Bert Maertens: “Grootste verliezers zijn de peilingen”

Redactie KW

Bert Maertens, burgemeester van Izegem en Vlaams lijsttrekker voor N-VA, trok met een West-Vlaamse groeilijst naar de kiezer. “Ik had rekening gehouden met het verlies van een à twee zetels, en het zijn er helaas twee geworden.”

N-VA verliest in West-Vlaanderen twee zetels. In die provincie stonden vooral minder bekende N-VA’ers op de lijst door het vertrek van stemmenkanon Geert Bourgeois naar Europa. Sander Loones, minister van Defensie voor een maand, trok de lijst voor de Kamer, Maertens deed hetzelfde voor het Vlaams parlement.

“Dat maakt dat wij moesten opboksen tegen veel bekendere politici als Hilde Crevits (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld)”, zegt Maertens. Hij behaalde 28.250 voorkeursstemmen. “Ik had natuurlijk gehoopt op meer, maar als ik zie dat een mediafiguur als Tommelein er 35.265 haalt, mag ik niet ontevreden zijn.”

De winst van het Vlaams Belang komt niet als een complete verrassing. Dat Groen maar beperkt steeg, vindt hij wel opmerkelijk. “Maar de opiniepeilingen zijn misschien nog de grootste verliezer van de verkiezingen.”

De burgemeester van Izegem meent dat een aantal elementen hebben bijgedragen tot de overwinning van het Vlaams Belang. “In de eerste plaats de vluchtelingenproblematiek. In onze provincie is dit een zichtbaar probleem geworden. Denk maar aan de transmigranten in de haven en op snelwegparkings. Daarnaast zal ook de moord op Julie Van Espen en de discussie over de strafuitvoering in de kaarten van het Vlaams Belang hebben gespeeld. Dan mag je nog zo je best doen om een streng maar rechtvaardig migratiebeleid te voeren, het blijft onvoldoende voor de kiezer.”

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.