achteruitgang van 2,7. Vlaams Belang haalt 23,4 procent (+18,5), N-VA 15,7 (-13), Open VLD 14,6 (-1,1), SP.A 12,7 (-2), Groen 4,2 (-0,5) en PVDA 2,9 (+1,6).

Geen zetel voor Bieke Moerman

In 2014 haalden de socialisten drie zetels binnen voor de Kamer in West-Vlaanderen, maar nu verliest de partij van lijsttrekker John Crombez een van die drie zetels. Net het zitje dat de Diksmuidse ex-schepen Bieke Moerman ambieerde. In haar thuisstad verloren Bieke Moerman en SP.A 1,70 procent in de Kamer. Ik heb heel veel huisbezoeken gedaan en ons programma goed uitgelegd, maar blijkbaar kiezen dus mensen toch voor iets anders", reageert Bieke Moerman. "Het is toch een duidelijk signaal dat de mensen het beu zijn. Deze rechtse regering heeft de afgelopen vijf jaar de facturen verhoogd en bovendien de migratiekaart gespeeld. Dan moeten ze niet verwonderd zijn dat de mensen teruggrijpen naar het origineel."

Daarmee verwijst Moerman naar de sterke winst van Vlaams Belang. "Mijn hart bloedt als ik dat zie. Het zal erop aankomen om de komende dagen de verkiezingsresultaten grondig de analyseren en lessen eruit te trekken. Maar nogmaals: al bij al vind ik dat SP.A het in West-Vlaanderen het niet superslecht gedaan heeft. We hebben volop ingezet op vernieuwing en jonge kandidaten op de lijst gezet. Mensen dachten dat we gek waren, maar uiteindelijk blijken we in West-Vlaanderen wel relatief goed stand te houden."

(TOGH)

Door computerproblemen laten de resultaten uit Diksmuide lang op zich wachten. N-VA verliest op federaal niveau 7,6 procent: van 26,4 in 2014 naar 18,9. Vlaams Belang, dat bij de eerste officieuze uitslagen richting 30 procent leek te gaan in Diksmuide, blijft uiteindelijk hangen op 23,8 procent. SP.A, met de Diksmuidse schepen Bieke Moerman op de derde plaats, haalt 16,7 procent, een achteruitgang van 1,7 procent. CD&V zakt dan weer van 23,7 procent naar 19,3. Andere resultaten in Diksmuide: Groen 4,9 procent (-0,1) en PVDA 2,9 (+1,6).Voor het Vlaams parlement ziet de uitslag er iets anders uit. CD&V blijft op dit niveau de grootste partij in Diksmuide met 25,4 procent, een achteruitgang van 2,7. Vlaams Belang haalt 23,4 procent (+18,5), N-VA 15,7 (-13), Open VLD 14,6 (-1,1), SP.A 12,7 (-2), Groen 4,2 (-0,5) en PVDA 2,9 (+1,6). In 2014 haalden de socialisten drie zetels binnen voor de Kamer in West-Vlaanderen, maar nu verliest de partij van lijsttrekker John Crombez een van die drie zetels. Net het zitje dat de Diksmuidse ex-schepen Bieke Moerman ambieerde. In haar thuisstad verloren Bieke Moerman en SP.A 1,70 procent in de Kamer. Ik heb heel veel huisbezoeken gedaan en ons programma goed uitgelegd, maar blijkbaar kiezen dus mensen toch voor iets anders", reageert Bieke Moerman. "Het is toch een duidelijk signaal dat de mensen het beu zijn. Deze rechtse regering heeft de afgelopen vijf jaar de facturen verhoogd en bovendien de migratiekaart gespeeld. Dan moeten ze niet verwonderd zijn dat de mensen teruggrijpen naar het origineel."Daarmee verwijst Moerman naar de sterke winst van Vlaams Belang. "Mijn hart bloedt als ik dat zie. Het zal erop aankomen om de komende dagen de verkiezingsresultaten grondig de analyseren en lessen eruit te trekken. Maar nogmaals: al bij al vind ik dat SP.A het in West-Vlaanderen het niet superslecht gedaan heeft. We hebben volop ingezet op vernieuwing en jonge kandidaten op de lijst gezet. Mensen dachten dat we gek waren, maar uiteindelijk blijken we in West-Vlaanderen wel relatief goed stand te houden."(TOGH)