Beleidsplan Wervik pas in januari, oppositie vraagt gemeenteraad tevergeefs een week later

© MV
Redactie KW

De meerderheid van SP.A en de stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project stelt de voorstelling van het nieuw beleidsplan in Wervik uit tot de gemeenteraad van januari. Normaliter zou dat gebeuren op dinsdag 17 december. In de meeste gemeenten vindt de voorstelling van het meerjarenplan echter in december plaats.

De gemeenteraad met het beleidsplan vindt plaats op dinsdag 7 januari. De oppositiepartijen CD&V en N-VA willen het een week later. “Het is voor ons niet haalbaar om in volle kerstvakantie voor het eerst kennis te nemen van de cijfers van de meerjarenplanning en heel de bundel van beleidsprioriteiten“, aldus fractieleider Bercy Slegers (CD&V) voor aanvang van de gemeenteraad dinsdagavond

“De meerderheid heeft hier 12 maanden aan gewerkt en had in oktober al aangekondigd dat dit op de gemeenteraad van 17 december kwam. Ze lieten ons nu pas weten dat ze er niet geraken tegen de vooropgestelde datum. Gevolg is dat we het bundel pas maandag 23 december thuis bezorgd krijgen om dan vervolgens al op dinsdag 7 januari er gemeenteraad over te hebben”, aldus CD&V-fractieleider Slegers. “Het is maar normaal dat wij hier meer tijd voor krijgen in volle eindejaarsperiode. Verschillende mensen hebben ondertussen ook al een reis geboekt en kunnen deze niet meer afzeggen.”

Meer tijd

Op de gemeenteraad dinsdagavond was Bercy Slegers verontschuldigd. Haar partijgenoot Hendrik Ingelbeen vroeg de volgende gemeenteraad uit te stellen. “Zodat we meer tijd hebben”, liet hij horen. “Het blijft dinsdag 7 januari om een paar technische redenen“, aldus gemeenteraadsvoorzitter Marc Kino (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “We hebben dit besproken met de financieel directeur en de gemeenteraad een week verlaten zou de stad in problemen brengen met onder meer betalingen”, haakte burgemeester Youro Casier (SP.A) in. “Er is volgens ons voldoende tijd om de gemeenteraad voor te bereiden.”

Er kwam geen einde aan de pogingen van CD&V om de datum te veranderen. “Ik zal er zelf op dinsdag 7 januari niet zijn want dan zit ik in het buitenland”, aldus Marc Kino. “En diezelfde avond is er ook de nieuwjaarsreceptie van Unizo”, voegt Hendrik Ingelbeen er nog aan toe. “Ik vind dat iedereen hier zou moeten zijn wanneer zo’n belangrijk document als het beleidsplan ter sprake komt.

Ingelbeen gaf nog een ferme sneer aan. “U komt uit de oppositie en nu draait u helemaal mee om tegen te werken, ik ben daarin heel ontgoocheld“, aldus oud-schepen Ingelbeen. De raadsleden krijgen dus alle documenten op maandag 23 december. “Maar tussen Kerstmis en Nieuwjaar is het stadhuis vaak gesloten. Als we ons werk goed willen doen en verduidelijking willen vragen, dan staan we voor een gesloten deur“, aldus Tom Durnez (CD&V).

De geschiedenis herhaalt zich. In de vorige bestuursperiode werd het beleidsplan zelfs pas voorgesteld begin februari na een gemeenteraad die duurde tot even na middernacht. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier