Bellegemse kandidaat voor Vlaamse jeugdraad

Redactie KW

28 jongeren en vijftien jeugdwerkers dingen mee naar een van de vierentwintig plaatsen binnen de Algemene Vergadering van de Vlaamse jeugdraad voor de komende drie jaar. De Bellegemse Hadewych Vlieghe (21) is een van hen.

De Vlaamse jeugdraad stelt adviezen op voor de Vlaamse regering. Aangezien Hadewych Vlieghe politiek geïnteresseerd is en vorig jaar al deelnam aan een project dat ondersteund werd door de Ambrassade stelde ze zich kandidaat. “Het gaat over zaken die te maken hebben met jongeren. Dat kan over school, de jeugdwerking, speelpleinen of speelstraten gaan”, vertelt ze.

Hadewych wil vooral de stem van andere jongeren laten horen. Ze maakt nog geen deel uit van de Kortrijkse jeugdraad, maar dat wil ze zeker wel doen. “Als ik gekozen word, zou ik de belangen van Kortrijkse jongeren goed kunnen overbrengen. Ik wil vooral inzetten op betaalbaar onderwijs en wil dat iedereen een plaats heeft om te ontspannen. Aan jeugdhuizen en speelpleinen moet vooral aandacht besteed worden. Ook jongeren in kansarmoede hebben het niet gemakkelijk om echt jong te zijn. Leeftijd, afkomst of geaardheid maken niets uit. Jong zijn is een recht voor iedereen.”

Verzonken in de politiek

Hadewych studeert via volwassenenonderwijs voor secretariaatsmedewerker. In een project van de Ambrassade organiseerde ze al een debat in het Vlaams parlement over de genderproblematiek. Ze gaf ook de aanzet tot de opstart van een nieuw jeugdhuis in Bellegem. “Ik heb mijn prioriteiten verlegd naar het eerste stuk, waar de wetten worden opgesteld. Op die manier kan je ook de stem van jeugdhuizen en jongeren op school overbrengen.”

Filmpje op website

De Algemene Vergadering van de Vlaamse jeugdraad komt maandelijks samen en bestaat uit twaalf jongeren en twaalf jeugdwerkers. Jongeren tussen 12 en 30 jaar kunnen tussen 12 en 19 november elektronisch stemmen via een kaartlezer.

Hadewych voert campagne via de Facebookpagina ‘Hadewych Vlieghe-kandidaat Vlaamse jeugdraad’. De week voor de stemming zal ze zoveel mogelijk scholen bezoeken om uit te leggen wat de Vlaamse jeugdraad doet. Op de site heeft elke kandidaat ook een tekst en een filmpje.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier