Belastingen stijgen niet in Ruiselede ondanks 13 miljoen euro aan investeringen

De gemeentelijke site Polenplein, waar het nieuwe cultuurcentrum moet komen. © RV
Redactie KW

De volgende zes jaar plant het gemeentebestuur voor 13 miljoen euro investeringen. Dat is de helft meer dan tijdens de vorige legislatuur. Het grootste bedrag (5 miljoen euro) gaat naar de bouw van de nieuwe cultuurzaal. De belastingen stijgen echter niet.

Deze week stelde het gemeentebestuur zijn beleidsplan voor de volgende zes jaar voor: 2020-2025. Op de gemeenteraad van 19 december (na het ter perse gaan van onze krant , red.) moest de goedkeuring nog volgen. Het college maakt zich sterk: “De plannen zijn realistisch en haalbaar. Het gaat om 13 miljoen aan investeringen over zes jaar, 50 procent meer dan in het vorige meerjarenplan. Het geld gaat vooral naar ingrepen aan de bestaande infrastructuur, wegen en gebouwen dus. De belastingen worden niet verhoogd en blijven dus 6,5 procent voor de aanvullende personenbelasting en 945 opcentiemen op de onroerende voorheffing. Er is een leningenpakket van 6 miljoen, in drie schijven van elk 2 miljoen op te nemen.”

Aanleg looppiste

Voor het domein ‘Sport, Cultuur, Jeugd en Toerisme’ staan bouwplannen op stapel voor en aan school De Linde. Het leegstaand gebouw staat op de erfgoedlijst. In samenwerking met de school wil men er een cultureel centrum van maken, een zaaltje met refter. Het gaat om een combinatie van restauratiewerken en nieuwbouw. Een groot aandeel uit het investeringspakket gaat naar de nieuwe cultuurzaal aan het Polenplein. De kostprijs wordt geraamd op 5 miljoen euro.

Aan de dorpskernvernieuwing in Doomkerke hangt een kostenplaatje van 700.000 euro vast

De kleedkamers in de sporthal zijn aan uitbreiding en renovatie toe. Daar wordt een verdubbeling van de capaciteit beoogd. De sportievelingen zullen ook blij zijn met de aanleg van een looppiste en een tweede voetbalveld voor KFC Doomkerke. Zoals het masterplan bepaalt, wordt onderzoek uitbesteed voor de eventuele bouw van een nieuwe zaal op de sportsite aan de Tieltstraat.

Aankoop mobiele evenementencaravan

Er komen meer AED-toestellen en jaarlijks wordt het aanbod speel-en skatetoestellen aangevuld. Pleinen zullen heraangelegd worden en er wordt gedacht aan de aankoop van een mobiele evenementencaravan, een soort food- of dranktruck. De dienstverlening moet efficiënter via digitalisering van facturen en notulen en het mogelijk maken om zalen te reserven via digitale weg.

Om de CO2-uitstoot te verminderen, wordt het gemeentelijk wagenpark vergroend. Er komt een fietsverbinding tussen de Lindenstraat en de Weefschoolstraat in de nieuwe verkaveling. De dorpskernvernieuwing in Doomkerke, waaraan een kostenplaatje van 700.000 euro verbonden is, impliceert ook de parking in de Brandstraat aan het voetbalveld en de gescheiden riolering. Het traject gaat van de lange Brandstraat met het stuk Bruggesteenweg tot aan de Krommekeerstraat.

De Pensionaatstraat moet een fietsstraat worden. Automobilisten zullen er de fietser niet mogen inhalen.

(RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier