Bewust blijft verdeeld na commotie rond bestuurssecretaris

Peter Breemersch bij zijn eedaflegging als burgemeester. © a-Benny Proot
Redactie KW

Over iets meer dan een jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en daarmee begint de verkiezingskoorts op heel wat plaatsen te stijgen. In De Haan lanceerde Wilfried Vandaele een opmerkelijke oproep om de krachten te bundelen. Hij verwijst daarmee naar de interne onenigheid binnen Bewust. De huidige meerderheid steekt alvast niet onder stoelen of banken dat de huidige situatie niet meer verder kan, maar over een eventuele samenwerking met Wilfried Vandaele wil niemand spreken.

Wilfried Vandaele (N-VA/Samen) werd bij de vorige verkiezingen net als voormalig burgemeester Christine Beirens naar de oppositiebanken verwezen na de klinkende overwinning voor de nieuwe groep Bewust 12. Er waren al een tijdje twijfels of de schepenen onderling wel goed konden besturen samen, maar sinds het ontslag van de bestuurssecretaris van de gemeente is het schepencollege helemaal verdeeld.

Daar speelt Wilfried Vandaele, die eerder al bekendmaakte dat hij als lijsttrekker voor N-VA/Samen naar de kiezer trekt, vanuit de oppositie nu op in. “Nieuwe mensen, maar ook mensen die vandaag al actief zijn in de gemeenteraad of het OCMW, zijn welkom om mee te werken aan ons project en mee te bouwen aan een toekomstvisie voor onze gemeente. Er is één voorwaarde: zich willen inzetten voor het algemeen belang. Dat geraakt al te vaak ondergesneeuwd onder politiek gehakketak.”

Vreemde oproep

Uit een rondvraag bij de mandatarissen van Bewust lijken de scherven ondertussen nog niet gelijmd. Wie met wie het bed zal delen bij de komende verkiezingen, is nog even afwachten, maar dat de lijst Bewust 12 nog in dezelfde vorm terugkeert, valt sterk te betwijfelen.

Burgemeester Peter Breemersch kan de oproep wel volgen, maar gaat er niet op in. “Ik heb altijd respect gehad voor Wilfried Vandaele over de partijgrenzen heen. Vanuit de oppositie heeft hij altijd heel constructief meegewerkt.” Volgens de burgemeester blijft Bewust bestaan. “Veel mensen spreken mij erover aan. Er zijn al mensen die gezegd hebben dat ze niet meer zullen meedoen, maar ook veel mensen blijven wel trouw. Iedereen moet zijn eigen keuze maken”, aldus Peter Breemersch.

Marleen De Soete maakt er geen geheim van dat er verschillende standpunten zijn die volgens haar begonnen zijn bij het ontslag van de bestuurssecretaris. “Het lijkt me een vreemde oproep van Wilfried. Normaal gezien heb je toch al een lijst? Maar ja, wat zeggen ze dan, de één zijn dood is de ander zijn brood. Ik heb alvast nog geen contact gehad met hem. We moeten eerst proberen om de brokken te lijmen bij Bewust. Voor mij is alles bespreekbaar, we kunnen weliswaar niet verder zoals we nu bezig zijn. We waren in het begin van de legislatuur wel goed bezig. Ik wacht nu af, maar in september zal er toch één en ander duidelijk moeten worden”, zegt Marleen De Soete nog.

Plooien gladstrijken?

Ook Rudy Claus wacht af. “De plooien zijn inderdaad nog niet gladgestreken. Ik weet ook niet of de burgemeester ze nog zal kunnen gladstrijken. Ik wil aan politiek blijven doen, maar ik weet nog niet wat er zal gebeuren”, vertelt de schepen uit Wenduine.

Het wordt dus nog even afwachten tot september hoe de kaarten zullen liggen bij de komende verkiezingen van 2018.

(Leen Belpaeme)