Bekende Tieltenaars Hamdi Latifi en Bianca Wybo nieuw op lijst N-VA/Open VLD

Hamdi Latifi en Bianca Wybo, volop geruggesteund door lijsttrekker Els De Rammelaere en lijstduwer Veerle Vervaeke. © Foto WME
Jos Remaut

Twee bekende gezichten uit Tielt zetten hun eerste stappen in de politiek: Hamdi Latifi (34) en Bianca Wybo (44) zullen in oktober op de kartellijst N-VA/Open VLD prijken. Allebei vinden ze dat dit kartel héél goed bezig is met Tielt een nieuwe dynamiek te bezorgen en dat die niet mag stilvallen. En alle twee zijn ze ook een grote believer van het project collegesite, dat volgens hen symbool staat voor die dynamiek.

Hamdi Latifi is een Kosovaar van afkomst. Maar zijn familie ontvluchtte in 1992 het land voor de oorlog, kwam in Tielt terecht en is hier gebleven. Hamdi, die toen 8 jaar was, liep school in Tielt, sloot zich aan bij de Chiro en engageerde zich in de stedelijke jeugdraad en het Jeugd Rode Kruis. Hij heeft ook een tijdlang een bekende horecazaak opengehouden op het Hulstplein, om daarna samen met zijn broers een transportfirma op te richten. “Een perfect voorbeeld van een geslaagde integratie“, zegt Els De Rammelaere niet zonder trots over haar kandidaat van N-VA-signatuur.

“Logische keuze”

“Toen ik werd aangesproken om op de lijst te staan, moest ik daar toch even over nadenken”, bekent Hamdi, die de papa is van een dochtertje van 12, Eliza. “Ja, ik had bij gelegenheid al wel eens te kennen te geven dat politiek me interesseert. Maar als je je dan echt wil engageren, dan moet je daar ook de nodige tijd kunnen voor vrijmaken, wat niet evident is als zelfstandig ondernemer. Maar het is uiteindelijk dus een volmondige ja geworden. Het kartel N-VA/Open VLD is voor mij de logische keuze: enerzijds omdat ik me volledig in het programma kan terugvinden, maar ook omdat het een groep is waar ik me bijzonder goed in thuis voel.”

“Bruisende stad”

Hamdi wil in zijn campagne vooral positiviteit uitstralen: “Ik ontmoet te veel mensen die vinden dat Tielt maar weinig te bieden heeft of dat er hier niet veel te doen is. Ik wil hen overtuigen van het tegendeel en mee mijn bijdrage leveren tot Tielt als bruisende stad.”

“Programma spreekt me aan en het is een fijne groep mensen” – Hamdi Latifi

Bianca Wybo lijkt voor de politiek geboren: ze is een echte mensenvriend en goed van de tongriem gesneden. Podiumvrees kent ze ook al niet en al die kwaliteiten brachten haar dit voorjaar tot Sleutelfee van de stad Tielt. “Ik woon hier sinds 2002, toen ik de Panos overnam”, zegt Bianca, die nu een heel andere job uitoefent: postbode voor het kantoor Tielt. “Een job die ik nog altijd met hart en ziel doe. Gewoon omdat het me bij de mensen brengt. Sociaal contact is de rode draad door mijn leven en waar ik kan, zal ik de mensen ook helpen.

Bianca is actief als hulpverlener bij het Rode Kruis, waar ze ook nog een ander taakje heeft: simulant, zeg maar slachtoffer spelen, tijdens oefeningen allerhande. “Iets waar ik volledig kan in opgaan”, knipoogt ze.

“Werk is niet af”

Toen ze vanuit Open VLD werd gepolst om op de lijst te staan, was de Sleutelfee meteen enthousiast. “Maar ik heb het toch eerst nog even thuis moeten voorleggen en bepleiten”, zegt Bianca, die in een nieuw samengesteld gezin leeft met vijf kinderen. Ze staat al te popelen om campagne te voeren. “Toch wil ik met beide voetjes op de grond blijven wat mijn persoonlijke ambitie betreft. Ik wil vooral mijn bijdrage leveren tot de overwinning van het kartel. Dat is absoluut nodig, want het werk is niet af.”

Ondertussen wordt nog verder gesleuteld om de lijst helemaal rond te krijgen. “Dat heeft eventjes stilgelegen na het pijnlijke verlies van Bjorn De Vrieze“, zegt Els De Rammelaere. “Een harde klap, want we verliezen niet alleen een belangrijke kandidaat, maar vooral ook een fijne compagnon de route. We hebben tijd nodig om dat te verwerken, maar ondertussen moeten we ook verder, dat is het leven.” (JRE)