Betaalt Torhout te veel voor de politiezone Kouter?

Betaalt Torhout te veel voor de politiezone Kouter of net niet? Dit jaar gaat het om bijna 2 miljoen euro. © JS
Johan Sabbe

De Torhoutse bijdrage voor de politiezone Kouter in 2019 werd vorige maandag door de gemeenteraad goedgekeurd. Raadslid Koen Sap (N-VA) vond dat Torhout in verhouding te veel betaalt aan de zone, maar burgemeester Kristof Audenaert (CD&VB) sprak dat tegen: “We krijgen waar voor ons geld.”

De politiezone Kouter bestaat uit de gemeenten Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Oudenburg en Torhout. Elke gemeente betaalt een vastgelegd percentage van de kostprijs van de zone. Voor Torhout is dat 32,482%. Concreet komt dat voor 2019 neer op 1.981.402 euro.

Zou de vastgelegde 32% maar 29% of 20% mogen zijn?

“Het valt me op dat de dotatie elk jaar beduidend hoger uitvalt”, reageerde Koen Sap. “In 2017 ging het om 5, 5 miljoen euro, in 2018 was dat al 5,75 miljoen en nu liefst 6,1 miljoen. Waarvan Torhout elk jaar ruim 32% betaalt. Dat aandeel verbaast me, want als ik naar de bevolkingscijfers kijk in vergelijking met de vier andere gemeenten, zou dat maar 29,26% mogen zijn of dit jaar bijna 200.000 euro minder. Kijk ik naar de grondoppervlakte, dan zijn de cijfers nog straffer. Dan zou Torhout maar 20,38% moeten neertellen en betalen we zomaar eventjes 738.000 euro te veel.”

De N-VA’er vroeg tekst en uitleg aan burgemeester Audenaert, die dit jaar voorzitter is van het politiecollege van de zone Kouter.

Er speelt meer dan aantal inwoners en oppervlakte

De burgemeester sprak de berekeningen van Koen Sap tegen. “De percentages die de gemeenten moeten bijdragen, zijn bepaald op basis van een reeks parameters, waarvan het aantal inwoners en de oppervlakte er maar twee in de rij zijn. Er wordt ook rekening gehouden met het feit dat Torhout een scholenstad is, een centrumfunctie heeft, veel evenementen telt, enzovoort. Als je alles in beschouwing neemt, kosten we beduidend meer dan elk van de andere gemeenten en is onze bijdrage zeker niet overdreven. Integendeel, de andere gemeenten zijn op financieel vlak gelukkig solidair met Torhout.”

“En wat de almaar hogere totale werkingskosten betreft: die zullen helaas nog stijgen. Straks wordt het centrale politiecomplex in Torhout uitgebouwd en dat zal de zone een flinke stuiver kosten. Dat het gebouw op Torhouts grondgebied komt, is sowieso een positieve zaak voor onze stad.”

Uiteindelijk keurde iedereen de bijdrage voor 2019 goed, ook de N-VA-raadsleden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.