Bestuur Ichtegem zet in op duurzame mobiliteit met interne fietscampagne

© Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Onlangs kocht het gemeentebestuur van Ichtegem vier nieuwe elektrische fietsen en stelt ze ter beschikking van haar eigen personeel. Daarmee wil het gemeentebestuur haar werknemers aansporen, voor korte dienstverplaatsingen, de fiets te gebruiken in plaats van de auto. Na een eerste week ingebruikname blijkt het gemeentepersoneel enthousiast.

“Omdat we aan onze bevolking het goede voorbeeld worden willen tonen hebben we elektrische fietsen aan ons personeel ter beschikking gesteld en ze gretig gebruikt,” stelt schepen Celesta Muylle vast. “Ze worden gebruikt voor korte dienstverplaatsingen van bijvoorbeeld het Administratief centrum in Eernegem naar de speelpleinwerking of de technische dienst. Maar er zijn ook al verplaatsingen tussen het AC in Eernegem en het gemeentehuis in Ichtegem geweest. Er werd geïnvesteerd voor een bedrag van 12.000 euro. Hiervan is 75% gesubsidieerd. Fietsen Franky uit Ichtegem haalde de aanbesteding binnen.”

Challenge voor een goed doel

“De introductie van de elektrische fietsen laten we gepaard gaan met een aantal challenges,” vult Annelein Roose van de dienst communicatie aan. “Als we slagen in een challenge stort het gemeentebestuur 100 euro voor een goed doel. Een eerste challenge is al achter de rug. Op de laatste gemeenteraad werd aan de raadsleden gevraagd om maximaal te komen met duurzaam vervoer, fiets, te voet of samen met de auto. Zo kwam de burgemeester zelf met één van de elektrische fietsen vanuit Ichtegem. Inderdaad een challenge, want de gemeenteraad liep uit en hij moest in het donker terug naar huis, net zoals andere raadsleden trouwens. Challenge geslaagd dus en er werd 100 euro gestort voor ‘Ouders van verongelukte kinderen’. Er staan nog andere ‘challenges’ op het programma. Zo willen we tegen midden september een aantal ritten verwezenlijken en aan 3000 km raken.”

De door de overheid toegekende subsidie liet een aankoop van zes fietsen toe. Voorlopig wacht men het succes af – in de zomerperiode is het ongetwijfeld leuker rijden met de fiets – en wil men evalueren hoe het eventueel verder loopt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten