Beslissen senioren de kiesstrijd in Brugge?

Georgette De Wulf in haar kamer in wzc Ten Boomgaarde. © TVH
Redactie KW

Wie de gemeenteraadsverkiezingen wint, hangt voor een belangrijk deel af van het stemgedrag van de vele senioren in het vergrijsde Brugge. Nochtans is er voor de hoogbejaarden in de vele woonzorgcentra geen enkel stembureau ingericht.

27 procent van de Bruggelingen is ouder dan 60. Straffer nog: liefst 40 procent van de 80.000 Brugse kiezers zijn senioren.

Er zijn in Brugge echter geen stemfaciliteiten voor hoogbejaarden in de woonzorgcentra. “Wij hebben alle potentiële locaties onderzocht, maar hebben er geen kunnen weerhouden”, zegt OCMW-voorzitter Dirk De fauw. “De cafetaria is de meest geschikte ruimte, maar dan kan die gedurende enkele dagen niet gebruikt worden door onze residenten. En we willen hen hun koffie in hun dagelijkse ontmoetingsplaats niet ontnemen.”

Vervoersproblemen

De directies van de woonzorgcentra hebben wel de aandacht van de bewoners en hun familie op de verkiezingen gevestigd. “In de liften hangt er een verwittiging dat personen die willen stemmen en vervoersproblemen hebben, dit kunnen melden. Er wordt dan voor een oplossing voor hen gezorgd. Ook heeft de directie de procedure van stemmen met volmacht gecommuniceerd“, aldus Dirk De fauw.

Schepen voor Burgerzaken Martine Matthys voegt er nog aan toe: “We hebben wel in onder andere dienstencentrum Ten Boomgaarde, De Balsemboom en d’Oede stoasie in Zeebrugge, maar ook in het Huis van de Bruggeling en Hoogstraat 9 stemcomputers voorzien om te oefenen.” Ook in de private rustoorden worden er geen stembureaus ondergebracht.

Van Acker

Wij trokken naar wzc Ten Boomgaarde in Sint-Michiels. “Meer dan de helft van onze 112 bewoners zijn dementerend en kunnen niet stemmen, vele anderen zijn zwaar zorgbehoevend en hebben een attest van de huisarts om hen te ontlasten van hun stemplicht”, zegt directeur Martin Jacques. “Slechts twee bejaarden zullen zondag met de hulp van hun kinderen, die hen komen afhalen, gaan stemmen. Twee anderen hebben een volmacht meegegeven aan hun zoon of dochter.”

Ook Georgette De Wulf (92) gaat niet meer stemmen. Ze betrekt sinds een jaar een kamer in Ten Boomgaarde. Aanvankelijk samen met haar man Urbain Billiet, maar die overleed vijf maanden geleden. “Ik heb altijd voor Van Acker gestemd. Eerst voor Achiel, nadien voor zijn zoon Frank. De reden? Hij heeft ons geholpen, toen Urbains hand eind de jaren veertig in de Glasfabriek in Zeebrugge onder een machine terecht kwam.”

“We kregen aanvankelijk niks van de verzekeringen. Wel, na drie jaar heeft Achiel Van Acker het dossier gedeblokkeerd. We zijn hem altijd dankbaar gebleven, want met dat geld konden we een huisje kopen in Assebroek.”

Volmacht geven

“Bij de vorige verkiezingen gaf ik een volmacht mee met mijn zoon Thierry, nu heb ik een doktersbriefje om niet meer te moeten stemmen. Moge de beste winnen! Wie dat is? Zeker niet Pol Van Den Driessche. Zijn kop staat mij niet aan. Dirk De fauw? Hij was samen met Patrick Moenaert op ons jubileum, maar dat is onvoldoende reden om voor hen te stemmen. En de huidige burgemeester? Ik weet niet wat ik van hem moet denken…”