Benedikt Vallaey nieuw in politiek en meteen schepen in Moorslede

Schepen Benedikt Vallaey samen met zijn echtgenote Elisabeth van der Meijden en de kinderen Laura en Jonas. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Elke gemeenteraadsverkiezing heeft zijn verrassingen. Benedikt Vallaey (56) is daar het perfecte voorbeeld van. Hij stond voor de allereerste keer op een lijst en werd meteen schepen. “Ik koos voor STERK omwille van die onafhankelijkheid”, zegt Benedikt. Hij is voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst’. Zijn bevoegdheden als schepen zijn Zorg en Welzijn. Daartoe behoren ook seniorenbeleid, gehandicaptenbeleid, armoedebeleid, Noord-Zuid, gelijke kansenbeleid, werkgelegenheid, gezinsbeleid.

Benedikt Vallaey woont op de wijk Korenwind. Vanuit zijn living ziet hij de achterkant van zijn ouderlijk huis in de Roeselaarsestraat. “Mijn moeder Erna baatte vroeger in het centrum een kledingzaak uit”, vertelt Benedikt. “Op mijn vijftiende zijn we verhuisd naar de Roeselaarsestraat en deed mijn moeder daar verder met haar kledingzaak. Mijn vader Leon was postbode in Moorslede. In 2013 is hij overleden. Jammer dat hij niet meer mocht meemaken dat ik schepen werd.”

Benedikt Vallaey zat in de vorige legislatuur in de gemeentelijke sportraad en kreeg daar de smaak voor de politiek te pakken. “Burgemeester Ward Vergote was toen ook bevoegd voor Sport”, zegt Benedikt. “Door de sportraad kreeg ik meer en meer interesse in de plaatselijke politiek. Ik ben ook geïnteresseerd in de nationale politiek. Zo volg ik als het kan op televisie de Zevende Dag. Al ga ik er niet speciaal thuis voor blijven. Ook door andere partijen werd ik gevraagd om op de lijst te staan maar ik hield de boot af.”

Jürgen Deceuninck

Zijn collega schepen Jürgen Deceuninck trok hem uiteindelijk over de streep om op de lijst van STERK te staan. “Ik ken Jürgen al zeer lang”, zegt de kersverse schepen. “Toen hij koerste kwam hij af en toe naar mijn kinepraktijk. Jürgen was als wielrenner zeer gedreven. Iemand met karakter waarvoor ik respect heb. Nadat hij stopte met koersen, bleef ik met Jürgen een goed contact hebben. Hij is hier drie keer geweest om te vragen op de lijst te staan. De derde keer was lijsttrekker Sherley Beernaert mee. Dat STERK niet nationaal gebonden is, gaf de doorslag om mijn woord te geven. Nooit gedacht dat ik schepen kon worden. Het hoogst haalbare was volgens mij gemeenteraadslid.”

Benedikt behaalde als een complete nieuwkomer 706 voorkeurstemmen. “Dat is zeer veel, vooral omdat er maar liefst vijf lijsten waren”, aldus Benedikt. “Mijn stemmenaantal was een totale verrassing. Tijdens de campagne deed ik mijn deel. Ik ging ook mee op huisbezoek.”

Schepen Benedikt Vallaey kwam in een heel andere wereld terecht. “Nu is het inlopen, er komt zoveel op me af”, klinkt het. “Het is echt wennen. Ik werk in de sociale sector maar dat is nu een ander luik.” Gelet op zijn hobby’s had Benedikt Vallaey evengoed schepen van Sport kunnen worden. “Die bevoegdheid was een droom van Jürgen Deceuninck”, aldus Benedikt. “We hebben daarover nooit gediscussieerd. Ik ben 100 procent zeker dat hij dat als schepen van Sport goed gaat doen.”

In sociaal huis

Benedikt heeft zijn bureel in het Sociaal Huis op de Marktplaats. Het is voor iedereen wat zoeken maar we zijn zeer goed omringd door de organisatie”, benadrukt Benedikt. “Met op kop adjunct algemeen directeur Geert Leenknecht (vroeger OCMW-secretaris, red.) en zijn medewerkers. Zij zijn heel goed bezig in hun job.”

“Prioriteiten zijn kinderopvang en kinderarmoede aanpakken”

Het is allemaal nieuw voor Benedikt Vallaey die ondertussen al enkele prioriteiten vastlegde. “Kinderopvang tussen 0 en 3 jaar en inzetten op kinderarmoede”, zegt hij. “Sedert het einde van de vorige legislatuur is er een tekort aan voldoende plaatsen voor kinderopvang. De toen bevoegde schepen Mia Wyffels kaartte dat aan en nam initiatief. We moeten daaraan verder werken. Misschien moeten we als gemeente zelf een pand huren of kopen. In samenspraak met de sector. We willen niet in concurrentie gaan. De manier waarop we dat kunnen organiseren is moeilijk. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn. Kinderarmoede is een andere prioriteit. Kinderarmoede zien we niet maar is hier en daar wel een probleem. Ouders komen soms in een situatie terecht waaraan ze niet veel kunnen doen.”

Benedikt werkt als kinesist in AZ Delta Roeselare. “Om de veertien dagen ben ik op maandag thuis en ik neem politiek verlof op dinsdag, in de namiddag is er dan schepencollege”, aldus de kersverse schepen. “We hebben nog maar één bijeenkomst van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst’ achter de rug en dat is zeer goed verlopen. Er waren nog niet zoveel dossiers.”

In de politiek is hij dus een complete nieuwkomer. Een gemeenteraad woonde hij nooit eerder bij. “Ik volgde het in de pers”, aldus Benedikt. “Niet de perikelen daarrond. Ik ben niet zo voor de conflicten maar kom liever met iedereen goed overeen. Tijdens de gemeenteraad moet het gaan over de inhoud en niet op de man of de partij spelen. Ik vind het tijdverlies als men probeert mekaar de nek om te wringen.”

Van onderwijs naar kinepraktijk

“Na de lagere school volgde ik aan het VTI Roeselare mechanica. Nadien studeerde ik aan Sint-Thomas Brussel voor regent Lichamelijke Opvoeding en Biologie. Maar ik vond in het onderwijs geen werk. Van de 30 afgestudeerden in mijn jaar kwamen er maar drie aan de bak in het onderwijs.”

“Daardoor ging ik in Gent nog drie jaar kinesitherapie studeren. Tijdens de vakanties gaf ik in Dudzele bij Bloso lessen kajak en roeien. Ik werkte er nog een tijdlang in vast dienstverband en ging dan aan de slag in het bijzonder onderwijs in twee scholen in Kortrijk. Dat deed ik negen jaar. In de ene school bouwde ik af omdat we in 1995 in de Dadizeelsestraat zijn begonnen met een klein fitnesscentrum en kinepraktijk. Na tien jaar lieten we dat over aan Wouter Ramboer.”

” In mijn vrije tijd speel ik recreatief bij Pingpongclub Slyps. Ik ben ook lid van WTC Slypskapelle, ik ben bij hen beland via Ferdi Geldhof.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier