Beter Blankenberge trekt met vijf kandidaten naar de kiezer

De kandidaten van Beter Blankenberge met v.l.n.r. Belinda Branteghem, Nigel Vanacker, Carine Vandenborre en lijsttrekker Tanguy Veys. Lijstduwer Alex Antovitch ontbreekt. © WK
Redactie KW

Tanguy Veys heeft vijf kandidaten gevonden voor zijn nieuwe lijst Beter Blankenberge. Hij hoopt op minstens op een zetel.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 14 oktober zal de Blankenbergenaar zijn stem kunnen uitbrengen voor een nieuw politiek initiatief. De lokale, onafhankelijke stadslijst Beter Blankenberge trekt ten strijde voor een ‘ander en beter’ beleid. “Ik sta erom bekend een eigen stijl te hebben die soms mensen afschrikt. De zoektocht naar geschikte kandidaten verliep daardoor niet van een leien dakje, niet iedereen heeft tenslotte zo’n dik vel als ik”, zegt initiatiefnemer Tanguy Veys (46). Maar voor een eerste verkiezingsdeelname vindt hij een lijst met vijf kandidaten zelf niet slecht. “Tegenwoordig kijken veel mensen neer op de politiek. En we zijn ook helemaal van nul moeten beginnen.”

Show van het bestuur

Zijn vier medekandidaten beschikken volgens Veys wel over de kwaliteiten die hij met Beter Blankenberge voor ogen had. “Ik ben er zeker van dat ze hun mannetje zullen staan. Het zijn stuk voor stuk mensen met een groot rechtvaardigheidsgevoel en ze zijn ook rechtdoorzee“, klinkt het.

“Dankzij Tanguy Veys weten de inwoners wat er hier allemaal gebeurt”

“Tanguy is dat zelf ook en ik vind zo iemand een verademing voor Blankenberge”, zegt de 57-jarige Belinda Branteghem, van opleiding verpleegster en nummer twee op de Beter Blankenberge-lijst. “Waar het stadsbestuur vooral veel show verkoopt en rond de pot draait, willen wij met Beter Blankenberge zeggen waar het op staat en de burger geven waar hij recht op heeft.” Belinda Branteghem is in Blankenberge ook vrijwilliger bij De Kajuit. “Wat ik daar doe, daar wil ik ook naar streven met Beter Blankenberge. Naar elkaar luisteren, dat vind ik heel belangrijk”, zegt ze.

Stad bruist niet meer

Op de derde en vierde plaats staan respectievelijk Nigel Vanacker (26), kok bij Alfa Inn Hotel, en Carine Vandenborre (57), poetsvrouw. Tanguy Veys zelf is lijsttrekker, gepensioneerd winkelier Alex Antovitch (67) duwt de lijst. Gevraagd naar hun drijfveren, stelt ook Nigel Vanacker dat Blankenberge nood heeft aan een nieuwe wind. “Ik heb het vroeger zo bruisende Blankenberge langzaam zien doodbloeden en voor mij is de maat nu helemaal vol“, zegt hij. Zijn ambitie is Blankenberge terug te geven aan de jeugd. “De huidige meerderheid doet daar niets voor. Veel jongeren voelen zich hier echt achteruitgestoken.”

En ook de 57-jarige Carine Vandenborre zegt het gehad te hebben met de traditionele partijen in Blankenberge. “Ik volgde Tanguy al een tijdje op Facebook. ‘t Is dankzij hem dat de inwoners te weten komen wat er in Blankenberge allemaal gebeurt”, zegt ze. Carine is oma van acht kleinkinderen. “Waar wij wonen, aan het Leopoldpark, veroorzaken hangjongeren ‘s avonds veel overlast. Geef die terug hun eigen plek in de stad. Maar ik vind dat behalve de jongeren ook de senioren te weinig aan hun trekken komen in Blankenberge. Waar kunnen die de dag van vandaag nog naartoe?”

Altijd op iemands tenen

Over zijn omstreden stijl wil Tanguy Veys tot slot nog het volgende kwijt: “Als je eerlijk voor je standpunt uitkomt, trap je altijd wel op iemands tenen. En de mensen moeten soms ook eens wakkergeschud worden. ‘Bij jou is ‘t is altijd negatief’, zeggen ze mij weleens. Maar een beleid van 20 jaar Open VLD heeft in Blankenberge nu eenmaal veel kapotgemaakt. Wij willen met Beter Blankenberge de waakhond, of beter gezegd de Test-Aankoop van Blankenberge zijn.” Nigel Vanacker voelt daar dus ook wel wat voor. “Er is al genoeg tijd verloren. Op zes jaar tijd kun je nochtans veel opbouwen.”

“Maar niet als je op zes jaar tijd drie verschillende burgemeesters hebt gehad. Met Beter Blankenberge kiezen we echt resoluut voor de verandering en het voordeel van een onafhankelijke lijst is dat je met iedereen kan praten”, besluit Tanguy Veys, die daarmee refereert aan het cordon sanitaire tegen het hem niet onbekende Vlaams Belang.

(WK)