Bellegem neemt afscheid van ereschepen René Lefebvre

© EDB
Redactie KW

Op donderdag 7 maart overleed René Lefebvre in woonzorgcentrum Biezenheem in Bissegem. Hij was ereschepen van Bellegem en Groot-Kortrijk. René werd 97 jaar.

Door Els Deleu

René Lefebvre werd op 22 augustus 1921 geboren in gehucht De Beiaard in Bellegem. Hij was de zoon van een aannemer, die vele huisjes zette in het dorp. René was de weduwnaar van Andrea Depaepe. Het koppel woonde lang in ‘t Halvenberge in de Processiestraat in Bellegem. Enkele jaren geleden verhuisde René naar woonzorgcentrum Biezenheem in Bissegem. Er zijn met Martina, Guido, Hugo en Theo vier kinderen. René is verder de grootvader van tien kleinkinderen en verschillende achterkleinkinderen.

René studeerde houtbewerking en werd daarna leerkracht, eerst in Oostende en later aan het VTI in Kortrijk. Hij was een markante leerkracht die ook technisch tekenen en sculpteren gaf. Hij was professioneel zeer veeleisend. Zijn eigen huis werkte René graag af met verschillende sculpturen. Samen met Marcel Dewaegenaere heeft hij veel restauratiewerk verricht aan de Bellegemse Sint-Amanduskerk. Hij ontwierp ook de kerststal die ook nog deze winter in de kerk van Bellegem stond.

Gemeenteraadslid en schepen

In de jaren ’50 en ’60 was hij de bezieler van de Heilig-Hartenbond en de Sint-Jozefsbond en was hij actief in tal van socio-culturele verenigingen zoals de KWB, het ACW en de coöperatieve. Hij was daarnaast bestuurslid van het Christen volkshuis Den Bouw in Bellegem.

Zo werd hij ook raadslid in ‘zijn’ Bellegem. Hij was er ook twee legislaturen schepen. René werkte veel rond openbare werken en verkavelingen. Ook bij het eerste schepencollege na de fusie nam hij een mandaat op. Hij was schepen van Bevolking en Burgerlijke Stand en voltrok duizenden huwelijken. Bij jubilea ging hij ieder jubilarissenkoppel vooraf thuis bezoeken en maakte hij voor ieder van hen een gelegenheidsgedicht.

In 1982 liet hij zijn politieke activiteiten over aan jongere krachten, maar hij bleef tot op het einde van zijn leven heel bezorgd voor en geïnteresseerd in de politiek, waar ook familieleden actief bleven. Zijn kleinzoon Roel Deseyn is vandaag federaal volksvertegenwoordiger.

Maniakaal bezig

René was heel maniakaal bezig met zijn schepenambt, maar ook in de verenigingen waar hij actief was, liet hij zich gelden. Hij deed dienstbetoon in zijn huis ‘t Halvenberge – waar de helling van de Processiestraat ongeveer halverwege was. Vaak zaten verschillende mensen te wachten in de keuken terwijl hij de mensen ontving in zijn bureel. René had een enorme burgerzin en als mensen kwamen om verbouwingen aan te vragen, hielp hij vaak met het maken van de plannen hiervoor.

Ook met het archief van de gemeente Bellegem was René heel erg begaan. Over elk dossier en elke straathoek in Bellegem kende hij de historiek en welke beslissingen er hieromtrent genomen werden. René hield bovendien een collectie bij van de bidprentjes van alle Bellegemse overledenen. Hij hield ook alle briefkaarten die over Bellegem verschenen bij.

Tot 1600

René was verder uitgever van verschillende publicaties en boeken over Bellegemse kappellen, priesters, nonnen en Mariabeeldjes én over het monument voor de oud-strijders en bundelde alle historische bijdragen van in parochiebladen. Hij werkte ook mee aan een boek over boerderijen en maakte samen met onder meer zijn neef Marc Depaepe het boek ‘Tot glorie van God en tot zaligheid der zielen’ over de koloniale geschiedenis aan de hand van de ervaringen een kloosterzuster uit de familie die in Congo actief was. Hij maakte ook de stamboom van de familie Lefebvre en kon terugkeren tot in de jaren 1600. Het werk dat hij hierover maakte bestaat uit zeven boeken.

Na zijn pensioen trok René jaren aan een stuk regelmatig naar Torcy-en-Valois in Noord-Frankrijk waar een pater die hij kende actief was om er de kerken te helpen restaureren. Hij is ook veel op bedevaart geweest naar verschillende plaatsen in de wereld en had er contacten met mensen die verschijningen meegemaakt hadden.

De laatste jaren verminderde het zicht van René en kon hij niet meer lezen. In het woonzorgcentrum in Bissegem zorgde hij voor spirituele bijstand voor zijn bezoekers en het personeel. Hij was er de laatste jaren ook een promotor voor Radio Maria. De uitvaartdienst vindt plaats in de Sint-Amanduskerk in Bellegem.

(EDB)

De begrafenis vindt plaats op donderdag 14 maart in de Sint-Amanduskerk in Bellegem om 10.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier