Alexandra Gjurova werd voor de Kortrijkse gemeenteraadsverkiezingen naar voren geschoven als beloftevolle vrouwelijke kandidate bij Groen. De partij scoorde goed en ging er twee zetels op vooruit, maar belandde toch opnieuw in de oppositie. Woensdagavond laat postte de 25-jarige Kortrijkse een uitgebreide post op haar Facebookpagina. Daarin kondigt ze aan de partij achter zich te laten.

"Zes jaar geleden startte ik bij Groen Kortrijk vanuit een bepaalde goesting, visie en idealen", stelt ze. "Gedurende verschillende jaren hebben wij in een constructieve sfeer kunnen samenwerken. Ik kijk tevreden terug naar de doelen die wij samen hebben gerealiseerd. Voor de vele ontmoetingen en positieve momenten ben ik het bestuur en de leden van Groen Kortrijk van harte dankbaar."

"Werk op de plank"

"Toch stel ik vast dat de neuzen hoe langer, hoe meer niet in dezelfde richting staan. In de kern is er een bepaalde basishouding en zijn er werkwijzen die niet stroken met de visie waar ik voor sta. Enkele recente onwikkelingen hebben dat bevestigd en hebben ervoor gezorgd dat ik afscheid neem van de partij. Intern ligt er werk op de plank. Dat is echter een taak die ik de komende jaren niet zal opnemen."

"Enkele recente ontwikkelingen hebben mijn gevoel bevestigd en ervoor gezorgd dat ik afscheid neem van de partij" - Alexandra Gjurova

"Omdat ik niet langer deel zal uitmaken van Groen Kortrijk, meen ik afstand te moeten doen van het mandaat in de Kortrijkse gemeenteraad. Op 14 oktober stemde de kiezer niet alleen op mij, maar ook massaal voor het groene verhaal dat ik mee heb geschreven en met vuur heb verdedigd. Het hoort dan ook dat de zetel in de gemeenteraad wordt ingevuld door Groen."

Matti Vandemaele, David Wemel en Alexandra Gjurova voor de gemeenteraadsverkiezingen. © JVGK

"Hier zet ik een punt", besluit ze. "Met volle overtuiging blijf ik me in de toekomst inzetten voor een betere stad. Ik blijf geloven in een warme en betrokken gemeenschap. En volgens mij moet dat niet noodzakelijk via partijpolitiek gestalte krijgen."

Geen verder commentaar

Welke de specifieke redenen voor haar vertrek zijn, daar wil Alexandra niet dieper op ingaan. "Wie weet wat erachter zit, zal met mijn post genoeg weten", zegt ze in een eerste reactie. Wie haar plaats in de gemeenteraad vanaf januari inneemt, is nog niet duidelijk. Philippe Avijn is in principe eerste opvolger voor Groen. De drie andere verkozenen zijn David Wemel, Matti Vandemaele en Cathy Matthieu.

Lijsttrekker van Groen en gemeenteraadslid David Wemel valt uit de lucht. "Ik was net zo verbaasd als iedereen toen Alexandra haar vertrek aankondigde. Ze stuurde ons wel een mail maar die is inhoudelijk hetzelfde als haar bericht op Facebook. Waarom ze vertrekt is mij dus nog een raadsel. We hebben haar wel uitgenodigd voor een gesprek. Hopelijk schept dat een beetje duidelijkheid."

Zes jaar geleden startte ik bij Groen Kortrijk vanuit een bepaalde goesting, visie en idealen. Gedurende verschillende...

Geplaatst door Alexandra Gj op Woensdag 21 november 2018
Alexandra Gjurova werd voor de Kortrijkse gemeenteraadsverkiezingen naar voren geschoven als beloftevolle vrouwelijke kandidate bij Groen. De partij scoorde goed en ging er twee zetels op vooruit, maar belandde toch opnieuw in de oppositie. Woensdagavond laat postte de 25-jarige Kortrijkse een uitgebreide post op haar Facebookpagina. Daarin kondigt ze aan de partij achter zich te laten. "Zes jaar geleden startte ik bij Groen Kortrijk vanuit een bepaalde goesting, visie en idealen", stelt ze. "Gedurende verschillende jaren hebben wij in een constructieve sfeer kunnen samenwerken. Ik kijk tevreden terug naar de doelen die wij samen hebben gerealiseerd. Voor de vele ontmoetingen en positieve momenten ben ik het bestuur en de leden van Groen Kortrijk van harte dankbaar.""Toch stel ik vast dat de neuzen hoe langer, hoe meer niet in dezelfde richting staan. In de kern is er een bepaalde basishouding en zijn er werkwijzen die niet stroken met de visie waar ik voor sta. Enkele recente onwikkelingen hebben dat bevestigd en hebben ervoor gezorgd dat ik afscheid neem van de partij. Intern ligt er werk op de plank. Dat is echter een taak die ik de komende jaren niet zal opnemen.""Omdat ik niet langer deel zal uitmaken van Groen Kortrijk, meen ik afstand te moeten doen van het mandaat in de Kortrijkse gemeenteraad. Op 14 oktober stemde de kiezer niet alleen op mij, maar ook massaal voor het groene verhaal dat ik mee heb geschreven en met vuur heb verdedigd. Het hoort dan ook dat de zetel in de gemeenteraad wordt ingevuld door Groen.""Hier zet ik een punt", besluit ze. "Met volle overtuiging blijf ik me in de toekomst inzetten voor een betere stad. Ik blijf geloven in een warme en betrokken gemeenschap. En volgens mij moet dat niet noodzakelijk via partijpolitiek gestalte krijgen."Welke de specifieke redenen voor haar vertrek zijn, daar wil Alexandra niet dieper op ingaan. "Wie weet wat erachter zit, zal met mijn post genoeg weten", zegt ze in een eerste reactie. Wie haar plaats in de gemeenteraad vanaf januari inneemt, is nog niet duidelijk. Philippe Avijn is in principe eerste opvolger voor Groen. De drie andere verkozenen zijn David Wemel, Matti Vandemaele en Cathy Matthieu. Lijsttrekker van Groen en gemeenteraadslid David Wemel valt uit de lucht. "Ik was net zo verbaasd als iedereen toen Alexandra haar vertrek aankondigde. Ze stuurde ons wel een mail maar die is inhoudelijk hetzelfde als haar bericht op Facebook. Waarom ze vertrekt is mij dus nog een raadsel. We hebben haar wel uitgenodigd voor een gesprek. Hopelijk schept dat een beetje duidelijkheid."